Plastic Recycle


Setiap hari sejumlah besar bekas dan beg plastik digunakan dalam pelbagai tujuan. Maka sampah plastik merupakan punca utama peningkatan pencemaran air dan tanah. Kitar semula plastik menawarkan salah satu penyelesaian terbaik untuk persekitaran. Plastik kitar semula adalah proses decomposition bagi tujuan menukarkan bahan tersebut kepada bahan yang lain. Plastik sebenarnya terdiri daripada sejumlah besar resin dan struktur kimia yang sangat kompleks untuk dikitar semula
.
Kitar semula plastik adalah satu proses yang agak kompleks. Industri kitar semula plastik ini mungkin menghadapi beberapa cabaran yang unik. Salah satu nya ialah semula plastik yang ada adalah sebenarnya dari pelbagai jenis plastik dan tidak boleh dicampur sebelum kitar semula. Plastik dari struktur dan komposisi polimer resin boleh dikenalpasti dengan kod standard. Jadi hanya kod yang sama boleh dicampukan untuk diproses.
Plastik yang ada kini dibuat dari beberapa pewarna, bahan pengisi dan additif. Ini menjadikan kitar semula bukan perkara yang mudah. Plastik kitar semula boleh menjadi proses monomer yang agak rumit. Salah satu cara penyelesaiannya ialah reverse teknologi. Dimana proses ini menukarkan semula plastik kepada asal melalui proses sintesis. Maka ini akan membentuk polymer baru dari jenis yang sama.

Cara lain adalah melalui Therma de-polymerization process dimana prosedur ini melibatkan pencampuran dari beberapa jenis polimer lain bagi membentuk satu polymer yang baru.

Selain itu, plastik yang ada dirumah boleh digunakan semula bagi tujuan lain. Bekas plastik seperti botol susu, bekas plastik dan botol air boleh diguna semula secara umum. Jadi plastik ini tidak lagi berada didalam sampah.

Hanya kita yang mampu menyelamatkan bumi kita. GO GREEN.

Ulasan

Popular Post

Kata Kata hikmah

KWSP vs PENCEN

Payudara

Skim rumah pertama

SEBUT HARGA PENDAWAIAN ELEKTRIK 1 FASA DAN 3 FASA