Catatan

Tunjukkan catatan dari Februari, 2017

Tanah air yang tergadai

Imej
Tanahair Yang digadai.....
Kita?Perjanjian Bangkok 1909...108 tahun dulu banyak Tanah Melayu terlepas kepada Siam.
Kelantan hilang Tak Bai.
Kedah hilang Satun, Pulau Tarutao dan Wilayah Sadao.
Perlis hilang Wilayah Pujo.1965.....kita kehilangan Singapura.
2008.....kita kehilangan Pulau Batu Puteh
2011.....kita kehilangan Stesen KTM Tanjong PagarDan sekarang kita tidak hilang tanah kerana politik ataupun kerana perang...tapi kita jual.
Jual tanah sendiri ibaratkan kita menjual maruah bangsa kita.
Kita jual tanah TUDM Sg.Besi....
Kita jual tanah atas alasan pembangunan di Forest City..hak kekal.
Kita jual syarikat dan aset strategik negara kepada negara asing.Kali ini kita dipaksa untuk menjual syarikat automotif nasional yang kita bangunkan daripada keringat dan darah anak bangsa kita...jual kepada bangsa asing....mungkin China.
Katanya kepentingan Proton di Tanjung Malim.
Dan untuk makluman Proton Tanjung Malim ada 1,500 ekar tanah di Proton City milik Proton.Betullah kata orang...ki…

Risiko kewangan dan takaful

Imej
Risiko kewangan ada banyak.Bila bertemu ejen takaful, pastinya mereka akan jawab, “Takaful boleh lindungi risiko kewangan tuan.”Bukan semua risiko kewangan boleh diselesaikan dengan takaful. Contohnya jika dibuang kerja, tiada produk takaful untuk kes sebegini. Fungsi takaful adalah untuk perlindungan, bukan untuk pelaburan mahupun simpanan.
Sekalipun sudah ambil takaful, simpanan kecemasan tetap perlu dibuat.Takaful pula ada banyak jenis produk. Saya pecahkan produk takaful kepada dua:1. Takaful KeluargaDalam insurance conventional ianya disebut life insurance. Produk jenis ini beri pampasan sekiranya berlaku 3 perkara:KematianLumpuhSakit kritikalBila berlaku 3 perkara ini, kita atau keluarga menghadapi risiko kewangan yang besar iaitu hilang sumber pendapatan. Jadi, siapa yang patut ambil produk ini?Breadwinner, orang yang bertanggungjawab memberi nafkah untuk keluarga.Apabila sesuatu musibah berlaku ke atas diri breadwinner ini, maka ia akan menjejaskan pendapatan dan perbelanjaan …

Pemuda islam

Imej
Sesungguhnya terdapat 2 perkara yang menyebabkan tengkuk-tengkuk para lelaki tertunduk hina, lemah dan tewas di hadapan kuasa-kuasa jabarut; sifat takut dan tamak. Sesiapa yang telah menutup lubang-lubang ketakutan di dalam jiwa mereka, mereka tidak akan takut kecuali kepada Yang Maha Esa lagi Maha Perkasa, serta hari kiamat, di mana hati-hati dan juga pandangan akan terbeliak bergementaran.Demikian juga mereka menutup pintu ketamakan di dalam diri mereka, maka tiada lagi yang tinggal melainkan tamak di dalam mendapatkan keampunan daripada Tuhan mereka, serta syurga yang lebarnya sahaja seluas langit dan bumi. Mereka tidak takut kepada ajal, kerana ia adalah perkara yang sudah ditentukan lagi pula pasti akan berlaku. Mereka tidak risaukan rezeki kerana ianya adalah telah ditetapkan dan dibahagi-bahagikan.(Dr. Yusuf Al-Qaradhawi - Pemuda Islam Yang Dijanjikan)

Nasihat

Imej
Sepasang pengantin baru yang sangat miskin tinggal di ladang yang kecil. Mereka ini masih muda.
Pada suatu hari si suami membuat cadangan berikut kepada isterinya.
“Sayang, saya akan meninggalkan rumah ini. Saya akan mengembara jauh, untuk mencari pekerjaan dan bekerja keras supaya dapat memberikan kamu kehidupan yang selesa yang selayaknya kamu dapat.  Saya tidak tahu berapa lama saya tinggal jauh dari kamu, cuma satu yang saya pinta, tunggu kepulangan saya, dan sepanjang kepergian saya, kamu harus setia kepada  saya, kerana saya akan setia kepada kamu.
Isterinya bersetuju, jadi pemuda itupun pergi. Dia jalan berhari-hari sehingga akhirnya dia bertemu dengan seorang peladang yang memerlukan pekerja. Pemuda itu menawarkan khidmatnya. Dia diterima. Oleh itu dia membincangkan syarat-syarat dengan majikannya.
“Saya akan bekerja selama mana yang saya mau dan apabila saya ingin pulang, tolong lepaskan saya daripada pekerjaan saya. Saya tidak mau menerima gaji saya. saya mau kamu simpanka…