Catatan

Tunjukkan catatan dari Disember, 2012

Banjir di kemaman

Imej
Antara gambar gambar keadaan banjir di Kemaman khususnya di kawsan bandar Chukai pada 25 Disember hingga 27 Disember 2012. Keadaan air pasang luar biasa antara penyebab berlakunya banjir dikawasan tersebut. 

Sehingga 27 Disember Kawasan Bukit Mentok menjadi tempat tertinggi di Kemaman terlibat dengan pemindahan. Seramai 1643 orang telah dipindahkan ke SMK Bukit Mentok setakat 27/12/2012 jam 1400.

Negeri Terengganu mencatatkan bilangan paling ramai iaitu seramai 8052 orang diikuti dengan negeri kelantan 6582 orang.

( Credit to all FB friend for Photos )

Kawasan perumahan Bukit Mentok. Kawasan yang paling teruk dilanda banjir bagi kawasan Chukai kemaman.
Taman Chukai Utama

Kawasan pasaraya Nirwana

Jalan Chukai Utama 


Bank Islam Chukai

Bank islam dan pasaraya Nirwana


Pemimpin yang berjiwa rakyat yang turun padang melawat mangsa banjir
Setakat petang 25/12 sebelum air mula perlahan lahan melimpah memenuhi kawasan tersebut

Kenali hak anda semasa x-Ray

Imej
Sebenarnya ramai yang tidak tahu bahawa anda mempunyai hak untuk melindungi organ sensitif dalam tubuh badan sekiranya melakukan pemeriksaan x-ray. Kita mempunyai organ sensitif seperti thyroid dan organ pembiakan. Pendedahan secara berterusan organ sensitif tersebut kepada sinar-x akan memberi kesan buruk kepada sistem pembiakan. Ia mungkin menyebabkan penghasilan sperma atau ovum terbantut ataupun menjejaskan struktur DNA yang boleh membawa kecacatan kepada bayi. Jika anda mengandung, seharusnya anda memberitahu doktor dan mengelak dari terdedah kepada sinar-x kerana ia boleh menjejaskan kandungan anda.Thyroid
Bagi melindungi bahagian thyroid, anda akan diberi pelindung thyroid. Anda boleh meminta daripada juru x-ray jika tidak dibekalkan dan sekiranya pemakaiannya tidak menjejaskan imej radiografi yang diambil. Gambar dibawah menunjukkan cara pemakaian pelindung thyroid.

Bahagian organ pembiakan anda merupakan bahagian yang paling penting untuk dilindungi. Anda berhak meminta untuk m…

Alatan radiasi yang digunakan dihospital

Imej
Bila anda menghidap sesuatu penyakit yang tidak boleh dikesan dengan mata kasar, kebiasaannya anda akan diimbas menggunakan alat yang mengeluarkan sinar-x ataupun sinar gamma. Ataupun bila sel-sel tubuh anda berkembang sebagai sel kanser, maka anda akan dirawat menggunakan sinar-X yang bervoltan tinggi. Anda juga tidak terlepas dari terdedah kepada radiasi apabila melakukan pemeriksaan perubatan (medical check-up) melalui x-ray atau sinar-x.
Bahagian yang melibatkan penggunaan sumber radiasi dihospital untuk tujuan diagnos dan merawat sebenarnya terbahagi kepada 3 bahagian.

Radiologi (Radiology); untuk tujuan diagnostik atau mengenalpasti punca penyakit
Radioterapi (Radiotherapy): untuk tujuan merawat pesakit kanser
Perubatan Nuklear (Nuclear Medicine); untuk tujuan diagnostik


Alat-alat seperti CT-scan, General radiography atau mesin x-ray, Angioram, Floroskopi, Bone Densitometer merupakan alat yang menggunakan sinar-X (Sinaran mengion) di bahagian radiologi. Alat seperti MRI(Magnetic Reso…