PENAMA OH PENAMA KU

Banyak kisah2 tragis berkait dengan PENAMA yang diadukan kepada ambe. Ambe coretkan antaranya....

Kisah 1
Awang (muallaf) berkahwin dgn Semek. 5 tahun perkahwinan, namun tidak dikurniakan cahaya mata. Mereka ambik anak angkat. Namun jodoh tak panjang, setahun lepas tu mereka bercerai. Abih iddah, Semek kahwin lain. Awang menduda sehinggalah dia mati.

Awang ada meninggalkan KWSP sejumlah RM500 ribu yang dinamakan Semek sebagai PENAMA. Beliau masih ada ibu bapa dan adik beradik yg bukan Muslim.

Sebagai PENAMA, duit KWSP dimanfaatkan sepenuhnya oleh Semek.

Siapa yg berhak atas harta pusaka Awang sebenarnya?
Bagaimana hutang2 Awang..zakat KWSP, badal haji dll?

Kisah 2
Ahmad berkahwin dengan Ani. Ani surirumah sepenuhmasa. Dikurniakan 4 orang cahaya mata 2 lelaki dan 2 perempuan yg berusia 12, 10, 7 & 5 tahun. Beliau juga masih ada seorang ibu yang sudah uzur.

Takdir Allah mengatasi segalanya bila Ahmad yg sihat segar bugar meninggal kemalangan. Antara harta peninggalannya ialah KWSP sejumlah lebih kurang RM200 ribu.

Isteri yg amat memerlukan wang utk perbelanjaan anak2 membuat tuntutan di KWSP. Rekod menunjukkan PENAMA KWSP bukan isteri tapi anak2 dgn setiap seorang 25%.

Betapa pilunya seorang isteri apabila KWSP tidak boleh dikeluarkan, terpaksa menanti lagi 6 tahun utk pengeluaran pertama oleh anak sulong sebanyak 25%. Bahkan khairat kematian RM2500 pun hanya boleh dikeluarkan apabila pengeluaran pertama dibuat.

Bayangkan tempoh hingga 13 tahun terpaksa diambil utk mengeluarkan semua caruman.
Bagaimana pula hak siibu yg uzur itu jika dia pulak meninggal.
Betapa beratnya bebanan isteri yg tidak bekerja..duit ada utk belanja anak2 tp tak boleh dimanfaatkan.

Kisah 3
Tabung Haji bernilai hampir 2 juta dalam satu akaun simati. Sudah setahun lebih meninggal namun waris2 tidak membuat sebarang pengeluaran. Arwah juga meninggalkan tanah dan juga duit simpanan lain yg saya anggarkan nilaian semua sudah semestinya lebih dari 2 juta.

Peluang bertemu dgn seorang waris dalam satu temujanji khidmat bantu, saya tanyakan tentang Tabung Haji..ada PENAMA atau tidak? Dijawab tak tahu. Saya bgtau pergilah buat semakan. Saya amat berharap ada PENAMA. Jika tidak, semua harta arwah perlu dimohon di Mahkamah Tinggi sebab dah jd Pusaka Besar (lebih 2 juta).

(nak semak penama je...pun kena bawak surat mati original)

Akhirnya bila disemak, ada PENAMA. Suami arwah yg dah mati tahun 90an. Mujur ada PENAMA kedua iaitu seorang anak simati. Alhamdulillah, duit hampir 2 juta boleh dikeluarkan dan pusaka arwah selamat dari diuruskan di Mahkamah Tinggi yg sudah tentu mengambil masa yg lama dan prosedur yg berbagai.

Kes ini satu sejarah bila inilah kali pertama saya mengagihkan wang peninggalan simati 2 juta kepada 10 orang waris.

PENAMA adalah pemegang amanah bukan pemilik. Namun, walaupun dia pemegang amanah, pemilik harta kena faham kaedah penamaan yg terbaik supaya harta dapat dimanfaatkan dan waris tidak terbeban. WA

Ulasan

Popular Post

Kata Kata hikmah

KWSP vs PENCEN

Payudara

Skim rumah pertama

SEBUT HARGA PENDAWAIAN ELEKTRIK 1 FASA DAN 3 FASA