Catatan

Tunjukkan catatan dari April, 2018

Akta pekerja

Imej

Hujan

Imej
Lalu mengapa banyak yang menangis saat terlalu lama menunggu?? Jangan jangan kamu menangis karena lelah menunggu angin??  "Memang benar hujan tercipta karena aku menangis. Namun itu bukan berarti hatiku teriris. Angin sang pujaan hati datang menghampiriku. Pengorbanan untuk menunggu menghasilkan haru. Lihatlah setelah aku menangis akan ada pelangi yang berwarna warni. Itu sebuah tanda agar semua tau bahwa aku bahagia ."  "Jika kamu menangis saat menunggu itu berarti kamu rindu. Rindu yang kelabu. Seolah menunggu adalah kesalahan yang berujung pilu."  Lantas apa jadinya jika aku tak sabar menunggu?  "Lihatlah hatimu. Mungkin sabar juga sedang menunggu. Menunggu sebuah kepercayaan. Karna kesabaran dan kepercayaan adalah ikatan."

Warm up

Imej
Enjin kena warm-up ka?Dulu sewaktu di Jepun, apabila tiba musim sejuk di antara bulan 12 hingga 2, memang malas ke kelas. Nak naik motor sejuk bontot. Handle pun sejuk. Bila jalan kena angin, pun sejuk walaupun pakai full leather suit dengan jaket snow board. Bila stop, buka glove, pegang ekzos pipe, bessss. Tak sempat maintain panas, dah sejuk balik. Maka, menjadi rutin, sebelum naik motor, panaskan enjin dulu. Suatu hari, saya disekolahkan oleh mekanik motor saya, ex-racer dan jurutera enjin pakar ICE (internal combustion engine). Awat hang idle enjin motor hang lama sangat Iwan? (Dia cakap Jepun, saya translate ke Bahasa Kedah supaya hangpa paham hehehe).Saya pun jawab poyo macam pandai guna commonsense saya; ya la Ueno-San, sejook kowt?? Sat gi mati la plak. Dia jawab, jangan idle lebih daripada 30-saat. Tak kira kondisi musim sejuk atau panas. Enjin kontinental atau Jepun. Enjin direka untuk bergerak. Apabila enjin dan minyak enjin sejuk, sistem pembakaran akan banyakkan minyak s…