Catatan

Tunjukkan catatan dari Mac, 2018

Tanam Pisang

Imej
"CARA MENANAM PISANG BERANGAN"
.
Maklumat ini diperolehi daripada pengurus ladang pisang yang menjaga Ladang Pisang seluas 65 ekar di Johor.
.
1. Setiap pokok pisang hanya dikekalkan dengan 8 daun sahaja.
.
2. Untuk pisang berangan, buah hanya dikekalkan 10-12 sikat sahaja, selebihnya dibuang bersama jantung. Ini penting untuk menghasilkan buah ynag besar dan berat ynag maksimum.
.
3. Setiap tandan pisang perlu dibungkus dengan menggunakan kertas daripada jenis kertas simen atau kertas pembungkus dedak ayam. Gunakan staple dan ditutp rapat sehingga hujung pisang.
.
4. Apabila jantung keluar bilangan daun hanya dikekalkan 6 helai sahaja.
.
5. Anak pisang pertama hanya dibela apabila jantung pisang sudah keluar sahaja untuk mendapatkan pokok ibu yang benar-benar subur.
.
6. Setelah jantung pisang dipotong, daun hanya dikekalkan 4 helai sahaja.
.
7. Apabila jantung telah keluar, berhentikan pembajaan kepada pokok bagi mengelakkan buah pisang ynag mengkal atau keras dah kualiti …

Tanda rahim tidak sihat

Imej

Brain domination

Imej
INI ILUSI OPTIK, TAFSIRAN OTAK TERHADAP KEADAAN GAMBAR. BACA SAMPAI HABIS😊Ok tak habis lagi pasal brain dominance malam semalam😅Kan semalam kita tengok baju dress tu warna apa.. Sampai ke sudah saya tetap nampak biru hitamDulu kan pernah viral, terfikir yang dok kata white gold ni buat lawak ke apa.. Takkan la tak nampak, jelas kot biru hitam..Rupanya betul memang orang nampak colour lain.Saya pernah tengok orang share :Kalau nampak biru hitam anda otak kananKalau nampak putih gold, anda otak kiriDan memang ada yang boleh nampak kejap colour tu, kejap colour ni.. Otak dia boleh switch based on environment.Dan gambar last tu sy letak dengan label warna sekali.. Ada yg terus berubah warna jadi biru hitam lepas tgk gambar tu.. Kiranya ada effect dgn tulisan tu.. Ni satu lagi test, cuba korang buat. Konsisten takKalau korang genggam tangan, ibu jari mana kat atas?Kalau yang kiri atas kanan, anda otak kanan.Kalau yang kanan atas kiri, anda otak kiri.Mungkin test gambar dress dapat result…

Isteri

Seorang isteri dengan wajah sedih dan murung datang bertemu Tuan Syeikh untuk mengadu hal suaminya. Syeikh: Apa keperluanmu wahai puan?Isteri: Saya ingin mengadu kepada Tuan perihal suami saya.Syeikh: Apa aduanmu itu?Isteri: Saya dianiaya dan dizalimi suami saya, tuan syeikh. Saya diabaikan. Suami saya tidak menjalankan tanggungjawabnya kepada saya. Nafkah saya tidak ditunaikan Tuan. Makan minum saya tidak diendahkan Tuan. Tempat tinggal saya juga tidak diuruskan.*Tuan syeikh tersenyum. Isteri itu kehairanan. Sedang hatinya dirundung sedih, Tuan Syeikh boleh tersenyum mendengar aduannya.Syeikh: Wahai puan yang dirahmati ALLAH, sesungguhnya kamu wanita dan isteri yang beruntung.Isteri: Hah??? Untung??Syeikh: Ya wahai puan. Kamu sangat beruntung. Kamu wanita dan isteri terpilih. Isteri: Saya bernasib malang Tuan. Saya hidup susah. Saya menderita dan sengsara Tuan. Kehidupan saya tunggang-langgang. Syeikh: Sudahkah kamu berdoa wahai puan? Isteri: Sudah Tuan. Saya sudah hampir putus asa. …