Telaga minyak 2


Tumpahan minyak di Teluk mexico menjadi semakin tidak terkawal dan mungkin Opsyen bom nuklear akan dipertimbangkan. Tumpahan minyak di Teluk Mexico terus menumpahkan racun hitam ke laut. segala usaha bagi menghentikan kebocoran nampaknya sia - sia.

Lebih 325.000 galon bahan kimia ( Dispersants ) telah digunakan dalam usaha memecahkan titisan minyak. Dispersants bawah laut juga digunakan untuk mengurangkan kerosakan yang disebabkan oleh tumpahan minyak mentah. Dispersants bawah laut ini membolehkan minyak menjadi titik-titik kecil menghalang dari timbul dipermukaan air. Tetapi penggunaan dispersants bawah laut ini adalah yang baru dan belum ada ujian secukupnya dan dikuatiri sebagai dispersant beracun (Corexit 9500 dan Corexit EC9527A).

Dan sebelum itu, penggunaan BOP gagal setelah frame yang memegang paip bergeser dengan batu dan gagal untuk bersambung dengan kebocoran.BP sedang berusaha untuk menggantikan bahagian atas BOP menggunakan robot. Tapi itu sebenarnya boleh menyebabkan tumpahan minyak lebih, sehingga risiko yang sangat besar.

Kubah penahanan juga dibina untuk mengalirkan minyak sebelum bakar tetapi terhenti kerana angin dan gelombang tinggi. Skimmers juga digunakan untuk mengumpul minyak yang kemudian diekstrak untuk digunakan sebagai bahan api. Namun proses ini lambat dan bergantung pada cuaca. Dua telaga bantuan sedang digali berhampiran telaga minyak yang bocor ini bertujuan mengurangkan tekanan dari telaga minyak yang bocor tetapi ianya memerlukan beberapa bulan untuk siap.

Seperti mana2 syarikat dan orang pun, memang saling menyalahkan antara satu sama lain diatas tragedi ini. Syarikat minyak BP sebagai pemunya telaga minyak, Syarikat halliburton yang ditugaskan untuk menampal simen pada lubang telaga dan Transocean sebagai pemilik Rig Horizon Deepwater. Mereka saling menyalahkan antara satu sama lain.

Lamar McKay, Ketua BP America Inc, mengatakan, "pencegah letupan Transocean gagal untuk beroperasi." Dan, Stephen Newman, Ketua Eksekutif Transocean berkata, "Semua minyak lepas pantai dan projek pengeluaran gas bermula dan diakhiri dengan pembekal". Sementara kata Halliburton bahawa mereka adalah "terikat kontrak," dengan syarikat minyak BP itu.


Letupan Nuklear

Pada kedalaman 5.000 meter di bawah air, dengan suhu yang sangat rendah dan tekanan yang sangat tinggi bukan perkara mudah.Tekanan minyak begitu tinggi dan kebocor juga lebih dari 5.000 barel minyak sehari sekarang adalah masa untuk mempertimbangkan pilihan pada letupan nuklear.

Penggunaan letupan nuklear bukan perkara baru. Rusia telah menggunakan sekurang-kurangnya lima kali bermula dengan letupan berhampiran Gurun Bukhara Uzbekistan pada tahun 1966. Apabila telaga gas terbakar hampir 3 tahun dengan nyalaan api hampir 120 meter. Ketika itu semua usaha untuk memadam api gagal, sebuah bom atom 30 kiloton digunakan. Letupan itu berjaya menutupi telaga gas tersebut.

Kita mempunyai banyak telaga minyak seperti ini. Jadi setiap orang dan syarikat yang berkaitan seharusnya mengambil iktibar dari peristiwa ini. sesungguhnya keselamatan tidak boleh dipandang remah. Kerana ianya boleh memberi kesan pada manusia, alam sekitar dan hidupan laut termasuk flora, terutama fitoplankton dan organisma laut termasuk ikan.

Ulasan

Popular Post

Kata Kata hikmah

KWSP vs PENCEN

Payudara

Skim rumah pertama

SEBUT HARGA PENDAWAIAN ELEKTRIK 1 FASA DAN 3 FASA