CINTA


Di suatu pulau kecil ada seorang gadis bernama CINTA dan teman-temannya namanya KECANTIKAN, KESEDIHAN, KEGEMBIRAAN, KEKAYAAN,

Mereka hidup berdampingan dengan baik sekali, namun suatu ketika datang badai menghempas pulas pulau kecil itu dan air laut pun tiba-tiba naik dan akan menggelamkan pulau itu.
Semua penghuni pulau cepat2 berusaha menyelamatkan diri,CINTA sangat kebingungan sebab ia tidak tahu berenang dan tidak mempunyai perahu.

Dia berdiri di tepi pantai cuba mencari pertolongan sementara itu air smakin naik membasahi kakinya. Tidak lama CINTA melihat KEKAYAAN sedang mengayuh perahu.

'KEKAYAAN! KEKAYAAN! tolong aku!,' teriak CINTA'

`Maaf CINTA' kata KEKAYAAN.. Aku tak dapat membawamu..perahuku ini akan tenggelam jika bawa bersamamu. Lagi pula tak ada tempat lagi bagimu.

CINTA sedih sekali namun kemudian dilihatnya KEGEMBIRAAN lalu dengan perahunya

" KEGEMBIRAAN! tolong aku ! " teriak CINTA

Namun KEGEMBIRAAN terlalu gembira kerana sedang asyik dengan perahunya sehingga ia tak dapat mendengar teriakan CINTA, air semakin tinggi dan CINTA semakin panik. Tak Lama lalu pula KECANTIKAN

" KECANTIKAN! bawalah aku bersamamu!, " teriak CINTA"

"Wah, CINTA kamu basah dan kotor, aku tak boleh membawamu nanti akan mengotori perahuku yang indah ini " sahut KECANTIKAN.

CINTA sedih sekali mendengarnya dia pun menangis terisak-isak. Pada saat itulah lalu pula KESEDIHAN dengan perahunya
" Oh KESEDIHAN, bawalah aku bersamamu!, " kata CINTA

"Maaf CINTA aku sedang sedih dan aku ingin bersendirian saja, " kata KESEDIHAN sambil terus mengayuh perahunya.

CINTA putus asa. Ia merasakan air semakin naik dan akan menenggelamkannya. Pada saat itulah tiba2 dia terdengar suara

"CINTA! Mari cepat naik ke perahuku!"

CINTA menoleh ke arah suara itu dan cepat2 naik keperahu itu, tepat sebelum air menenggelamkannya. Sampai di pulau yang selamat, CINTA pun turun dan perahu itu meneruskan perjalanannya.

Pada saat itu barulah CINTA sedar ia sama sekali tidak mengetahui siapa yang menolongnya, CINTA segera bertanya kepada penduduk pulau itu

" Yang tadi adalah WAKTU ," kata penduduk itu

"Tapi, mengapa ia menyelamatkan aku ? Aku tdk mengenalinya Bahkan teman2ku yg mengenalku pun enggan menolong" Tanya CINTA heran

" SEBAB HANYA WAKTULAH YANG TAHU BERAPA NILAI SEBENARNYA DARI CINTA ITU"

Ulasan

Popular Post

Kata Kata hikmah

KWSP vs PENCEN

Payudara

Skim rumah pertama

SEBUT HARGA PENDAWAIAN ELEKTRIK 1 FASA DAN 3 FASA