Perbankan Islam


Nampaknya semakin ramai teman2 yang sudah memiliki hartanah dan telah 'menrefinance' balik hartanah tersebut atas sebab - sebab tertentu seperti BLR yang rendah berbanding dengan masa mereka mula - mula membeli hartanah tersebut. Ini dapat mengurangkan bayaran bulanan dan dalam keadaan tertentu mereka juga turut mendapat sedikit lebihan hari kenaikan nilai hartanah tersebut.

Ada juga seorang sahabat saya yang juga berminat untuk menrefinance semula rumah beliau tetapi atas sebab yang amat jarang orang mengambil berat iaitu RIBA. Alhamdulillah, setelah menyedari akan dosa dalam pinjaman secara konvensional tersebut , beliau ingin menukarkan kepada pinjaman islamik. Dari RHB konvensional kepada RHB Islamic walaupun terpaksa menanggung beberapa 'kos' bagi pertukaran itu.

Dan semalam beliau ada mengadu tentang pinjaman tersebut " bahawa walaupun dalam pinjaman islamic kenapa masih terdapat nilai BLR yang turun atau naik setiap tahun ?.. Bukankah dalam pinjaman islamik Pinjaman adalah tetap dan tidak berubah - ubah ? "

Untuk makluman, di Malaysia kita ada dua sistem perbankan iaitu perbankan konvensional yang telah bertapak lama dan juga perbankan Islam yang bermula pada 1983. Walaupun begitu, Bank Negara Malaysia (BNM) adalah pihak yang mengawal semua aktiviti perbankan di Malaysia.

1. Perbankan Islam di Malaysia ada dua kategori, iaitu bank Islam di bawah Akta Bank Islam 1983 dan Skim Perbankan Islam (SPI) di bawah Akta Bank dan Institusi-institusi Kewangan 1989.

2. Bank-bank Islam atau juga dikenali sebagai full fledged Islamic banking adalah seperti Bank Islam, Bank Muamalat Malaysia Berhad (BMMB), Kuwait Finance House (KFH), Al Rajhi Banking Corporation & Investment Corporation (M) Bhd (al-Rajhi) dan Asian Finance Bank (AFB).

3. Manakala, Skim Perbankan Islam atau dahulu juga dikenali sebagai Skim Perbankan Tanpa Faedah / Islamic Banking windows (bank dua alam) adalah seperti Affin Islamic Bank, Alliance Islamic Bank, AmIslamic Bank, CIMB Islamic Bank, EONCAP Islamic Bank, Hong Leong Islamic Bank (atau Hong Leong bin Abdullah), HSBC Amanah, Maybank Islamic, OCBC al-Amin, Public Islamic Bank, RHB Islamic Bank dan juga Standard Charted Saadiq. Maksudnya, skim perbankan Islam sebegini bernaung di bawah kumpulan perbankan konvensional yang lebih besar.

4. Cerita-cerita sebegini sudah kedengaran lama dalam industri perbankan Islam. Contoh paling mudah adalah kegagalan pihak berkuasa mengeluarkan Hire Purchase-i Act walaupun sudah ada jawatankuasa khas bagi merangka perundangan sewa beli yang halal. Dah lama sangat HP-i Act ini disimpan bawah karpet. Pembelian kereta misalnya, walaupun kita menandatangani dokumen sewa beli dari perbankan Islam, tetapi rangka perundangannya masih ditadbir oleh HP Act yang bersifat konvensional.

5. Betul, perbankan Islam adalah entiti bisnes. Setelah lebih 25 tahun wujud, halal haramnya mesti dilihat lebih jauh dari konteks struktur produk semata-mata. Nak buat bisnes halal, buat betul-betul dan jangan ambil separuh-separuh. Allah dan Rasul melarang keras kita mengamalkan Islam sekerat-sekerat. Inilah yang mesti difahami khususnya semua yang terlibat secara langsung dalam industri kewangan Islam. Lihat post yang terdahulu.

Ulasan

Popular Post

Kata Kata hikmah

KWSP vs PENCEN

Payudara

Skim rumah pertama

SEBUT HARGA PENDAWAIAN ELEKTRIK 1 FASA DAN 3 FASA