Catatan

Tunjukkan catatan dari 2018

DERITA ORANG PENGHUJUNG USIA

Imej
*DERITA ORANG PENGHUJUNG USIARamai orang tua hidup derita sebab tak merancang!
Kalau derita sekadar di dunia ok lagi, tapi yang ditakuti derita dunia akhirat.
Di usia pencen ini tak payah lah sibuk bela kucing, cari Pokemon, ralit dengan game atau apa saja yang tak faedah.
Badan dah tak berapa larat tu eloklah buat plan ibadah agar mati dalam iman/ibadah.
Sekarang banyak majlis ilmu. Mengajilah... Refresh balik ilmu yang telah kita tinggalkan sejak dulu.Cadangan Manfaat:1. *Mantapkan ilmu aqidah/Tauhid* untuk memastikan aqidah kita betul sebab jika salah/syirik/kufur tanpa sedar pun kita akan masuk neraka. Akidah kunci syurga.
Mantapkan juga *ilmu feqah dan tasauf*.
Jangan asyik belajar tajwid dan taranum saja sedangkan kita dah fasih baca quran. Lain lah *kalau tak pandai baca quran, wajiblah kita belajar*.
Bagi yang dah mahir baca, ingatlah tak ada siapa nak dengar suara tua kita yg merdu tu. Yg penting *banyak tadabbur quran* dan bukan hanya baca saja tanpa faham isi alquran.2…

hakikat kalimah

๐ŸŒดHakikat Kalimah๐ŸŒดApabila kita melafazkan kalimah "la ilaha illaLLah" maka wajib kita menafikan diri kita memiliki sifat dan wajib pula kita memulangkannya kepada Allah(isbat).Tiada kita mendengar dengan sebab telinga, melihat dengan sebab mata, berkata dengan sebab mulut, berkehendak dengan sebab hati, bergerak dengan sebab adanya tangan dan anggota, berfikir dengan adanya otak dan bernafas sebab adanya nyawa.Sebaliknya kita hanyalah cermin tempat DIA memantulkan sifat-sifat Nya, pemilik sifat yang sebenar adalah empunya bayang...

iblis sangat Alim

IBLIS ITU SANGAT ALIMJika engkau bertanya tentang Al-Qur'an kpd iblis, maka iblis akan bisa menerangkan dg sangat jelas, karena iblis tau sangat mendalam ayat itu turun dari langit...Jika engkau bertanya tentang ilmu hadist kpd iblis, maka iblis akan sangat pandai menjelaskannya,
karena iblis tau asbabul wurud dari hadist tsb....Jika engkau bertanya tentang kisah para nabi, iblis akan dg tepat menceritakannya karena iblis sudah ada sejak nabi adam masih berada dalam surga...iblis ahli alqur'an...
iblis ahli hadist....
iblis ahli riwayat..
iblis alim/pandai dalam segala ilmu...Tapi iblis tdk menjadi kekasih Allah, karena dalam diri iblis ada kalimat...AKU LEBIH BAIK DARI KAMUSemoga sedikit ilmu yg dititipkan Allah Subhana Wa Ta'alla dihati kita tdk menjadikan kita sombong dalam segala urusan...
Juga paham bahwa ilmu tak menjamin orang pasti ta'at dan sholeh.Yang aku takut...hatiku kian mengeras dan sulit menerima nasehat, namun
sangat pandai menasehati
Yang aku takut...…

kisah manusia

Imej
KISAH MANU-SIA DAN KOD KISAH KEJADIANNYALama sebelum munculnya agama Islam, kitab Hindu kuno berbahasa Sanskrit, Brahma Puraan, ada menceritakan tentang MANU dan SHATARUPA sebagai makhluk pertama diciptakan.MANU ini kemudiannya diceritakan “dicampakkan” ke BHU-MI atau EAR-TH. Selepas dicampakkan ke BHU-MI maka berkembang biaklah keturunan MANU hingga bergelar MANU-SYIA.Dalam bahasa Sanskrit MANU bermaksud : Mahluk Pertama. Manakala perkataan SYIA bermaksud “melontar atau campak” Makanya perkataan MANU-SYIA adalah merujuk kepada MAKHLUK PERTAMA YANG DICAMPAKKAN. Si Manu itu dikatakan diciptakan Tuhan Brahma di Swarga (syurga) makanya, MANU-SYIA dari perspektif Hindu adalah merujuk kepada MAKHLUK CIPTAAN PERTAMA YANG DICAMPAKKAN DARI SYURGA.Agama Abrahamic (Ibrahimiyah) iaitu Yahudi, Kristian dan Islam ada menceritakan hal ADAMA DAN HAWWAH sebagai makhluk pertama diciptakan.Bahasa Inggeris menggelarkan makhluk pertama ini sebagai MAN. Sebelum adanya Islam, kitab Pantateuch (Kitab Taurat…

parenting

Imej
Sebenarnya masa muda atau masa  anak2 kita masih kecil inilah masa PALING KRITIKAL utk kita melatih hati @ MUJAHADAH utk menjadi ISTERI SOLEHAH yg sabar dan tenang...mengurus anak kecil sgt menguji kesabaran kita...masa inilah byk ibu2 belajar erti kesabaran, erti mujahadah. Diuji dgn suami kadang2 buat isteri stress dan ank2 menjadi mangsa? Jangan jadikan perangai suami alasan. Kerana percayalah kita pun ada perangai kita juga..sbb itu kita suami isteri dijodohkan bersama..cuba byk2 muhasabah diri dan akui kelemahan/ kesilapan kita..kita diuji bukan kerana dosa org lain tapi kerana DOSA KITA SENDIRI.Sbb tu bila dh tua tp perangai masa muda masih sama... cpt marah, meroyan ,mengamuk.. itulah petanda masa mudanya dulu dia tidak manfaatkan kesempatan itu utk belajar mendidik hati utk bermujahadah melawan nafsu ammarah..dulu dengan ank2 terlampau garang ikutkan nafsu... melepaskan nafsu ammarah kpd anak2..tegas boleh utk mendidik Anak2, yg xboleh jangan sampai mengamuk dgn Anak2 sbb kega…

mati

Imej
Untuk renungan kita bersama ๐Ÿ‘‡๐Ÿผ๐Ÿ‘‡๐Ÿผ๐Ÿ‘‡๐Ÿผ...Kenapa rumah saya adik beradik x datang pun.
Saya je kena ziarah mereka.
Dan mereka "lalu" rumah saya tetapi x singgah ..Mari saya bagi tau. Allah SWT perintahkan kita menziarahi untuk eratkan silaturrahim. Jika kita buat kira dapat pahala. Mereka x dapat. Bab ni kita yang pilih. Antara pahala @ kebencian @ dendam @ cemburu.Jadi biarkan orang yang x nak menyambung silaturrahim. Kita ikut sunnah pasti kita bahagia.Seperkara lagi:Saya sendiri tidak kesal @ kecewa jika rumah saya tidak dikunjungi sanak saudara. Mungkin mereka bz. Ada hal lebih penting daripada silaturrahim.  Kita x perlu kecil hati. InsyaAllah orang lain jadi tetamu kita..membawa balik dosa kita dan membawa rahmat .Fahamilah 7 perkara dalam hidup kamu: 1. Apabila meninggal dunia ayah kamu , maka matilah pimpinan dan nasihatnya...2. Apabila meninggal dunia ibu kamu, maka terpadamlah cahaya kelembutan belaian dan tunjuk ajar nya...3. Apabila meninggal dunia abang kamu,…

umur ujian

Imej
Umur 35 tahun - 40 tahun ialah umur dimana kebanyakan kita mula diuji. Ujian boleh datang dari ibubapak (jatuh sakit, kematian), atau dari pasangan hidup (perceraian, jatuh sakit, pergaduhan) atau dari anak-anak yang meningkat remaja.Memang bermula 35 tahun - 40 tahun, Allah akan memanggil kita pulang bertaubat kepadaNya. Panggilan dari Allah selalunya berbentuk ujian. Kerana hanya dengan itu kita akan kembali bersimpuh dan bersujud mengadu dan memohon pertolonganNya.Orang yang bijak akan memperbaiki diri dan amalannya, memperbaiki hubungan dengan ahli keluarga dan pasangannya, berjimat menyimpan untuk hari tuanya. Semua dengan niat mahu berkumpul bersama di syurga nanti.Orang yang kurang bijak tetap leka dan langsung tak membuka deria terhadap panggilan Allah malah tetap leka dengan keseronokan dunia, berkumpul dengan rakan² dan kurang memberi perhatian kepada suami/isteri/anak²Usia 35 - 40 ini menjadi lebih menarik apabila al-Quran di dalam surah "al-Ahqaaf ayat 15" ada me…

hukum orang yang buasir

Nak tnya sikit.  Adakah hukum org buasir berdarah sama dengan daimul hadath. Dari segi tatacara utk bersolat.  Kena wudhuk selepas masuk waktu solat. Adalah golongan ini boleh jamak qasar?.JAWAPAN1. Antara perkara yang membatalkan wuduk ialah keluar sesuatu daripada dubur walaupun yang keluar itu adalah darah.Kata Imam An-Nawawi Rahimahullah dalamุงู„ู…ุฌู…ูˆุน ุดุฑุญ ุงู„ู…ู‡ุฐุจ juz.2 hlm.4 :ูَุงู„ْุฎَุงุฑِุฌُ ู…ِู†ْ ู‚ُุจُู„ِ ุงู„ุฑَّุฌُู„ِ ุฃَูˆْ ุงู„ْู…َุฑْุฃَุฉِ ุฃَูˆْ ุฏُุจُุฑِู‡ِู…َุง ูŠَู†ْู‚ُุถُ ุงู„ْูˆُุถُูˆุกَ ุณَูˆَุงุกٌ ูƒَุงู†َ ุบَุงุฆِุทًุง ุฃَูˆْ ุจَูˆْู„ًุง ุฃَูˆْ ุฑِูŠุญًุง ุฃَูˆْ ุฏُูˆุฏًุง ุฃَูˆْ ู‚َูŠْุญًุง ุฃَูˆْ ุฏَู…ًุง ุฃَูˆْ ุญَุตَุงุฉً ุฃَูˆْ ุบَูŠْุฑَ ุฐَู„ِูƒَ ูˆَู„َุง ูَุฑْู‚َ ูِูŠ ุฐَู„ِูƒَ ุจَูŠْู†َ ุงู„ู†َّุงุฏِุฑِ ูˆَุงู„ْู…ُุนْุชَุงุฏِ." Maka perkara yang keluar daripada kemaluan hadapan lelaki atau perempuan atau dari dubur keduanya itu membatalkan wuduk. Sama sahaja yang keluar itu berupa tahi atau air kencing atau angin atau ulat atau nanah atau DARAH atau batu kecil atau lainnya. Tidak ada perbezaan dalam hal ini antara perkara yang jarang terjadi atau yang biasa terjadi "…

belajar ilmu

Imej
NABI MUHAMMAD SAW BERSABDA :
"BARANGSIAPA BELAJAR ILMU SATU BAB, DIAMALKAN ATAU TIDAK, ADALAH LEBIH UTAMA DARIPADA SHALAT SUNNAH 1000 (SERIBU) RAKA'AT". KEUTAMAAN ULAMA DAN ILMU1. Ampunan dosa sebab Memandang Ulama :ูˆู‚ุงู„ ุตู„ู‰ ุงู„ู„ู‡ ุนู„ูŠู‡ ูˆุณู„ู…: ู…ู† ู†ุธุฑ ุฅู„ู‰ ูˆุฌู‡ ุงู„ุนุงู„ู… ู†ุธุฑุฉ ููุฑุญ ุจู‡ุง ุฎู„ู‚ ุงู„ู„ู‡ ุชุนุงู„ู‰ ู…ู† ุชู„ูƒ ุงู„ู†ุธุฑุฉ ู…ู„ูƒุง ูŠุณุชุบูุฑ ู„ู‡ ุฅู„ู‰ ูŠูˆู… ุงู„ู‚ูŠุงู…ุฉNabi Saw Bersabda : “Barangsiapa memandang Wajah Orang ‘Alim dengan pandangan yang menyenangkan, maka Allah akan Menciptakan Malaikat dari Pandangan tersebut dan akan memohonkan ampunan kepada Orang tersebut di Hari Kiamat".2. Memuliakan Ulama, Surga Imbalannya :ูˆู‚ุงู„ ุงู„ู†ุจูŠ ุตู„ู‰ ุงู„ู„ู‡ ุนู„ูŠู‡ ูˆุณู„ู…: ู…ู† ุฃูƒุฑู… ุนุงู„ู…ุง ูู‚ุฏ ุฃูƒุฑู…ู†ูŠ، ูˆู…ู† ุฃูƒุฑู…ู†ูŠ ูู‚ุฏ ุฃูƒุฑู… ุงู„ู„ู‡، ูˆู…ู† ุฃูƒุฑู… ุงู„ู„ู‡ ูู…ุฃูˆุงู‡ ุงู„ุฌู†ุฉNabi Saw Bersabda : “Barangsiapa Memuliakan Orang ‘Alim, berarti ia telah Memuliakan aku, barangsiapa Memuliakan aku, berarti Memuliakan Allah, barangsiapa Memuliakan Allah, maka tempat kembalinya adalah Surga".3. Belajar satu bab lebih Utama :ูˆู‚ุงู„ ุงู„ู†ุจูŠ ุตู„ู‰ ุงู„ู„ู‡ ุนู„ูŠ…

Doa tanpa diketahui

Imej
DOA TANPA DIKETAHUIKisah seorang pemuda yang selalu pergi solat di sebuah masjid. Setiap kali masuk waktu solat, dia akan ke sana untuk mengerjakan solat berjemaah. Tidak pernah ketinggalan.Seorang sheikh tua sangat kagum melihat kerajinan pemuda itu. Berbeza dengan pemuda-pemuda lain yang lalai mengerjakan solat jemaah.Oleh kerana pemuda ini seorang yang baik dan taat pada agama, sahabat-sahabat dan kawan-kawannya selalu meminta pemuda ini mendoakan mereka. Alhamdulillah! Doanya selalu dimakbulkan Allah Taala.Kawan yang minta dia doakan dapat jodoh, akan berkahwin. Kawan yang minta dia doakan dapat anak, isteri kawannya akan mengandung. Begitulah seterusnya, apa sahaja yang didoakan  pasti akan dimakbulkan oleh Allah.Sampailah masa pemuda itu berkahwin dan isterinya mengandung. Ketika isterinya hampir melahirkan anak, pemuda itu berdoa agar anaknya yang bakal lahir sempurna sifat dan anggota badannya.Namun, apa yang menyedihkan, anak pemuda tersebut cacat dan tidak sempurna. Pemuda t…

kanser dan pemakanan siri 5

Imej
Siri ke 5. Diet dan Kanser
Adakah protein haiwan penyebab kanser?
‘Makan daging penyebab kanser’ kata muka depan akhbar XXX . Ok…. Penyebab? Atau penyumbang?... Causation adalah bukan correlation. Causation ( penyebab maksudnya the CAUSE - macam rokok penyebab kanser paru2, asbestos penyebab kanser mesothelioma, mutasi gen BRCA penyebab kanser payudara ) manakala correlation bermaksud penyumbang yang mana, peratus sumbangan kepada berlakunya kanser tu berapa?mungkin kecik saje…). Satu lagi soalan, makan daging penyebab kanser apa? Kanser ada banyak jenis. Sami vegetarian dari lahir dapat kanser prostat pada umur 70 tahun, pesakit di Cambodia mendapat kanser usus walaupun cuma dapat jamah daging setahun sekali sumbangan rakyat Malaysia yang pemurah sewaktu raya korban atau bayi berumur setahun dapat kanser retinoblastoma…semua kes2 ini tidak berkait dengan protein haiwan pun. Kebanyakan headline pada berita2 yang melibatkan dunia perubatan seperti kanser selalu berbau sensasi kerana me…

kanser dan pemakanan

Imej
Apakah pantang yang popular dikalangan pesakit kanser?
Gula.
Pesakit kanser gemar pantang gula kerana kononnya gula mencepatkan pertumbuhan kanser.
Gula hadir dalam bentuk ringkas sucrose or fructose seperti gula pasir. Gula pasir adalah refined sugar( sugar diporoses- extracted from tebu)  manakala madu adalah pure sugar. Ia juga tinggi kandungan sucrose dan fructose. Gula yang terdapat dalam nasi kanji kentang dipanggil polysaccharide dan akan ditukar ke gula ringkas di dalam badan bila badan perlukan tenaga ( energy) Sel kanser adalah sel tubuh kita sendiri yang memerlukan gula untuk tenaga bagi survival.
Simple glucose adalah sumber yang diperlukan oleh SEMUA sel badan kita tak kira sel kanser atau sel normal. Apa jua jenis karbohidrat dari makanan akan diproses menjadi gula di dalam badan, yang tidak digunakan disimpan di hati sebagai glycogen. sekalipun sesetengah pesakit declare ‘ saya tak ambil gula’. Sebenarnya mereka tetap mendapat gula dari sumber mknn seperti sayur, buah…

kanser dan pemakanan siri 4

Imej
Diet dan Kanser
Tiada sesiapa yang mahu mendapat kanser. Selain mengekalkan berat badan optima, mengurangkan stres, ‘ keep physically active dan elak ‘sedentary lifestyle’ adakah diet yang boleh mengelak penyakit kanser? Perlu faham dahulu yang mengelak bermaksud menghalang, melambatkan, atau in medical term, cancer prevention. Ia boleh di applikasi oleh mereka yang tidak megidap kanser  atau survivor yang telah menjalani rawatan kanser for cure, bagi mengelak kanser dari berulang ( prevention of cancer recurrence). Perbincangan didalam bab ini secara am tidak dapat di aplikasikan kepada pesakit kanser yang sedang menjalani rawatan seperti major surgery, kimoterapi, dll ( pada semua cancer stage ) dan mereka yang ada kanser ‘advanced stage 4’ yang berada pada tahap kesihatan yang rendah atau jangkahayat yang tidak lama.
Saranan ini juga bukan merangkumi SEMUA jenis kanser kerana ada beberapa jenis kanser yang tidak berkaitan dengan makanan contohnya seperti kanser paru- paru, ovary, …

kanser dan pemakanan siri 3

Imej
Pemakanan Pesakit Kanser Didalam Rawatan dan Pesakit Special Needs Menurut data pada cancer registry yang terbaru bagi negara kita ( NCR 2007-2011) sebanyak 103,507 kes baru diaporkan sepanjang tahun 2007 ke 2011 yang mana 45.2% dikalangan pesakit lelaki dan 54.8% bagi pesakit perempuan. https://www.crc.gov.my/wp-content/uploads/documents/report/MNCRRrepor2007-2011.pdf. 10 kanser utama di negara kita ( dari no 1-10) adalah breast, colorectal(usus besar), lung, lymphoma, nasopharynx ( belakang hidung), leukemia, cervix ( pangkal rahim), liver( hati) ovary dan stomach( perut). Kanser telah menjadi antara penyebab utama kematian di Malaysia selain mengakibatkan kepayahan ( burden)pada kesihatan fizikal mental, psikososial pesakit dan tidak dilupakan bahana kewangan. Satu dari 9 orang mungkin mendapat kanser sepanjang hidup mereka. Walaubagaimanapun, di Malaysia begitu ramai pesakit yang meneruskan kehidupan bersama kanser (cancer survivors, living with cancer) dan bilangan mereka semakin…

kanser dan pemakanan siri 2

Imej
Topik 1 dan 2 dalam Siri ‘ Diet dan Kanser”1. Pesakit kanser dan pantang
2. Gula dan kanser Before we start, some introduction on diet/nutrition.
Apakah maksud diet dan nutrisi?Diet selalu mengingatkan kita pada ‘dieting’ utk kuruskan badan. Nutrisi pula dianggap sebagai“ zat”. Diet/pemakanan/nutrisi adalah makanan dan minuman yang diambil bagi memberi tenaga dan nutrien untuk menjaga tahap kesihatan, pengurusan penyakit, jika ada, dan juga menurunkan risiko medapat penyakit.
Diet dan nutrisi bukan sahaja meliputi pemakanan sahaja tetapi juga suatu kepuasan atau kesegaran pada tubuh dan minda (nourishing) dan juga meliputi kepercayaan atau agama, ‘culture’ kita dan hubungan kita dengan tubuh kita, keluarga, sahabat, komuniti dan environment.
Samada sewaktu sihat atau sakit, pilihan pemakanan yang betul mempunyai impak positif untuk kesihatan tubuh badan atau kebolehan badan untuk pulih dari penyakit, untuk suatu jangka masa panjang.Apakah diet/nutrisi penting untuk badan? ( seperti…

kanser dan pemakanan siri 1

Imej
Pada beberapa minggu yang lepas terdapat beberapa pertanyaan komen nasihat atau artikel yang dikongsikan mengenai nutrisi atau pemakanan bagi pesakit kanser yang saya sempat baca di dalam group “cancer survivors”.
Tidak dinafikan yang pesakit kanser dan isu pemakanan ini
tidak dapat dipisahkan. Makan untuk hidup. Sudah hidup mesti makan, tak begitu?
Saya bercadang untuk  mulakan a series of writings on topik pemakanan tetapi sebelum itu  saya ingin mengucapkan setinggi2 penghargaan kepada semua pesakit, keluarga pesakit kanser di dalam group ini. Kesemua tuan puan are “stars” and all of us doctor  dan allied healthcare staff di dalam group ini juga  banyak belajar dari suka duka dan pengalaman tuan dan puan selepas mendapat kanser. Selain itu maaf jika tulisan saya di dalam BM tidak begitu baik ( memelayukan medical terms agak sukar dan mencabar).
Ibu bapa dan beberapa ahli keluarga terdekat  saya juga merupakan pesakit kanser dan saya berpengalaman merawat kanser sejak tahun 2000 se…

PIL PERANCANG MENYEBABKAN KANSER

PIL PERANCANG MENYEBABKAN KANSER ?Sekarang ini sedang heboh berita pil perancang menyebabkan kanser serviks. Apabila media mengambil maklumat secara selektif dan menyiarkannya tanpa mendapatkan maklumbalas daripada pakar tentang kesan berita yang mereka siarkan, maka orang ramai jadi panik dan takut. Berita yang berat sebelah itu akan menyebabkan lebih banyak keburukan daripada kebaikan. Saya dengar ramai wanita berhenti serta merta pil perancang apabila membaca berita ini. Saya akan cuba kupas isu ini daripada sudut yang lebih luas.1. Apa-apa sahaja ubat dan kaedah rawatan ada baik dan buruknya. Doktor yang merawat akan membuat pertimbangan manfaat dan mudarat. Sesuatu tindakan akan disyorkan jika manfaatnya lebih daripada mudarat. Hatta dalam apa sahaja kehidupan kita, inilah prinsip yang kita gunakan utk melakukan sesuatu ataupun tidak melakukan sesuatu. Saya pernah menulis bahawa menarik nafas pun ada risiko tetapi utk hidup kita perlu lakukan juga.2. Amalan merancang keluarga mem…