Catatan

Tunjukkan catatan dari 2018

Doa sebelum berbuka

Imej
DAHSYATNYA DOA SEBELUM BERBUKA PUASANabi SAW :“Sesungguhnya bagi orang yang berpuasa ketika saat berbuka ada doa yang tidak ditolak” (HR Ibnu Majah)Ketika kita sibuk-sibuk menyediakan juadah berbuka pastikan kita spare sedikit masa, sekitar 3-5 minit sebelum masuk waktu berbuka, untuk menadah tangan berdoa kepada Allah SWT.Cadangan doa ini sebagai panduan sahaja.. boleh diubah mengikut hajat masingCadangan doa ketika  berbuka puasa1. Bertambah iman
2. Sihat tubuh badan
3. Mati yang baik.
4. Murah rezeki.
5. Anak soleh.
6. Keluarga bahagia.
7. Rahmat Allah.
8. Jauh azab kubur.
9. Lapang dada.
10. Kekalkan iman.
11. Ampunkan dosa.
12. Anak2 berjaya.
13. Perniagaan yg diberkati.
14. Jauhi segala penyakit.
15. Ibadat diterima.
16. Mudah segala urusan.
17. Diterima taubat.
18. Lapangkan kubur.
19. Mudah bayar hutang.
20. Lailatulqadar.
21. Syafaat Nabi SAW.
22. Syurga Firdaus.
23. Jauhi neraka.
24. Terima kitab tgn kanan.
25. Selamat meniti Sirat.
26. Selamat fitnah Dajal.
27. Ketenangan …

Akta pekerja

Imej

Hujan

Imej
Lalu mengapa banyak yang menangis saat terlalu lama menunggu?? Jangan jangan kamu menangis karena lelah menunggu angin??  "Memang benar hujan tercipta karena aku menangis. Namun itu bukan berarti hatiku teriris. Angin sang pujaan hati datang menghampiriku. Pengorbanan untuk menunggu menghasilkan haru. Lihatlah setelah aku menangis akan ada pelangi yang berwarna warni. Itu sebuah tanda agar semua tau bahwa aku bahagia ."  "Jika kamu menangis saat menunggu itu berarti kamu rindu. Rindu yang kelabu. Seolah menunggu adalah kesalahan yang berujung pilu."  Lantas apa jadinya jika aku tak sabar menunggu?  "Lihatlah hatimu. Mungkin sabar juga sedang menunggu. Menunggu sebuah kepercayaan. Karna kesabaran dan kepercayaan adalah ikatan."

Warm up

Imej
Enjin kena warm-up ka?Dulu sewaktu di Jepun, apabila tiba musim sejuk di antara bulan 12 hingga 2, memang malas ke kelas. Nak naik motor sejuk bontot. Handle pun sejuk. Bila jalan kena angin, pun sejuk walaupun pakai full leather suit dengan jaket snow board. Bila stop, buka glove, pegang ekzos pipe, bessss. Tak sempat maintain panas, dah sejuk balik. Maka, menjadi rutin, sebelum naik motor, panaskan enjin dulu. Suatu hari, saya disekolahkan oleh mekanik motor saya, ex-racer dan jurutera enjin pakar ICE (internal combustion engine). Awat hang idle enjin motor hang lama sangat Iwan? (Dia cakap Jepun, saya translate ke Bahasa Kedah supaya hangpa paham hehehe).Saya pun jawab poyo macam pandai guna commonsense saya; ya la Ueno-San, sejook kowt?? Sat gi mati la plak. Dia jawab, jangan idle lebih daripada 30-saat. Tak kira kondisi musim sejuk atau panas. Enjin kontinental atau Jepun. Enjin direka untuk bergerak. Apabila enjin dan minyak enjin sejuk, sistem pembakaran akan banyakkan minyak s…

Tanam Pisang

Imej
"CARA MENANAM PISANG BERANGAN"
.
Maklumat ini diperolehi daripada pengurus ladang pisang yang menjaga Ladang Pisang seluas 65 ekar di Johor.
.
1. Setiap pokok pisang hanya dikekalkan dengan 8 daun sahaja.
.
2. Untuk pisang berangan, buah hanya dikekalkan 10-12 sikat sahaja, selebihnya dibuang bersama jantung. Ini penting untuk menghasilkan buah ynag besar dan berat ynag maksimum.
.
3. Setiap tandan pisang perlu dibungkus dengan menggunakan kertas daripada jenis kertas simen atau kertas pembungkus dedak ayam. Gunakan staple dan ditutp rapat sehingga hujung pisang.
.
4. Apabila jantung keluar bilangan daun hanya dikekalkan 6 helai sahaja.
.
5. Anak pisang pertama hanya dibela apabila jantung pisang sudah keluar sahaja untuk mendapatkan pokok ibu yang benar-benar subur.
.
6. Setelah jantung pisang dipotong, daun hanya dikekalkan 4 helai sahaja.
.
7. Apabila jantung telah keluar, berhentikan pembajaan kepada pokok bagi mengelakkan buah pisang ynag mengkal atau keras dah kualiti …

Tanda rahim tidak sihat

Imej

Brain domination

Imej
INI ILUSI OPTIK, TAFSIRAN OTAK TERHADAP KEADAAN GAMBAR. BACA SAMPAI HABIS😊Ok tak habis lagi pasal brain dominance malam semalam😅Kan semalam kita tengok baju dress tu warna apa.. Sampai ke sudah saya tetap nampak biru hitamDulu kan pernah viral, terfikir yang dok kata white gold ni buat lawak ke apa.. Takkan la tak nampak, jelas kot biru hitam..Rupanya betul memang orang nampak colour lain.Saya pernah tengok orang share :Kalau nampak biru hitam anda otak kananKalau nampak putih gold, anda otak kiriDan memang ada yang boleh nampak kejap colour tu, kejap colour ni.. Otak dia boleh switch based on environment.Dan gambar last tu sy letak dengan label warna sekali.. Ada yg terus berubah warna jadi biru hitam lepas tgk gambar tu.. Kiranya ada effect dgn tulisan tu.. Ni satu lagi test, cuba korang buat. Konsisten takKalau korang genggam tangan, ibu jari mana kat atas?Kalau yang kiri atas kanan, anda otak kanan.Kalau yang kanan atas kiri, anda otak kiri.Mungkin test gambar dress dapat result…

Isteri

Seorang isteri dengan wajah sedih dan murung datang bertemu Tuan Syeikh untuk mengadu hal suaminya. Syeikh: Apa keperluanmu wahai puan?Isteri: Saya ingin mengadu kepada Tuan perihal suami saya.Syeikh: Apa aduanmu itu?Isteri: Saya dianiaya dan dizalimi suami saya, tuan syeikh. Saya diabaikan. Suami saya tidak menjalankan tanggungjawabnya kepada saya. Nafkah saya tidak ditunaikan Tuan. Makan minum saya tidak diendahkan Tuan. Tempat tinggal saya juga tidak diuruskan.*Tuan syeikh tersenyum. Isteri itu kehairanan. Sedang hatinya dirundung sedih, Tuan Syeikh boleh tersenyum mendengar aduannya.Syeikh: Wahai puan yang dirahmati ALLAH, sesungguhnya kamu wanita dan isteri yang beruntung.Isteri: Hah??? Untung??Syeikh: Ya wahai puan. Kamu sangat beruntung. Kamu wanita dan isteri terpilih. Isteri: Saya bernasib malang Tuan. Saya hidup susah. Saya menderita dan sengsara Tuan. Kehidupan saya tunggang-langgang. Syeikh: Sudahkah kamu berdoa wahai puan? Isteri: Sudah Tuan. Saya sudah hampir putus asa. …

Tips

Imej

A lot of calories

Imej

TERMINOLOGI KANSER YANG ANDA PERLU TAHU: .

Imej
TERMINOLOGI KANSER YANG ANDA PERLU TAHU:
.
.
TUMOUR:
Ketumbuhan yang abnormal pada tubuh. Boleh jadi ‘benign’ atau ‘malignant’. Bukan semua tumour adalah kanser.
.
BENIGN:
Ketumbuhan yang tidak berbahaya dan tidak merebak. Benign tumour BUKAN kanser, tetapi sesetengahnya boleh menimbulkan komplikasi bahkan kematian kerana lokasinya. Contohnya dalam meningioma (ketumbuhan selaput otak), tumour akan membesar dan menekan tisu mengakibatkan gangguan pada saraf (sawan, lemah separuh badan, dan sebagainya).Tahi lalat, dan ketuat merupakan contoh benign tumour yang biasa dilihat. Contoh lain termasuklah adenoma dan fibroma. Sesetengah ‘benign tumour’ boleh berubah menjadi ‘malignant’.
.
MALIGNANT:
Ketumbuhan yang lebih agresif dan boleh merebak (kanser).
.
PRE-CANCEROUS/PRE-MALIGNANT:
Tisu yang bukan tipikal dan berpotensi menjadi malignant (kanser). Ia bukan kanser, tetapi berpotensi menjadi kanser mungkin 10-15 tahun berikutnya. Ujian Pap-smear antaranya berfungsi mengesan tisu ‘pre-ca…

Ais

Imej
AIS. Teh o ais ni memang minuman kegemaran saya.
Ais tak salah.
Yang salahnya ialah kandungan gula dalam air saya minum ni.
Saya belum boleh minum teh o tanpa gula. Teh ada kafein. Macam kopi.
Kafein kalau dalam dos sederhana boleh bagi mood lebih baik, buat minda lebih cerdas dan tingkat metabolisma badan. Teh adalah satu-satunya tumbuhan yang ada asid amino L-theanine. Yang dikatakan merangsang rasa tenang dan rilek. Staf saya kalau nampak saya dah muka merah geram semacam nak naik angin, cepat-cepat pergi belikan saya teh o ais nak sejukkan hati saya yang dah nak melenting. Ais takkan buatkan rahim saya kembang. Dah 10 tahun rahim saya tak kembang. Hahaha. Rahim kembang sebab saya mengandung. Tak mengandung? Elok je rahim saya dok tempat dia diam-diam.Ais takkan buatkan becak kat kemaluan sebab saya minum air sejuk ikut mulut. Tak tahulah kalau ada orang minum air kot saluran lain.Ais takkan buatkan abdomen saya buncit. Sebab air sejuk ni masuk je dekat saluran makan, terus aka…

Solat

SOLAT... Apabila engkau anggap solat itu hanya sebagai kewajiban, maka kau akan terburu-buru mengerjakannya & tak akan menikmati hadirnya Allah saat kau mengerjakannya.... Anggaplah solat itu pertemuan yg kau nanti dgn Tuhanmu ... Allahuakbar.... Anggaplah solat itu sebagai cara terbaik kau bercerita dengan Allah ... Allahuakbar.... Anggaplah solat itu sebagai kondisi terbaik untuk kau mengadu segala keluh kesah dgn Allah SWT ... Allahuakbar...Anggaplah solat itu sebagai spt mana seriusnya kau dlm bermimpi ... Allahuakbar.... Bayangkan ketika "Azan berkumandang," Allah melambai-lambai kepadamu utk mengajak kau lebih dekat dengan-Nya ... Allahuakbar.... Bayangkan ketika kau "Takbir," Allah melihatmu, Allah tersenyum untukmu dan Allah berbangga dengan mu ... Allahuakbar.... Bayangkanlah ketika "Rukuk," Allah menampung badanmu hingga kau tak terjatuh, hingga kau merasakan damai dalam sentuhan-Nya ... Allahuakbar.... Bayangkan ketika "Sujud," Al…

Migrain

Imej

Cable

Imej
3 PUNCA KABEL WIRING RUMAH KORANG MUDAH ROSAK. Nak tahu ke nak tahu 3 punca utama wiring rumah korang ni mudah problem ni?Yang pertama korang buat wiring ni panggil org yg betul-betul tahu tentang wiring atau yg sekadar tahu basic je?Untuk pendawaian. Untuk ambil lesen pendawaian sahaja hampir 3 - 4 tahun tau, baru dapat lesen pendawaian yg diiktiraf oleh Suruhanjaya Tenaga. Masalah utama yg team kami sering jumpa ialah banyak pendawaian skrg ni menggunakan kabel yg bukan jenis tembaga. Haaa.. ape cerr? Nak jimatkan.. kan kan.. Kalau bukan tembaga jenis apa pula? Kabel ni ada banyak gred dan kategori kalau cerita semua korang pun mesti tak tahu kan..So pastikan jgn gunakan kabel jenis aluminium yg bersalut tembaga tu. Memanglah murah.. tapi kualiti tu aduh.. tak boleh blah tau.
Aluminium ni sifatnya lembik bak kata org kampunglah dan ia mudah patah.
.
.Dan satu lagi.. kabelnya dah jadi kaler hitam. Ini akan mengakibatkan keterusan kabel tidak berapa baik dan rintangan kabel akan men…

Motor controller

Imej