Catatan

Tunjukkan catatan dari Julai, 2009

Lilin atau pelita

Imej
Lilin?

Anda mesti hairan. Kenapa mesti saya cerita tentang lilin? Lilin yang bagaimana? Maknawi ke hakiki?

Saya tak akan jawab soalan anda tentang apa itu lilin. Saya juga tak akan jawab soalan anda tentang berapa banyak lilin yang saya ada. Saya cuma akan jawab, mengapa saya membicarakan soal lilin.

Semua orang tahu, lilin hanya berguna bila tiada elektrik. Kadangkala diguna untuk menerangi kek hari lahir, meskipun tidak ramai yang tahu lilin yang dihembus (bersama liur penyambut hari lahir, yukhs!) merupakan simbolik musuh Islam menghapuskan cahaya Islam. Mereka (penghembus liur basi itu) tiup cahaya lilin biar padam, biar alam kembali menjadi kelam. Lalu dengan sukaria dan cita (cita-cita mereka memadamkan cahaya Allah, tapi tak mampu, boleh rujuk ayat ke-17 surah Al-Baqarah) mereka, mereka mereka (mencipta) angan-angan untuk memadamkan Islam dengan meniup lilin dan mereka bahagi-bahagikan pula isi kek sampai berpecah belah kawasan tanah jajahan Islam seperti yang berlaku selepas Pera…

10 Jenis Makanan Anti Kolestrol

Imej
1. SOYA
Kacang soya mengandungi 48% protein, lesitin, vitamin & zat galian.Ia juga Dpt
menghidarkan penyakit jantung & kencing manis. Kaya kalsium & Mineral yg
membantu memecah lemak. Ia membantu menyusutkan kadar Lemak jahat (LDL) dan
meningkatkan kadar lemak baik (HDL)


2. KUACI
Kuaci mempunyai kandunan zat besi. Pola pemakanan yg rendah dgn zat besi
boleh menaikkan kadar kolestrol LDL sekali gus menghadkan kolestrol HDL.


3. BUAH KERING
Antara pelbagai jenis buah kering, limau kering adalah yg paling banyak
mengandungi flavanoid. Pengambilannya mampu menyingkirkan lebihan lemak LDL
sehingga dapat mengurangkan risiko sserangan jantung. Flavanoid juga boleh
diperolehi dalam brokoli, tomato, bawang serta delima.


4. EPAL
Memakan sebiji epal @ meminum jusnya setiap hari cukup untuk membekalkan
khasiat bagi mengurangkan kandungan kolestrol dalam badan. Kanak-kanak yg
memakan makanan segera dan kemudian memakan epal @ minum jusnya, sebenarnya
menyimbangkan kandungan zat dan mencegah berlaku kema…

Tips untuk gigi yang sihat

Imej
Buat sendiri ubat gigi anda
Banyak ubat gigi yang ada kat pasaran, bermacam macam jaminan, tetapi belum tentu memuaskan hati kan.. Baru2 nii heboh pasal halal atau haram ubat gigi.. sebab bahan yg digunakan. Dan kdg2 bahan tersebut belum adakah selamat atau tak.. So ada beberapa tips untuk anda:..

Strawberry
Strawberries mempunyai agen untuk bleaching secara lembut untuk membantu membersihkan kesan teh atau kopi, Apa yang diperlukan ialah hanya hancurkan strawberry dan gosokkan pulp pada gigi.

Hydrogen Peroxide
Campurkan 1/2 teaspoon hydrogen peroxide dengan satu teaspoon baking soda. Gosokkan pada gigi sekali seminggu untuk memutihkan gigi. Formula ini berupaya menghilangkan kesan kekotoran dan mengurangkan tartar. tetapi awas jika anda mempunyai gigi yg sensitif ini mungkin tidak sesuai bagi anda.

Makanan yang dapat mencuci gigi anda
Makanan yang memberi kesan yang tidak sihat (coffee, tea, etc.) dan ada juga yang baik untuk gigi anda ( macam cuci gigi la ) seperti buah apples, celery,…

Saya Boleh Bagi Modal tapi..

Situasi:Anda ada satu projek baik. Boleh untung besar punya lah. Tapi masalahnya modal tak cukup.Kemudian anda tahu ada pihak boleh bagi modal. Tapi dia cakap …Bro, untung kita bagi ikut nisbah modal.Kalau modal nak RM 100k, lu cuma ada RM 10k. Takde masalah. Wa inject RM 90k.Tapi kalau untung dapat RM 1 juta, lu ambik 100k, gua ambik 900k.Apakah pandangan anda ?

Penemuan

Imej
Racun serangga punca ParkinsonMereka yang mempunyai sisa racun serangga di dalam darah mungkin lebih berisiko mendapat penyakit Parkinson.Penemuan itu adalah hasil kajian oleh ketua penyelidik dari Pusat Perubatan, Universiti Texas Southwestern, Dallas, Amerika Syarikat (AS), Profesor Dwight German.
KESAN jangka panjang penggunaan racun serangga begitu menakutkan.
Ujar German, kajian ke atas 113 pesakit mendapati sebahagian daripada mereka mempunyai sejenis bahan kimia iaitu beta-HCH yang terdapat di dalam darah pesakit Parkinson.Ia dibuktikan berasal daripada Organochlorines iaitu sejenis pembasmi serangga yang telah diketatkan penggunaannya di AS sejak tahun 1960.

MigrainWanita yang berhadapan masalah migrain kini mempunyai satu sebab untuk menyukainya - ia mengurangkan risiko kanser payu dara. Pusat Kajian Kanser Fred Hutchinson mendapati ia disebabkan kandungan hormon estrogen yang rendah di kalangan penghidap migrain.
Kondom kurangkan risiko penyakit kelaminRisiko mendapat sejenis pe…

Garlic and Your Health

Imej
Garlic (allium sativum) is packed full of health-promoting power. It's famous for being one of our most powerful natural health allies. It can be used in poultices and teas or in direct applications. Or you can enjoy more of it in all your favorite foods. In fact, nearly everyone would benefit from a generous boost of garlic in the daily diet, because it...* is a potent antibiotic, antiviral, antifungal and immune-boosting herb * can be used to treat wounds, infections and sties * improves circulation * treats ulcers * attacks cold germs and flu viruses * prevents and treats respiratory and throat problems, such as chronic bronchitis, sinusitis, sore throat, tonsillitis and pneumocystis pneumonia * alleviates allergy symptoms * retards inflammatory reactions * can be used directly to treat burns and insect bites and stings * treats earaches and ear infections * helps prevent altitude sickness * is effective at treating breastfeeding- related mastitis with the added bonus of not introd…

From Datuk Dr. Fadilah Kamsah

Let us share what Datuk Dr. Fadilah Kamsah used to say:

"Ada orang datang ke pejabat dengan perasaan penuh gembira & ceria ,
ada datang dengan perasaan "biasa" dan ada datang dengan perasaan serba tak kena "

Ingat lah, sesiapa yang datang hanya dengan perasaan "biasa" saja,
hasilnya adalah "biasa" saja, sesiapa yang datang dengan ceria,
hasilnya akan jadi lebih daripada biasa ataupun luar biasa.

Bekerja la dengan ceria agar menghasilkan produktiviti yang luar biasa yang
akan menggembirakan orang di sekeliling kita.
Semoga hasil itu akan mendapat keberkatan insyallah... . "


Jadi renungkan lah....


1. Ada antara kita datang ke pejabat hanya memenuhi tanggungjawab 'DATANG BEKERJA' tapi hampa,
hasilnya macam kita ' TAK DATANG' kerja

2. Ada kala kita rasa kita BUSY giler, rupanya kita hanya 'KELAM KABUT' .

3. Adakala kita rasa kita PERIHATIN , tapi rupanya kita BUSY BODY.

4. Adakala kita rasa kita OPENMINDED and OUTS…

Broken English

Imej
seorang pemandu yang berbosskan org putih dari Amerika sedang membawa bossnye.. tiba-tiba kereta dihadapannya berhenti mengejut menyebabkan dia telah menyodok kereta tersebut. Pemandu tersebut pun meminta maaf dari boss nya... .:
Pemandu: Sorry Sir, I brake brake, do not eat. After I check the wheel no flower again. (maaf Tuan, saya brek-brek, tak makan, selepas saya cek tayarnya tak ada bunganya lagi)
Orang putih tu pun mahu keluar dan ikut sama marahkan pemandu kereta dihadapan. Tapi pemandu tersebut menghalangnya. .. Kata pemandu tersebut:
Pemandu: Don't enter mix, Sir! The bring that car if not wrong I, is the children fruit from manager moneys, he stupid doesn't play! Let he taste. (Jangan masuk campur, Tuan! Yang bawa kereta itu kalo tak salah saya, anak buah dari pengurus kewangan, dia memang bodoh bukan main... Biar dia rasa)
Besoknya si pemandu tak masuk kerja, lusanya, bila dia masuk kerja, si boss orang putihnya bertanya:
Boss : Why didn't you come to work? Pemandu : …

Sokong

Saya daftarkan blog ini pada pihak Nuffnang untuk membolehkan iklan-iklan dipaparkan di sini.Duit yang saya dapat, saya gunakan untuk beli buku, majalah dan berbagai bahan bacaan, semuanya untuk tujuan mencari ilmu. Selain motivasi, saya banyak membaca berkaitan komputer, perisian, kejuruteraan dan ekonomi. Apa yang saya baca, suka untuk saya kongsikannya dengan Anda.klik saja pada iklan-iklan yang dipaparkan di blog ini

Sewa atau Beli rumah ?

Ramai duk tanya bila lagi nak beli rumah sendiri?... asyik menyewa jer.. sampai bila?..so apa pendapat anda?
HeeHeeHeeOk. Anda ada simpanan dan pendapatan yang mencukupi untuk mendapatkan sebuah rumah sekitar harga RM 200,000.Kemudian anda berkira-kira untuk terus menyewa rumah selepas berkahwin atau beli sahaja sebuah rumah untuk diduduki. Pening dah tu fikir. ( memang pun ) hehe.Maklumlah, pembelian rumah adalah perbelanjaan terbesar bagi kebanyakan orang.Ini adalah panduan mudah untuk anda yang masih berkira-kira untukMenyewa, atauMembeli rumah.Ingat Law of InvestingDon’t fall in love with any of your investmet.Jangan ada emotional attachment dengan sebarang pelaburan anda.Kalau sampai masa kena cut loss. Do it. Kalau sampai masa kena take profit. Do it.No.Emotion.No.Sentimental.
Hm… Mari kita lihat pilihan yang pertama.Beli rumah.Ini yang perlu anda buat. Tanya 3 soalan ini.Adakah anda boleh mendapat cashflow positive dari rumah tersebut sekiranya ia disewakan sekarang ?Adakah keada…

Saham amanah... ejen...

Ramai yang minat untuk menjadi ejen saham amanah dapat komisyen setinggi 3% sedangkan para pelanggan belum tentu dapat untung.bagi saya sebagai ejen...Ya, ia sangat baik. Tetapi tidak baik untuk anda, pelanggan.Saya fikir sesuatu yang sekiranya saya membuat “projection” keuntungan 10%, maka selepas anda, pelanggan mendapat 10% baru lah saya mendapat upah saya.Dan sudah tentu, keadaan industri sekarang tidak membenarkan ejen to be paid based on investment performance.Jadi, anda perlu tahu perbezaan salespeople dan so-called-consultant atau advisor atau planner.Baca: Some Dirty Tricks By (Unscrupulous) Financial Planners
Kini kita berada bulan Rejab. Didalamnya berlaku peristiwa Israk Mikraj yang bersejarah. Peristiwa tersebut bukan sahaja menunjukkan kekuasaan Allah swt di atas sekelian makhluqNya dan benarnya kenabian Muhammad saw, bahkan ianya juga membuka ufuk pemikiran dan cita-cita manusia sejagat dari hanya sekadar terhad kepada muka bumi ini semata-mata kepada keluasan cakerawala ciptaan Allah swt yang amat luas dan jauh, siap untuk diamati untuk lebih kita mengenali Tuhan Pencipta Agung, siap untuk diterokai agar manusia memperlengkap dan meninggikan kualiti ilmu pengetahuan demi memenuhi cita-cita tersebut.

Setelah kewafatan Khadijah ra, pendokong moral dan material perjuangan Baginda saw dan kewafatan Abu Talib, pelindung Baginda saw dari ancaman fisikal oleh kafir Quraisy pada Tahun Kesedihan, Dakwah Islam berada diposisi paling tenat disegi saikologi Nabi saw dan para Sahabat ra sendiri, maupun disegi tiadanya kemasukan baru ke dalam agama Islam dari kalangan penduduk Mekah. Dengan azam ti…

Melayu Hari Ini?

Di mana boleh cari ramai Melayu
Pastinya di Kelantan dan Terengganu
Dan juga di pasar malam dan pasar minggu
Di Akademi Fantasia dan Pesta Lagu
Di Jom Heboh orang Melayu berpusu-pusu
Di Sungai Buloh, pusat pemulihan , dulu di Pudu
Dan di jalan, lumba haram , rempit tak berlampu
Dan di selekoh duit rasuah depa pun sapu
Di pusat serenti akibat ketagih dadah dan candu
Di malam kemerdekaan dan malam tahun baru
Terkinja-kinja best giler menari macam hantu

Apa hobi orang Melayu
Terkenal dengan budaya malas dan lesu
Berlepak buang masa tak jemu-jemu
Tengok telenovela dari Filipina dan Peru
Berpusu-pusu pergi tengok pamiran hantu
Sambil makan junk food, kuaci dan muruku
Sibuk bercerita tentang Datuk K dapat bini baru
Apa pakaian Siti nak pakai itu pun nak tahu
Mana tak gendut berpenyakit selalu
Kalau nak berlagak Melayu masih nombor satu
Asal bergaye sanggup makan nasi dan tokyu

Boleh tak jumpa Melayu di kedai buku?
Atau di perpustakaan dan majlis ilmu
Atau ambil kelas kemahiran di hujung minggu
Ada jugak tapi kurang…

IKHLAS

Imej
"Mari ku ajarkan mu tentang ikhlas," kata seorang guru kepada muridnya. "Nanti saya ambilkan buku dan pena untuk menulisnya." "Tak payah, bawa sahaja karung guni." "karung guni?" soal anak muridnya, seperti tidak percaya. "Mari kita ke pasar!" Dalam perjalanan ke pasar mereka berdua melalui jalan yang berbatu-batu. "Kutip batu-batu yang besar dan masukkan ke dalam guni yang kau bawa itu," kata guru itu memberi arahan. Tanpa soal, anak muridnya memasukkan batu-batu besar yang mereka temui sepanjang jalan. "Cukup?" "Belum, isi sampai penuh karung guni itu. Lebih banyak lebih baik." Sampai di pasar, mereka berdua tidak membeli apa-apa pun. Gurunya hanya berlegar-legar, melihat-lihat dan kemudiannya mula beredar ke luar. "Tok guru, kita tidak beli apa-apa kah?" "Tidak. Bukankah karung guni mu telah penuh?" "Ya, ya..." kata murid itu sambil memikul guni yang berat itu ke…

Spider - Katalis

Bagaimana bisa ku melupakanmuPemilik wajah yang meruntun di kalbu
Sekali tersenyum berzaman ku rindu
Dalam lena masih juga mimpikanmuSemakin ku nafi semakin manjadi
Semakin ku lawan semakin tertawan
Sedar, sedar hujung mata
Tertitis tangisan tak terungkap kataTiap nafas mengutus ghairah dan rindu
Mendesakku gadai maruah diriku
Haruskah ku tunduk mengalah padamu
Sedang cinta menuntutku mendugamuSedar, sedar hujung mata
Tertitis tangisan tak terungkap maknaJanjikan ku dapat biar kau ku rayu
Kerana hidup tak bermakna tanpamuSedar, sedar hujung mata
Tertitis tangisan tak terungkap kata
Sedar, sedar hujung mata
Tertitis tangisan tak terungkap makna
Sedar, sedar hujung mata
Tertitis tangisan tak terungkap kata

Entah kenapa saya letak pulak lirik lagu kat blog nii.mungkin ada sesuatu yg istimewa dari lirik2 dia kot.

Gardenia bread Tips on buying Gardenia bread

Imej
Here is something interesting. ....... When you go to buy bread in the grocery store, have you ever wondered which is the freshest, so you 'squeeze' for freshness or softness. Did you know that bread is delivered fresh to the stores five days a week? Monday, Tuesday, Thursday, Friday and Saturday. Each day has a different color twist tie. They are :Monday - BlueTuesday - GreenThursday - RedFriday - WhiteSaturday - YellowSo if today is Thursday, you would want red twist tie not white which is Fridays. (almost a week old)!The colors go alphabeti cally by color Blue - Green - Red -White -Yellow, Monday thru Saturday. Very easy to remember.I thought this was interesting. I looked in the grocery store and the bread wrappers DO have different twist ties, and even the one with the plastic clips have different colors. Enjoy fresh bread when you buy bread with the right color on the day you are shopping.

Plastic Types, Characteristics… Dangers

Imej
Individuals have a way to identify the type of plastic in many products, especially food storage containers and packaging. Many, but not all, such plastic products have a number – the resin identification code – molded, formed or imprinted in or on the container, often on the bottom. This system of coding was developed in 1988 by the U.S.-based Society of the Plastics Industry to facilitate the recycling of post-consumer plastics. It is voluntary for plastic manufacturers, but has become relatively standard on certain plastic products sold globally. Knowing the code for a particular product, consumers can then inform themselves of the characteristics of the plastic and the risks of using that product.The seven plastic resin codes are each briefly described below to provide a quick snapshot detailing the name of the resin (i.e., the base material of the plastic), typical products it is found in, dangerous chemicals it leaches, and why they are dangerous.Polyethylene terephthalate (PET …