RISIKO MEMBELI RUMAH SUB-SALE YANG DALAM PROSES TINDAKAN LELONGAN OLEH BANK.

RISIKO MEMBELI RUMAH SUB-SALE YANG DALAM PROSES TINDAKAN LELONGAN OLEH BANK.

Ramai yang berhadapan dengan masalah apabila rumah sub-sale yang mereka beli daripada Penjual, rupa-rupanya dalam proses tindakan lelongan oleh pihak bank.
Berdasarkan pengalaman saya, kebiasaannya pembeli tidak tahu yang rumah tersebut dalam proses lelongan oleh bank. Ini kerana penjual jarang hendak berterus terang tentang status sebenar rumah tersebut.
Sehinggalah apabila peguam ingin memohon penyata baki hutang terkini daripada bank penjual, barulah bank beritahu yang mereka tidak boleh keluarkan penyata baki hutang terkini akaun rumah penjual kerana rumah tersebut dalam tindakan lelongan oleh pihak bank.
Tanda-tanda untuk kenalpasti sesuatu rumah itu berkemungkinan besar dalam proses tindakan lelongan oleh bank adalah :

1. Kebiasaannya penjual akan desak pembeli bayar deposit harga jual beli dengan segera tanpa perlu tunggu tandatangan perjanjian jual beli. Mereka akan bagi alasan yang kononnya ramai pembeli berminat untuk beli rumah tersebut. Jadi siapa bayar deposit dahulu mereka akan dapat rumah tersebut. Atau mereka akan bagi alasan kononnya hendak pakai duit segera sebab anak sakit dan sebagainya. Padahal mereka terdesak hendak duit sebab hendak bayar hutang bank.

2. Kebiasaannya Penjual akan menjual rumah tersebut dengan harga yang agak murah daripada harga pasaran. Mereka fikir kalau dapat jual harga tinggi sedikit daripada jumlah tunggakan bank, mereka sudah buat untung.

3. Kebiasaannya Penjual akan desak pembeli dan peguam pembeli untuk cepatkan urusan penyelesaian jual beli. Kalau boleh setiap hari mereka akan telefon dan follow up tanya bila boleh dapat bayaran harga jual beli.

Jadi jika berjumpa dengan situasi- situasi sedemikian, berhati-hatilah ya.
Apakah risiko-risiko beli rumah dalam kategori sedemikian?

1. Anda akan berhadapan dengan risiko kerugian. Ini kerana sekiranya anda telah menjelaskan sebarang bayaran harga jual beli terus kepada penjual tersebut, sedangkan rumah tersebut telah dilelong oleh bank, saya berani kata, kebarangkalian anda akan dapat balik bayaran tersebut daripada penjual adalah amat tipis. Secara logiknya, kalau hutang bank pun mereka tidak mampu bayar, masakan mereka akan bayar balik duit yang anda telah berikan kepada mereka.

2. Bank penjual kebiasaannya sukar untuk keluarkan penyata baki hutang sekiranya rumah tersebut dalam proses lelongan, melainkan penjual atau pembeli menjelaskan keseluruhan bayaran tunggakan yang telah ditetapkan oleh pihak bank. Sekiranya penyata baki hutang tidak diperolehi, bagaimanakah proses tebus hutang boleh dilaksanakan.? Dan ini akan menyebabkan pindah milik daripada penjual kepada pembeli tidak boleh dilakukan kerana geran asal hartanah tersebut tidak dilepaskan oleh pihak bank.

3. Pembeli juga terpaksa berhadapan dengan kerugian kerana telah keluarkan kos guaman peguam untuk urusan jual beli rumah tersebut. Kebiasaannya, peguam tidak akan mengembalikan keseluruhan kos guaman yang telah dijelaskan kerana mereka telah buat kerja. Bahkan menurut Perintah Saraan Peguam di bawah Akta Profesion Guaman, peguam boleh kenakan fee guaman separuh daripada fee guaman sebenar sekiranya urusan tersebut tidak berjaya disempurnakan.

4. Pembeli juga bakal berhadapan dengan kerugian kerana terpaksa membayar harga jual beli yang agak sedikit tinggi kepada penjual. Sedangkan sekiranya mereka sambut lelong rumah tersebut, kebiasaannya harga rezab lelongan yang ditetapkan adalah lebih rendah berbanding harga jual beli.

5. Ada juga kedapatan Pemilik yang berdegil untuk keluar daripada rumah mereka walaupun setelah ianya dilelong oleh bank. Ini kerana, seseorang yang terpaksa menjual rumahnya yang sedang berhadapan dengan tindakan lelongan oleh bank kebiasaannya mereka ini dalam keadaan yang terdesak. Mereka tiada tempat untuk pergi. Oleh itu mereka terpaksa bertahan dirumah tersebut.

Cuba bayangkan, sekiranya anda beli rumah tersebut, tiba-tiba penjual enggan serahkan milikan kosong rumah tersebut kepada anda. Tak fasal-fasal anda terpaksa keluarkan kos tambahan lantik peguam untuk ambil tindakan mahkamah keluarkan mereka daripada rumah tersebut. Silap-silap haribulan jika tidak bernasib baik, anda bakal dihidangkan dengan “parang dan cangkul” dimuka pintu rumah tersebut sebaik sahaja anda cuba datang ke rumah tersebut.

Jadi, nasihat saya, sebelum membeli sesuatu rumah sub-sale, selidikilah dulu sama ada penjual ada tunggakan hutang dengan bank atau tidak atau sama ada terdapat prosiding lelongan telah diambil terhadap rumah tersebut atau tidak. Sekiranya ada, eloklah dielakkan. Itupun jika anda tidak sanggup untuk berhadapan dengan kerugian sebagaimana yang saya nyatakan di atas.

Tetapi kalau anda rasa anda hendak beli jugak rumah tersebut sebab hendak tolong penjual yang dalam kesempitan hidup tersebut, silakanlah, saya tidak menghalang. Terpulanglah kepada anda. Itu hak anda. Duit, duit anda, bukan duit saya.
Oleh:

SALKUKHAIRI ABD SUKOR
Presiden Persatuan Guaman Hartanah Malaysia (HartaGuam)

Ulasan

Popular Post

Kata Kata hikmah

KWSP vs PENCEN

Payudara

Skim rumah pertama

SEBUT HARGA PENDAWAIAN ELEKTRIK 1 FASA DAN 3 FASA