Ayam tertipu lagi


Zaman internet dan facebook menaikkan Musang berbulu ayam menjadi amat terkenal. Musang ini menawarkan peluang pelaburan dengan pulangan melebihi 100%. Antara yang famous termasuklah WinliFund, Swiss Cash, ABFund dan berbagai lagi lah.

Dan kemudian bagaikan magic. Berjuta-juta bahkan berbillion-billion wang ayam lesap begitu sahaja. Memang pelik, lepas satu satu musang berbulu ayam seperti ni muncul. Dan yang lebih lebih pelik dan hairannnya ayam ayam ni lepas satu kena tipu, masuk lagi satu, kene tipu balik dan yang dah tahu musang berbulu ayam ini menipu tapi akhirnya kena tipu jugak...Tak serik-serik…. mungkin, memang itulah hakikat ayam.

Tak cukup dengan skim cepat kaya, ade lagi investment-investment yang diperkenalkan oleh musang berbulu ayam ini seperti Ceramic Business Club, Jai Networks yang buat skim Stromberg dan berbagai lagi la. Yang ini pula guna konsep, musang berbulu ayam ini menjual produk kepada ayam, Cuma ayam hanya labur duit pada mereka, kemudian musang berbulu ayam ini membeli semula barangan dengan meyakinkan ayam ayam ini bahawa market produk mereka tinggi dan mereka boleh jual balik dengan harga yang lebih tinggi khususnya di pasaran luar negara……

HaHaHa…… Semua ini penipu besar… Musang berbulu ayam ini menggunakan ponzi skim dimana mereka hanya pusing-pusing balik je wang ayam. Sekali kene serbu dengan Securities Comission dan Bank Negara, semua gulung tikar, duit pelabur ntah ke mana.. Sedih-sedih…… Menangis la ayam - ayam..

Itu sahaja ke Modus operandi musang berbulu ayam tu? OH TIDAK .… ada lagi rupanya. Ini satu lagi, skim-skim MLM yang musang berbulu ayam cipta ni tak jual produk pun, tapi lebih leka dengan mengalakkan ayam mencari ayam lain supaya ‘tabur’ duit melabur dekat musang berbulu ayam ni.

Antaranya yang masyhur ialah Island Red Cafe Franchise Sdn Bhd. Mengikut petikan dari akhbar Berita Harian 28 Mac 2010, Kira-kira 50,000 pelabur kerugian lebih RM100 juta kerana menyertai pelaburan penternakan cacing, lintah, sarang burung layang-layang, lembu dan kafe ala kopitiam di seluruh negara sejak dua tahun lalu. Mereka ini guna status syarikat skim berkepentingan dan lima daripada syarikat terbabit dipercayai menyalahgunakan lesen perniagaan masing-masing, walaupun berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM). Di dalam artikal itu ada juga sebut bahawa Island Red Cafe Franchise Sdn Bhd sudah didakwa di Mahkamah Majistret Ampang atas tiga pertuduhan menipu dan memperdayakan pelabur membabitkan pelaburan RM16 juta.. … RM 16 juta???? Ya Allah, berapa banyak duit orang Melayu Islam yang dah dibazirkan??

Huh…. sedih sebab mengenangkan terlalu banyaknya wang ayam ayam yang hilang tanpa dapat memberi manfaat. Tapi, tidakkah anda pernah terfikir mengapa ayam ayam tak serik-serik ditipu?

Mungkin ada dua sebab utama,

Pertama, kurangnya ilmu pengetahun. Ini adalah masalah utama dan punca yang membuatkan ayam ayam membuat keputusan pelaburan tanpa mengetahui langsung apa sebenarnya yang dilaburkan. Sebenarnya kesemua skim-skim tadi, kontraknya adalah tidak sah ataupun mempunyai perkara meragukan mengikut Islam. Dengan erti kata lain, duit yang ayam dapat TIDAK HALAL atau TIDAK BERKAT!!! jika ayam paham mengenai selok belok bisnes dan perkara asas dalam ekonomi dan kewangan islam, sudah tentu ayam ayam ini tak akan ternoda dengan pulangan melebihi 100% yang tak masuk akal langsung!!.

Apa pula sebab kedua..Tamak haloba, nak cari jalan senang, malas bersuaha, nak goyang kaki pastu nak kaya (sebenarnya banyak lagi). Itulah antara masalah kronik ayam ayam ini. Semua mahu dan suka mencari jalan mudah dalam mencapai kejayaan. Suka ambil ‘short cut’. Kerja sikit tapi nak pulangan tinggi. Itu masih ok lagi lah, tapi sekarang lebih kronik, tak mahu bekerja dan berusaha langsung, kemudian melabur dalam skim-skim musang berbulu ayam dan mengharapkan pulangan 300%….

Mana boleh!!! terlalu tamak dalam mengejar kekayaan dunia. Langsung tidak mengkaji dan meneliti adakah pelaburan yang dimasuki sah disisi undang-undang serta datang dari sumber-sumber yang halal. Asalkan pulangannya yang lumayan, sapu je…. isk… sedih-sedih.

Cubalah ayam ayam ini berusaha sendiri dalam menambahkan pendapatan, Gunakan internet, blog dan facebook dengan menjual produk digital mahupun fizikal, jual telur ke.. Yang penting halal dan berkat.


Ulasan

Popular Post

Kata Kata hikmah

KWSP vs PENCEN

Payudara

Skim rumah pertama

Banjir di kemaman