Catatan

Tunjukkan catatan dari September, 2018

parenting

Imej
Sebenarnya masa muda atau masa  anak2 kita masih kecil inilah masa PALING KRITIKAL utk kita melatih hati @ MUJAHADAH utk menjadi ISTERI SOLEHAH yg sabar dan tenang...mengurus anak kecil sgt menguji kesabaran kita...masa inilah byk ibu2 belajar erti kesabaran, erti mujahadah. Diuji dgn suami kadang2 buat isteri stress dan ank2 menjadi mangsa? Jangan jadikan perangai suami alasan. Kerana percayalah kita pun ada perangai kita juga..sbb itu kita suami isteri dijodohkan bersama..cuba byk2 muhasabah diri dan akui kelemahan/ kesilapan kita..kita diuji bukan kerana dosa org lain tapi kerana DOSA KITA SENDIRI.Sbb tu bila dh tua tp perangai masa muda masih sama... cpt marah, meroyan ,mengamuk.. itulah petanda masa mudanya dulu dia tidak manfaatkan kesempatan itu utk belajar mendidik hati utk bermujahadah melawan nafsu ammarah..dulu dengan ank2 terlampau garang ikutkan nafsu... melepaskan nafsu ammarah kpd anak2..tegas boleh utk mendidik Anak2, yg xboleh jangan sampai mengamuk dgn Anak2 sbb kega…

mati

Imej
Untuk renungan kita bersama ๐Ÿ‘‡๐Ÿผ๐Ÿ‘‡๐Ÿผ๐Ÿ‘‡๐Ÿผ...Kenapa rumah saya adik beradik x datang pun.
Saya je kena ziarah mereka.
Dan mereka "lalu" rumah saya tetapi x singgah ..Mari saya bagi tau. Allah SWT perintahkan kita menziarahi untuk eratkan silaturrahim. Jika kita buat kira dapat pahala. Mereka x dapat. Bab ni kita yang pilih. Antara pahala @ kebencian @ dendam @ cemburu.Jadi biarkan orang yang x nak menyambung silaturrahim. Kita ikut sunnah pasti kita bahagia.Seperkara lagi:Saya sendiri tidak kesal @ kecewa jika rumah saya tidak dikunjungi sanak saudara. Mungkin mereka bz. Ada hal lebih penting daripada silaturrahim.  Kita x perlu kecil hati. InsyaAllah orang lain jadi tetamu kita..membawa balik dosa kita dan membawa rahmat .Fahamilah 7 perkara dalam hidup kamu: 1. Apabila meninggal dunia ayah kamu , maka matilah pimpinan dan nasihatnya...2. Apabila meninggal dunia ibu kamu, maka terpadamlah cahaya kelembutan belaian dan tunjuk ajar nya...3. Apabila meninggal dunia abang kamu,…

umur ujian

Imej
Umur 35 tahun - 40 tahun ialah umur dimana kebanyakan kita mula diuji. Ujian boleh datang dari ibubapak (jatuh sakit, kematian), atau dari pasangan hidup (perceraian, jatuh sakit, pergaduhan) atau dari anak-anak yang meningkat remaja.Memang bermula 35 tahun - 40 tahun, Allah akan memanggil kita pulang bertaubat kepadaNya. Panggilan dari Allah selalunya berbentuk ujian. Kerana hanya dengan itu kita akan kembali bersimpuh dan bersujud mengadu dan memohon pertolonganNya.Orang yang bijak akan memperbaiki diri dan amalannya, memperbaiki hubungan dengan ahli keluarga dan pasangannya, berjimat menyimpan untuk hari tuanya. Semua dengan niat mahu berkumpul bersama di syurga nanti.Orang yang kurang bijak tetap leka dan langsung tak membuka deria terhadap panggilan Allah malah tetap leka dengan keseronokan dunia, berkumpul dengan rakan² dan kurang memberi perhatian kepada suami/isteri/anak²Usia 35 - 40 ini menjadi lebih menarik apabila al-Quran di dalam surah "al-Ahqaaf ayat 15" ada me…

hukum orang yang buasir

Nak tnya sikit.  Adakah hukum org buasir berdarah sama dengan daimul hadath. Dari segi tatacara utk bersolat.  Kena wudhuk selepas masuk waktu solat. Adalah golongan ini boleh jamak qasar?.JAWAPAN1. Antara perkara yang membatalkan wuduk ialah keluar sesuatu daripada dubur walaupun yang keluar itu adalah darah.Kata Imam An-Nawawi Rahimahullah dalamุงู„ู…ุฌู…ูˆุน ุดุฑุญ ุงู„ู…ู‡ุฐุจ juz.2 hlm.4 :ูَุงู„ْุฎَุงุฑِุฌُ ู…ِู†ْ ู‚ُุจُู„ِ ุงู„ุฑَّุฌُู„ِ ุฃَูˆْ ุงู„ْู…َุฑْุฃَุฉِ ุฃَูˆْ ุฏُุจُุฑِู‡ِู…َุง ูŠَู†ْู‚ُุถُ ุงู„ْูˆُุถُูˆุกَ ุณَูˆَุงุกٌ ูƒَุงู†َ ุบَุงุฆِุทًุง ุฃَูˆْ ุจَูˆْู„ًุง ุฃَูˆْ ุฑِูŠุญًุง ุฃَูˆْ ุฏُูˆุฏًุง ุฃَูˆْ ู‚َูŠْุญًุง ุฃَูˆْ ุฏَู…ًุง ุฃَูˆْ ุญَุตَุงุฉً ุฃَูˆْ ุบَูŠْุฑَ ุฐَู„ِูƒَ ูˆَู„َุง ูَุฑْู‚َ ูِูŠ ุฐَู„ِูƒَ ุจَูŠْู†َ ุงู„ู†َّุงุฏِุฑِ ูˆَุงู„ْู…ُุนْุชَุงุฏِ." Maka perkara yang keluar daripada kemaluan hadapan lelaki atau perempuan atau dari dubur keduanya itu membatalkan wuduk. Sama sahaja yang keluar itu berupa tahi atau air kencing atau angin atau ulat atau nanah atau DARAH atau batu kecil atau lainnya. Tidak ada perbezaan dalam hal ini antara perkara yang jarang terjadi atau yang biasa terjadi "…

belajar ilmu

Imej
NABI MUHAMMAD SAW BERSABDA :
"BARANGSIAPA BELAJAR ILMU SATU BAB, DIAMALKAN ATAU TIDAK, ADALAH LEBIH UTAMA DARIPADA SHALAT SUNNAH 1000 (SERIBU) RAKA'AT". KEUTAMAAN ULAMA DAN ILMU1. Ampunan dosa sebab Memandang Ulama :ูˆู‚ุงู„ ุตู„ู‰ ุงู„ู„ู‡ ุนู„ูŠู‡ ูˆุณู„ู…: ู…ู† ู†ุธุฑ ุฅู„ู‰ ูˆุฌู‡ ุงู„ุนุงู„ู… ู†ุธุฑุฉ ููุฑุญ ุจู‡ุง ุฎู„ู‚ ุงู„ู„ู‡ ุชุนุงู„ู‰ ู…ู† ุชู„ูƒ ุงู„ู†ุธุฑุฉ ู…ู„ูƒุง ูŠุณุชุบูุฑ ู„ู‡ ุฅู„ู‰ ูŠูˆู… ุงู„ู‚ูŠุงู…ุฉNabi Saw Bersabda : “Barangsiapa memandang Wajah Orang ‘Alim dengan pandangan yang menyenangkan, maka Allah akan Menciptakan Malaikat dari Pandangan tersebut dan akan memohonkan ampunan kepada Orang tersebut di Hari Kiamat".2. Memuliakan Ulama, Surga Imbalannya :ูˆู‚ุงู„ ุงู„ู†ุจูŠ ุตู„ู‰ ุงู„ู„ู‡ ุนู„ูŠู‡ ูˆุณู„ู…: ู…ู† ุฃูƒุฑู… ุนุงู„ู…ุง ูู‚ุฏ ุฃูƒุฑู…ู†ูŠ، ูˆู…ู† ุฃูƒุฑู…ู†ูŠ ูู‚ุฏ ุฃูƒุฑู… ุงู„ู„ู‡، ูˆู…ู† ุฃูƒุฑู… ุงู„ู„ู‡ ูู…ุฃูˆุงู‡ ุงู„ุฌู†ุฉNabi Saw Bersabda : “Barangsiapa Memuliakan Orang ‘Alim, berarti ia telah Memuliakan aku, barangsiapa Memuliakan aku, berarti Memuliakan Allah, barangsiapa Memuliakan Allah, maka tempat kembalinya adalah Surga".3. Belajar satu bab lebih Utama :ูˆู‚ุงู„ ุงู„ู†ุจูŠ ุตู„ู‰ ุงู„ู„ู‡ ุนู„ูŠ…

Doa tanpa diketahui

Imej
DOA TANPA DIKETAHUIKisah seorang pemuda yang selalu pergi solat di sebuah masjid. Setiap kali masuk waktu solat, dia akan ke sana untuk mengerjakan solat berjemaah. Tidak pernah ketinggalan.Seorang sheikh tua sangat kagum melihat kerajinan pemuda itu. Berbeza dengan pemuda-pemuda lain yang lalai mengerjakan solat jemaah.Oleh kerana pemuda ini seorang yang baik dan taat pada agama, sahabat-sahabat dan kawan-kawannya selalu meminta pemuda ini mendoakan mereka. Alhamdulillah! Doanya selalu dimakbulkan Allah Taala.Kawan yang minta dia doakan dapat jodoh, akan berkahwin. Kawan yang minta dia doakan dapat anak, isteri kawannya akan mengandung. Begitulah seterusnya, apa sahaja yang didoakan  pasti akan dimakbulkan oleh Allah.Sampailah masa pemuda itu berkahwin dan isterinya mengandung. Ketika isterinya hampir melahirkan anak, pemuda itu berdoa agar anaknya yang bakal lahir sempurna sifat dan anggota badannya.Namun, apa yang menyedihkan, anak pemuda tersebut cacat dan tidak sempurna. Pemuda t…

kanser dan pemakanan siri 5

Imej
Siri ke 5. Diet dan Kanser
Adakah protein haiwan penyebab kanser?
‘Makan daging penyebab kanser’ kata muka depan akhbar XXX . Ok…. Penyebab? Atau penyumbang?... Causation adalah bukan correlation. Causation ( penyebab maksudnya the CAUSE - macam rokok penyebab kanser paru2, asbestos penyebab kanser mesothelioma, mutasi gen BRCA penyebab kanser payudara ) manakala correlation bermaksud penyumbang yang mana, peratus sumbangan kepada berlakunya kanser tu berapa?mungkin kecik saje…). Satu lagi soalan, makan daging penyebab kanser apa? Kanser ada banyak jenis. Sami vegetarian dari lahir dapat kanser prostat pada umur 70 tahun, pesakit di Cambodia mendapat kanser usus walaupun cuma dapat jamah daging setahun sekali sumbangan rakyat Malaysia yang pemurah sewaktu raya korban atau bayi berumur setahun dapat kanser retinoblastoma…semua kes2 ini tidak berkait dengan protein haiwan pun. Kebanyakan headline pada berita2 yang melibatkan dunia perubatan seperti kanser selalu berbau sensasi kerana me…

kanser dan pemakanan

Imej
Apakah pantang yang popular dikalangan pesakit kanser?
Gula.
Pesakit kanser gemar pantang gula kerana kononnya gula mencepatkan pertumbuhan kanser.
Gula hadir dalam bentuk ringkas sucrose or fructose seperti gula pasir. Gula pasir adalah refined sugar( sugar diporoses- extracted from tebu)  manakala madu adalah pure sugar. Ia juga tinggi kandungan sucrose dan fructose. Gula yang terdapat dalam nasi kanji kentang dipanggil polysaccharide dan akan ditukar ke gula ringkas di dalam badan bila badan perlukan tenaga ( energy) Sel kanser adalah sel tubuh kita sendiri yang memerlukan gula untuk tenaga bagi survival.
Simple glucose adalah sumber yang diperlukan oleh SEMUA sel badan kita tak kira sel kanser atau sel normal. Apa jua jenis karbohidrat dari makanan akan diproses menjadi gula di dalam badan, yang tidak digunakan disimpan di hati sebagai glycogen. sekalipun sesetengah pesakit declare ‘ saya tak ambil gula’. Sebenarnya mereka tetap mendapat gula dari sumber mknn seperti sayur, buah…

kanser dan pemakanan siri 4

Imej
Diet dan Kanser
Tiada sesiapa yang mahu mendapat kanser. Selain mengekalkan berat badan optima, mengurangkan stres, ‘ keep physically active dan elak ‘sedentary lifestyle’ adakah diet yang boleh mengelak penyakit kanser? Perlu faham dahulu yang mengelak bermaksud menghalang, melambatkan, atau in medical term, cancer prevention. Ia boleh di applikasi oleh mereka yang tidak megidap kanser  atau survivor yang telah menjalani rawatan kanser for cure, bagi mengelak kanser dari berulang ( prevention of cancer recurrence). Perbincangan didalam bab ini secara am tidak dapat di aplikasikan kepada pesakit kanser yang sedang menjalani rawatan seperti major surgery, kimoterapi, dll ( pada semua cancer stage ) dan mereka yang ada kanser ‘advanced stage 4’ yang berada pada tahap kesihatan yang rendah atau jangkahayat yang tidak lama.
Saranan ini juga bukan merangkumi SEMUA jenis kanser kerana ada beberapa jenis kanser yang tidak berkaitan dengan makanan contohnya seperti kanser paru- paru, ovary, …

kanser dan pemakanan siri 3

Imej
Pemakanan Pesakit Kanser Didalam Rawatan dan Pesakit Special Needs Menurut data pada cancer registry yang terbaru bagi negara kita ( NCR 2007-2011) sebanyak 103,507 kes baru diaporkan sepanjang tahun 2007 ke 2011 yang mana 45.2% dikalangan pesakit lelaki dan 54.8% bagi pesakit perempuan. https://www.crc.gov.my/wp-content/uploads/documents/report/MNCRRrepor2007-2011.pdf. 10 kanser utama di negara kita ( dari no 1-10) adalah breast, colorectal(usus besar), lung, lymphoma, nasopharynx ( belakang hidung), leukemia, cervix ( pangkal rahim), liver( hati) ovary dan stomach( perut). Kanser telah menjadi antara penyebab utama kematian di Malaysia selain mengakibatkan kepayahan ( burden)pada kesihatan fizikal mental, psikososial pesakit dan tidak dilupakan bahana kewangan. Satu dari 9 orang mungkin mendapat kanser sepanjang hidup mereka. Walaubagaimanapun, di Malaysia begitu ramai pesakit yang meneruskan kehidupan bersama kanser (cancer survivors, living with cancer) dan bilangan mereka semakin…

kanser dan pemakanan siri 2

Imej
Topik 1 dan 2 dalam Siri ‘ Diet dan Kanser”1. Pesakit kanser dan pantang
2. Gula dan kanser Before we start, some introduction on diet/nutrition.
Apakah maksud diet dan nutrisi?Diet selalu mengingatkan kita pada ‘dieting’ utk kuruskan badan. Nutrisi pula dianggap sebagai“ zat”. Diet/pemakanan/nutrisi adalah makanan dan minuman yang diambil bagi memberi tenaga dan nutrien untuk menjaga tahap kesihatan, pengurusan penyakit, jika ada, dan juga menurunkan risiko medapat penyakit.
Diet dan nutrisi bukan sahaja meliputi pemakanan sahaja tetapi juga suatu kepuasan atau kesegaran pada tubuh dan minda (nourishing) dan juga meliputi kepercayaan atau agama, ‘culture’ kita dan hubungan kita dengan tubuh kita, keluarga, sahabat, komuniti dan environment.
Samada sewaktu sihat atau sakit, pilihan pemakanan yang betul mempunyai impak positif untuk kesihatan tubuh badan atau kebolehan badan untuk pulih dari penyakit, untuk suatu jangka masa panjang.Apakah diet/nutrisi penting untuk badan? ( seperti…

kanser dan pemakanan siri 1

Imej
Pada beberapa minggu yang lepas terdapat beberapa pertanyaan komen nasihat atau artikel yang dikongsikan mengenai nutrisi atau pemakanan bagi pesakit kanser yang saya sempat baca di dalam group “cancer survivors”.
Tidak dinafikan yang pesakit kanser dan isu pemakanan ini
tidak dapat dipisahkan. Makan untuk hidup. Sudah hidup mesti makan, tak begitu?
Saya bercadang untuk  mulakan a series of writings on topik pemakanan tetapi sebelum itu  saya ingin mengucapkan setinggi2 penghargaan kepada semua pesakit, keluarga pesakit kanser di dalam group ini. Kesemua tuan puan are “stars” and all of us doctor  dan allied healthcare staff di dalam group ini juga  banyak belajar dari suka duka dan pengalaman tuan dan puan selepas mendapat kanser. Selain itu maaf jika tulisan saya di dalam BM tidak begitu baik ( memelayukan medical terms agak sukar dan mencabar).
Ibu bapa dan beberapa ahli keluarga terdekat  saya juga merupakan pesakit kanser dan saya berpengalaman merawat kanser sejak tahun 2000 se…

PIL PERANCANG MENYEBABKAN KANSER

PIL PERANCANG MENYEBABKAN KANSER ?Sekarang ini sedang heboh berita pil perancang menyebabkan kanser serviks. Apabila media mengambil maklumat secara selektif dan menyiarkannya tanpa mendapatkan maklumbalas daripada pakar tentang kesan berita yang mereka siarkan, maka orang ramai jadi panik dan takut. Berita yang berat sebelah itu akan menyebabkan lebih banyak keburukan daripada kebaikan. Saya dengar ramai wanita berhenti serta merta pil perancang apabila membaca berita ini. Saya akan cuba kupas isu ini daripada sudut yang lebih luas.1. Apa-apa sahaja ubat dan kaedah rawatan ada baik dan buruknya. Doktor yang merawat akan membuat pertimbangan manfaat dan mudarat. Sesuatu tindakan akan disyorkan jika manfaatnya lebih daripada mudarat. Hatta dalam apa sahaja kehidupan kita, inilah prinsip yang kita gunakan utk melakukan sesuatu ataupun tidak melakukan sesuatu. Saya pernah menulis bahawa menarik nafas pun ada risiko tetapi utk hidup kita perlu lakukan juga.2. Amalan merancang keluarga mem…

Asyura dan Kebangkitan Imam Hussain

Imej
ULASAN BUKU: Asyura dan Kebangkitan Imam Hussain (Menjawab Fitnah dan Tuduhan) – Ali Ashghar Ridhwani.Sudah beberapa minggu saya diminta mengulas buku ini, dan saya memilih awal Muharram sesuai dengan peristiwa Karbala dan pembunuhan Imam Hussain. Muharram membawa mesej; “Setiap hari adalah asyura, setiap tanah adalah Karbala”.Dalam khutbah terakhir di Ghadir Khum, yang dikenali sebagai hadis tsqalain, riwayat mutawatir dari Rasulullah saw bersabda, “Sungguh, aku tinggalkan kepada kalian dua hal berat (ats-tsaqalain): kitabullah dan keluargaku (ahlulbaitku), yang keduanya tidak akan pernah terpisah hingga bertemu di telaga [Al-Kautsar pada Hari Pengadilan].” [Sahih Muslim dan lain-lain].Di setiap Muharram dua peristiwa besar telah berlaku iaitu Hijrah dan Asyura. Hijrah adalah awal kebangkitan Islam di mana umat Islam sebelumnya berada dalam penindasan, ketakutan, dan pengusiran. Di Maal Hijrah hampir semua Islam di Malaysia mengetahui sejarah, setidaknya sedikit sewaktu di sekolah. N…

ISTERI, ANGGAPLAH SUAMIMU SEBAGAI GURU BIARPUN....

ISTERI, ANGGAPLAH SUAMIMU SEBAGAI GURU BIARPUN.... Isteri yang baik,  bila suami menyumpahinya,  ia berusaha memperbaiki dirinya bukan berdendam. Menyumpah itu dalam  situasi pelbagai... Mungkin dengan  teguran,  marah2  hatta sehingga tahap menyumpah pun,  isteri solehah tetap menahan dirinya dari melawan suami atau melakukan suatu tindakan yang boleh menyebabkan terjadinya derhaka... Bahkan cuba belajar  dari kesilapan dan menganggap semua kata2 suami sebagai panduan dan pengajaran. InshaAllah bila hal ini kita ambil perhatian , hati kita akan lembut dan jiwa akan tenang.. Mula2 memang  sakit... Sakit hati.. Tapi sakit dan pahit itulah ubat jiwa kita.Jiwa isteri yang lasak dengan ujian dan tekanan tetapi di suburkan dengan sangka baik dan menganggap suami adalah guru dan pembimbing sepanjang hayatnya akan melahirkan sesusuk tubuh yang berwatak tenang dan wajah yang sentiasa manis dengan senyuman.. Malah sentiasa bercahaya sewaktu bersama suami dan keluarganya. #MuzakarahMuhimmah2
1…

salam muharram

Imej
Salam Tahun Baru 1 Muharam 1440H. Antara peristiwa terpenting berlaku di bulan Muharam ialah cucu kesayangan Rasulullah, pemuka syurga Imam Hussain as yang di setiap tahiyat kita bersolawat untuknya, yang di akhirat kelak kita memohon syafaat dari datuknya, telah dibunuh oleh tentera Yazid bin Muawiyah dengan kejam.:::RISALAH KEPADA HUSSAINHatiku mengeluh, kerana hati manusia sedang merana
kantuk tak jua datang, susah tidur membuatku pening
wahai, siapa yang akan menyampaikan
pesanku kepada Al-Hussain?
yang dibantai, meski tak berdosa.Bajunya seakan-akan dicelup basah
dengan warna merah
kini hatta pedang pun meratap
dan tombak menjerit
dan kuda yang kelmarin meringkik
kini meratap.Bumi bergempa
kerana keluarga Muhammad
demi mereka, gunung-gunung yang kukuh
nescaya akan meleleh
segala di langit rontok
bintang-bintang gementar.Wahai cadur-cadur dirobek
demikian juga hati
orang yang bershalawat untuknya
yang diutus dari kalangan Bani Hasyim
juga memerangi anak cucunya.Duhai alangkah a…

imam mahdi telah muncul?

DIKISAHKAN : IMAM MAHDI LAHIR PADA TAHUN 1981 DAN KINI DAH BERUSIA 37 TAHUN...Tanda-Tanda Imam Mahdi Telah MunculHadis tentang kelahiran dan kemunculan Imam mahdi ;Ummu Salamah ra, berkata: Adalah Nabi SAW, bersabda: “Imam Mahdi itu dari keluargaku dari keturunan anak Fatimah” (Sunan Abu Dawud Kitab Al-Fitan wal-Malahim. Bab Dzikru al-Mahdi, Ibn Majah, Al Hakim dan At Thabra)Abu Sai’id al-Khudriy ra, berkata: Adalah Nabi SAW, bersabda:”Imam Mahdi dari keluargaku, lebar dahinya, mancung hidung-nya, pada masanya dunia penuh keadilan dan kedamaian serta kejujuran, sebagaimana sebelumnya penuh dengan kezaliman dan kemaksiatan, ia akan menjadi khalifah dimuka bumi selama tujuh tahun” (HR. Abu Dawud, Kitab al-Fitan wal-Malahim. Bab Dzikru al- Mahdiy )Tanda-tanda yang sudah terjadi tentang kemunculan Imam Mahdi1. Gerhana matahari dan bulan (1981 dan 1982)“Sebelum kemunculan Imam Mahdi, akan berlaku secara berturut-turut 2 gerhana pada bulan Ramadhan..” (Ibn Hajar Al haitami, Al Qaul Al Mukht…