Pelaburan matawang- Jalan mudah kedalam RIBA


Islam tidak menjadikan matawang sebagai komoditi. Matawang merupakan satu medium pertukaran yang penting untuk semua kegiatan bisnes manusia. Ini ditunjukkan melalui hadis Ubadah bin Samit (hadis riba dalam pertukaran / riba in exchange) yang sangat ketat syaratnya dalam pertukaran sesuatu aset yang dapat menjadi asas matawang sesebuah negara.

Pada 1972, pasaran hadapan (futures) matawang telah diperkenalkan tidak lama selepas emas tidak lagi menjadi asas sandaran matawang di seluruh dunia. Sedangkan pasaran hadapan ini asalnya untuk keperluan dagangan komoditi sahaja. Dalam Islam, konsep yang hampir sama dengan pasaran hadapan ini dikenali sebagai kontrak salam dan semua urusniaga dapat berlaku penangguhan melainkan urusniaga tertentu yang berkaitan barang ribawi. Justeru, apabila matawang telah mula mempunyai pasaran hadapan sendiri maka ini telah lari dari prinsip urusniaga yang halal.

Pelaburan urusniaga matawang (juga popular sebagai pelaburan forex) ini memang merupakan satu pasar yang paling besar di dunia malangnya kebanyakan urusniaganya dilakukan dengan cara tidak patuh Shariah. Kita perlu maklum, riba bukan sahaja pada pinjam duit tetapi riba dapat berlaku dalam pertukaran duit. Justeru, kita perlu berhati-hati mencari bidang pelaburan kita.

Ulasan

Popular Post

Kata Kata hikmah

KWSP vs PENCEN

Payudara

Skim rumah pertama

SEBUT HARGA PENDAWAIAN ELEKTRIK 1 FASA DAN 3 FASA