Muamalat


JUAL BELI
Jual beli menurut bahasa ertinya menukarkan sesuatu dengan sesuatu, menurut syarak ertinya menukarkan harta dengan harta menurut cara2 tertentu (’aqad).
Firman Allah bermaksud : “Allah menghalalkan jual beli dan mengharamkan riba” (surah Baqarah -275)
Sabda Rasullullah pula : Dari Rifaah b Rafi’ r.a : Bahawasanya Nabi saw ditanya : Pencarian apakah yang paling baik? Beliau menjawab : ” Ialah orang yang berkerja dengan tangannya, dan tiap-tiap jual beli yang bersih” (HR Al-Bazzar dan disahkan Hakim)
Rukun Jual Beli:
1. Penjual
2. Pembeli
3. Barang yang dijual
4. H a r g a
5. Ucapan ijab dan qabul (akad)
Syarat Penjual dan Pembeli:
1. Berakal - tidak sah jual beli yg dilakukan oleh orang gila
2. Dengan kehendaknya sendiri dan bukan dengan paksaan- (rela membeli dan rela menjual)
3. Keadaanya tidak membazir
4. Baligh - tidak sah jual beli kanak-kanak, cuma setengah ulama membenarkan kanak2 ini berjual beli barang2 yang kecil sahaja seperti gula2 dan yang sewaktu dengannya.
Semoga catatan ringkas dan mudah difahami ini dapat membantu para2 ushawan yang ingin memulakan perniagaan. Jika namanya perniagaan atau dlm b.inggeris nya bisnes mestilah kena ada rukun yg 5 di atas tadi. Jika perniagaan yang anda jalankan atau ingin ceburi tidak memiliki 5 rukun di atas “lu fikir le sendiri..”. Usahakan lah supaya berhenti dari meneruskan, menjalankan perniagaan itu.
Memang banyak perniagaan di luar sana yg kononnya perniagaan alaf baru, zaman melinium. Ada yang berani kata : “kita meniaga tak perlu jual barang” eh meniaga apa tu? meniaga angin ke? ye le …angin kan tk nampak. Saya menyarankan supaya sesiapa yang ingin memulakan perniagaan alaf baru ini pergilah rujuk ke blog ustaz zaharuddin kerana beliau lebih arif tentang bab ini.

Ulasan

Popular Post

Kata Kata hikmah

KWSP vs PENCEN

Payudara

Skim rumah pertama

SEBUT HARGA PENDAWAIAN ELEKTRIK 1 FASA DAN 3 FASA