Skim rumah pertama


Skim Rumah Pertama, bagaimana ianya
boleh menjadi musibah jika anda menggunakannya
untuk membina LIABILITI anda dan rahmat jika anda
guna untuk bina ASET anda.

===============================================
Bagaimana membeli rumah ber’status’ LIABILITI
===============================================

Rumah ini adalah rumah untuk anda diami, jika anda
menggunakan Skim Rumah Pertama 0% downpayment untuk
membeli, anda RUGI. Sangat RUGI. Kenapa?

…. Anda membayar lebih banyak duit ‘interest’…
Lebih banyak duit anda rugi dalam jangka masa panjang…

Sedikit pengiraan kasar, harga rumah maksimum skim
rumah pertama ialah RM220,000. Anda lihat berapa
jumlah ‘interest’ yang anda bayar;

********************
0% downpayment
********************

Harga Rumah: RM220,000
% interest (kasar): 6.30% (BLR Oktober)
Tempoh bayaran balik: 30 tahun
Bayaran bulanan: RM1,362
Jumlah bayaran pada bank: RM490,320
Jumlah lebihan anda bayar: RM490,320 – RM220,000
: RM270,320

********************
10% downpayment
********************

Harga Rumah: RM220,000
% interest (kasar): 6.30%
Tempoh bayaran balik: 30 tahun
Bayaran bulanan: RM1,226
Jumlah bayaran pada bank: RM441,360
Jumlah lebihan anda bayar: RM441,360 – RM220,000
: RM221,360

Perbezaan lebih kurang RM48,960. Tapi anda lihat, jika
anda bayar 10% downpayment sekalipun, jumlah keseluruhan
yang anda bayar pada bank adalah melebihi harga 2 buah
rumah yang anda beli… inikan pula jika 0% downpayment.
AMAT RUGI… AMAT RUGI..

Cara ideal untuk membeli rumah untuk anda sendiri diami
dan MENGURANGKAN anda bayar ‘interest’ (sesuatu yang merugikan)
adalah dengan;

1 – bayar downpayment tinggi
2 – pendekkan tempoh pinjaman

Lagi panjang tempoh bayaran, lagi tinggi interest, lagi banyak
wang yang tak sepatutnya dibayar, lagi tinggi bank untung

================================================================
Jadi Bagaimana nak MANIPULASI Skim Rumah Pertama menjadi ASET?
================================================================

Jadikan rumah tersebut sebagai rumah sewa. Anda beli dan sewakan!
Ketika itu, rumah yang anda beli sudah menjadi ASET buat anda
kerana ianya mendatangkan wang untuk anda, dan bukan mengeluarkan
wang dari poket anda.

Untuk beli rumah untuk ANDA SENDIRI DIAMI, cara ideal ialah;

1 – bayar downpayment tinggi
2 – pendekkan tempoh pinjaman
>>>>akan mengurangkan jumlah interest yang perlu dibayar

Untuk beli rumah untuk disewakan, idealnya kontra dengan
idea ideal rumah anda diami;

1 – bayar downpayment serendah mungkin
2 – panjangkan tempoh pinjaman sepanjang mungkin

Tapi menggunakan Skim Rumah Pertama, anda tak perlu bayar
downpayment! Zero cost untuk anda!

————————————————————————————

Skim Rumah Pertama: ASET Zero Cost?

————————————————————————————-

Untuk beli rumah untuk disewakan, idealnya kontra dengan
idea ideal rumah anda diami;

1 – bayar downpayment serendah mungkin
2 – panjangkan tempoh pinjaman sepanjang mungkin

Betul, 2 langkah di atas jika digunapakai dalam membeli
RUMAH UNTUK ANDA DIAMI adalah satu tindakan yang amat
kurang bijak kerana ianya hanya akan meningkatkan kadar
bayaran ‘interest’ pada bank.

Tapi jika digunakan untuk membeli ASET yang akan anda
jadikan sebagai rumah sewa, adalah sangat menguntungkan.

Objektif utama 2 langkah itu adalah;

i – mengurangkan bayaran bulanan anda
ii – meningkatkan ‘cashflow’ bulanan anda

Ok sekarang, rumah yang anda beli menggunakan approach ini
akan anda sewakan, jadi sebolehnya anda mahu meminimumkan
jumlah yang anda perlu bayar kepada bank. Contohnya untuk
pinjaman perumahan biasa, downpayment paling minimum adalah
10% dari harga rumah. Itu paling minimum;

Sebagai contoh sebuah Apartment, harganya dalam RM150,000 dan rate sewa dalam RM800. Kiraan
kasar untuk pinjaman dengan minimum downpayment 10%;

________________________________________
Harga Rumah: RM150,000
% interest: 6.3 (BLR Oktober 2011)
Tempoh pinjaman: 25 tahun
Downpayment 10%: RM15,000
Bayaran bulanan: RM895
Kadar Sewaan : RM800
________________________________________

Kiranya dengan rate ini anda hanya perlu bayar RM95
sebulan kepada bank dan apartment itu milik anda!

Tapi cuba kita panjangkan tempoh pinjaman pada bank
menjadi 40 tahun, ini kiraan kasarnya;

______________________________________
Harga Rumah: RM150,000
% interest: 6.3 (BLR Oktober 2010)
Tempoh pinjaman: 40 tahun
Downpayment 10%: RM15,000
Bayaran bulanan: RM771
Kadar Sewaan : RM800
______________________________________

Huh, anda tak perlu bayar satu sen pun pada bank bahkan
anda ada lebihan cashflow RM29 setiap bulan! Anda dapat
sebuat apartment tanpa perlu bayar satu sen pun setiap
bulan bahkan dapat duit tambahan lagi!

=======================================================
Ciput je untung rupanya… nilai sebenar keuntungan
adalah pada ‘CAPITAL GAIN’ ASET tersebut dalam
jangka masa panjang dan kenaikan harga sewa 5 tahun sekali
=======================================================

Tapi menggunakan kelebihan yang kerajaan beri dalam
Skim Rumah Pertama, anda akan membina ASET anda tanpa
perlu mengeluarkan RM15,000 untuk downpayment seperti
pinjaman di atas!

Anda bermula dengan kos HAMPIR ZERO (mengambil kira minor kos
guaman dan lain-lain)

______________________________________
Harga Rumah: RM150,000
% interest: 6.3 (BLR Oktober 2010)
Tempoh pinjaman: 40 tahun
Downpayment 0%: -
Bayaran bulanan: RM857
Kadar Sewaan : RM800
______________________________________

Setiap bulan anda hanya perlu bayar RM57 sahaja kepada bank
dan anda memiliki rumah tersebut dengan 0% downpayment

==============================================

TAK PERLU BAYAR RM15,000 DOWNPAYMENT
HANYA RM57 SEBULAN ANDA dAH ADA ASET ANDA!
Terima kasih kepada kerajaan!
==============================================

Jangan sesekali guna SRP untuk beli rumah untuk anda
diami sendiri kerana anda akan RUGI BESAR!

Guna SRP untuk bina ASET PERTAMA anda dan anda akan
mendapat UNTUNG BESAR!

Kalau nak hurai lagi agak panjang dah ni, tapi rasanya anda
dapat ideanya kan?

Nak beli rumah pula bukan boleh beli begitu saja, banyak
faktor-faktor yang harus diambil kira.


Ulasan

miss nina berkata…
terima kasih kerana berkongsi.
nampak sikit mana yang untung dan ruginya bila ubah parameter d/p dan loan tenure.
Tanpa Nama berkata…
skim rumah pertama ku tu hanya utk diduduki oleh peminjam n tempoh max loan 30thn jer..u tu salah bg info
钟金良 berkata…
Sungguh teliti. Gembira jumpa blog ini. Terima kasih.
钟金良 berkata…
Sungguh teliti. Gembira dapat jumpa blog ini. Terima kasih.
Tanpa Nama berkata…
salah fakta ni...SRP xleh bg sewa....maksimum 30 tahun je la
Tanpa Nama berkata…
hmm salah fakta. aku xsetuju dgn cadgan nie. kalau tgk beza harga bulanan dalam rm100. padahal klu engkau pki skim perumahan pertama ko bleh saving duit tu dlm asb. rase2 setahun dapat bape ratus or ribu? hehe klu aku better 0 downpayment. xpela bulan2 byr lebih dlm 100 je dari aku penat2 kumpul duit smpi rm20k pastu trus guna kat umah. nak kumpul balik payah tu. bek ko simpan dalam asb or bank rakyat yg dividen die tinggi. kene tgk skop yg lebih besar kot. 1 lg rumah rm150k klu sewa ikut tmpat gak.kl kt tmpat aku bawah 500 klu nak sewa klu x mmg rumah ko xde org nak sewa laaa jwbnye.
Tanpa Nama berkata…
saya setuju dengan tanpa nama kat atas ni. mmg mana2 pinjaman pon tetap payment plus interest adalah 2x ganda. tapi kalo ada cash baik kita buat pelaburan,xperlu letak untuk deposit rumah.sbb cash susah nk dpat.bulanan bergantung pada kemampuan individu.kalo pinjaman 100% mampu untuk bayar bulanan,xde masalah. beza xbnyak pon bayaran bulanan tu. duit cash boleh buat renovation atau pelaburan. lgpun skim pinjaman rumah skrang dah ada insuran yg cover kalo meninggal pinjaman clear.jangan terlalu runsing.
Tanpa Nama berkata…
xleh pakai idea ni,SRP bukan untuk disewa, untuk diduduki sahaja,

Popular Post

Kata Kata hikmah

KWSP vs PENCEN

Payudara

Banjir di kemaman