BERSIH

Rakyat masih BOLEH berkumpul seramai ini di beberapa lokasi, walaupun sudah disekat, diugutan, surat pekeliling, tangkapan dalam& luar KL. Jika tanpa gangguan spt di atas, jumlah boleh mencecah 2 juta org

Ini menandakan utk pemerintah supaya TIDAK EGO, buka telinga dan hati untuk berubah. Perubahan itu pasti baik utk semua termasuk pemerinth itu sendiri. Kerajaan responsif.. akan disayangi rakyat.

Ini bukan soal menyokong mana2 pihak.

Islam sentiasa berkait dengan pentadbiran semasa, justeru ilmuan Islam dituntut utk memberi pandangan dlm hal ehwal semasa bukan hanya bab solat, puasa, haji, haid & yg seperti itu sahaja.
Diriwayatkan oleh Muslim 6/23 yang bermaksud :--

"Akan ada selepas peninggalanku nanti pemimpin yang kamu mengenalinya dan mengingkari kejahatannya,maka barang siapa mengingkari kejahatannya (bermakna) dia telah terlepas diri...dan sesiapa yang membenci kejahatannya dia telah selamat,akan tetapi orang yang meredhai kejahatannya akan mengikuti kejahatannya".

"Apakah tidak kita perangi mereka dengan pedang (wahai Rasulullah). Baginda menjawab :Jangan! selagi mereka mendirikan solat dikalangan kamu"


Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud:

“Akan lahir selepas aku beberapa pemimpin yang mementingkan diri sendiri dan yang melakukan perkara-perkara yang tidak disukai oleh kamu. Para Sahabat bertanya, “Wahai Rasulullah apakah yang engkau hendak perintah dikalangan kami ini sekiranya terdapat perkara seperti itu? “Baginda s.a.w. menjawab, “ hendaklah kamu menunaikan tanggungjawab kamu dan memohon kepada Allah segala hak-hak yang kamu perlukan.”

Riwayat Al-Bukhari dan Muslim


Ulasan

Popular Post

Kata Kata hikmah

KWSP vs PENCEN

Payudara

Skim rumah pertama

SEBUT HARGA PENDAWAIAN ELEKTRIK 1 FASA DAN 3 FASA