Catatan

Tunjukkan catatan dari Disember, 2016

Petani jagung

PETANI JAGUNGDi satu desa di Osaka, Jepun, terdapat petani yang menanam jagung terbaik dan seringkali memenangi penghargaan 
_Jagung Terbaik_ sepanjang musim.Suatu hari, seorang wartawan tempatan mewawancara untuk menggali rahsia kejayaan si petani.Wartawan itu melihat satu kepelikan..iaitu petani tersebut selalu memberikan benih jagungnya kepada para tetangganya."Bagaimana anda boleh saling memberi benih jagung dengan tetangga anda, kemudian bersaing pula dengannya dalam persaingan yang sama setiap tahun?", tanya wartawan, dengan penuh rasa hairan dan takjub._"Tidakkah anda mengetahui angin menerbangkan serbuk debunga dari jagung yang akan berbuah  membawanya dari satu ladang ke ladang yang lain.__Jika tetangga saya menanam jagung yang tidak baik , maka kualiti jagung saya akan menurun ketika debunga jagung bersilang.__Jika saya ingin menghasilkan jagung berkualiti unggul, maka saya mesti membantu tetangga saya untuk menanam jagung yang bagus juga",_ jawab si pet…

Hati seorang ibu

Imej
*Hati Seorang Ibu*Apabila meningkat usia, hati makin sensetif, mudah terasa dan merajuk. Bukan orang cinta cinta saja suka merajuk, orang tua memasuki usia emas juga mudah terasa hati walaupun sebelumnya adalah seorang yang berjiwa kental dan tidak ambik peduli.Tambahan dengan anak anak. Bukannya bila suruh anak buat sesuatu atau bila kita meminta sesuatu, apabila anak buat tak tahu dan tidak ambik peduli, kita rasa relax aja. Sungguh, ibu atau bapa pasti terasa hati dan berdukacita. Sedih bertingkat tingkat. Kadang tu apabila anak bersuara agak kuat, pun dah bergegar hati, takut anak jadi derhaka sebab anak terlupa sempadan neraka syurga.Dah tua tua lagi mudah nak kecik hati dengan perangai anak anak. Minta tolong anak picit kaki, anak kata penat. Suruh anak  buat sesuatu, bertangguh tangguh. Ajak buat kebajikan, ada alasan. Terasa hati dan kecik hati dah macam bersarang dalam jiwa.Tapi hati seorang ibu, kerana takut anak ke neraka, takut anak jadi derhaka, dia rela mendiamkan diri d…

Kisah tudung

Imej
Saya ingin bercerita mengenai kisah adik saya, Nur Annisa, seorang gadis yang baru menginjak dewasa tetapi agak kasar dan suka berkelakuan seperti lelaki.Ketika usianya mencecah 17 tahun perkembangan tingkah lakunya benar-benar membimbangkan ibu.Dia sering membawa teman-teman lelakinya pulang ke rumah.Situasi ini menyebabkan ibu tidak senang tambahan pula ibu merupakan guru al-Quran.Bagi mengelakkan pergaulan yang terlalu bebas,ibu telah meminta adik memakai tudung. Permintaan ibu itu ditolaknya sehingga seringkali berlaku pertengkaran-pertengkaran kecil antara mereka.Pernah pada suatu masa, adik berkata dengan suara yang agak keras,"cuba mama tengok, jiran-jiran kita pun ada yang anaknya pakai tudung, tapi perangainya sama je macam orang yang tak pakai tudung.Sampai kawan-kawan annisa kat sekolah, yang pakai tudung pun selalu keluar dating dengan boyfriend diorang, pegang-pegang tangan.Ani ni, walaupun tak pakai tudung, tak pernah buat macam tu!"Ibu hanya mampu mengeluh men…

Adat melayu dan Adat islam.

Imej
1. Mendengar berita kematian:
Melayu : AlfatihahIslam : Innalillahi wa inna ilaihi rojiun
2. Usung jenazah
Melayu :Baca al fatihah sambil usung jenazah. Jenazah akan ditanam di tempat yang keluarga request. Contoh meninggal dunia di Sarawak, tapi disebabkan keluarga di selangor maka jenazah akan dibawa pulang ke selangor untuk dikebumikan.
Islam :Usung seperti biasa tanpa ada sebarang bacaan dan percepatkan hantar jenazah ke kuburan bukan perlambatkan dengan bacaan tertentu. Jenazah ditanam di tempat perkuburan yang paling hampir dengan jenazah yang meninggal dunia.
3. Tanam jenazah
Melayu :– Jirus air dengan jug yang diikat kain putih– Tabur bunga– Tabur batu
Islam :Tiada sebarang jirusan air. Jika jirus air atas alasan untuk melembapkan tanah tidak mengapa namun jika air dijirus agar mayat sejuk maka ini kepercayaan yang merosakkan aqidah.
4. Kubur jenazah
Melayu :– Kubur dihias bagai pengantin– Kubur ada bangunan– Kubur ada nama, tarikh hidup dan mati– Ada pakej upah baca Al Quran– Batu nis…

Adat melayu dan Adat islam.

Imej
1. Mendengar berita kematian:
Melayu : AlfatihahIslam : Innalillahi wa inna ilaihi rojiun
2. Usung jenazah
Melayu :Baca al fatihah sambil usung jenazah. Jenazah akan ditanam di tempat yang keluarga request. Contoh meninggal dunia di Sarawak, tapi disebabkan keluarga di selangor maka jenazah akan dibawa pulang ke selangor untuk dikebumikan.
Islam :Usung seperti biasa tanpa ada sebarang bacaan dan percepatkan hantar jenazah ke kuburan bukan perlambatkan dengan bacaan tertentu. Jenazah ditanam di tempat perkuburan yang paling hampir dengan jenazah yang meninggal dunia.
3. Tanam jenazah
Melayu :– Jirus air dengan jug yang diikat kain putih– Tabur bunga– Tabur batu
Islam :Tiada sebarang jirusan air. Jika jirus air atas alasan untuk melembapkan tanah tidak mengapa namun jika air dijirus agar mayat sejuk maka ini kepercayaan yang merosakkan aqidah.
4. Kubur jenazah
Melayu :– Kubur dihias bagai pengantin– Kubur ada bangunan– Kubur ada nama, tarikh hidup dan mati– Ada pakej upah baca Al Quran– Batu nis…

Lahir tahun 50.. 60.. 70.. 80.. an

Siapa yg lahir pada tahun 50'60'70'80an..?1-   Kita yang lahir di tahun  
      50-60-70-80 an, adalah
      generasi yang layak
      disebut generasi paling
      beruntung. Kerana
      kitalah generasi yang  
      mengalami loncatan
      teknologi yang
      begitu revolusi di abad
      ini, dengan keadaan usia
      prima.
     ✌😬✊πŸ€“πŸ‘Š☺πŸ‘2-   Kitalah generasi terakhir
      yang pernah menikmati
      riuhnya suara mesin taip.
      Sekaligus saat ini jari
      kita masih lincah menari
      di atas keyboard pula.
       πŸ“ƒπŸ“„πŸ“πŸ’»πŸ’»3-   Kitalah generasi terakhir
      yang merakam lagu dari
      radio dengan tape
      recorder. Sekaligus
      kita juga menikmati
      mudahnya memuat-turun
      lagu dari gadget.
      πŸ˜„  πŸ”Š  πŸ“». πŸ“Ό. πŸ“±4-   Kitalah generasi semasa
      kanak2 bertubuh lebih
      sihat dari anak masa
      kini kerana mandi sungai,
      panjat pokok, melastik,
      guli, getah gerip, adalah
      permainan yang tiap ha…

Insurans Menurut Perspektif Islam

Imej
Insurans Menurut Perspektif Islam
Benarkah Insurans Haram Menurut Islam?
1. MUQADDIMAHSegala puji bagi Allah, pencipta sekalian alam, selawat dan salam buat junjungan mulia Rasulullah . Serta ahli keluarganya dan para sahabatnya.Penulisan ini akan menyentuh aspek berikut :-1. Pembahagian insuran.
2. Perbezaan Fatwa Ulama' mengenai hukum insuran
3. Mengapa insuran perniagaan difatwakan haram?
4. Apakah dalil para Ulama yg mengharuskannya & syarat utk menyertainya?
5. Alternatif Islam dalam hal Insuran.Secara ringkasnya, perbincangan hukum insuran telah dibincangkan begitu panjang oleh para ulama' tertutamanya di kalangan ulama' Timur Tengah. Oleh kerana sistem Insuran ini suatu ciptaan yg dikira baru menurut zaman iaitu disekitar tahun 1666 m di London, system ini hanya menembusi dunia Islam arab hanya sekitar 1830 M.
Al-Mu'amalat al-Maliah al-Mu'asirah. Prof. Dr Othman Syabir, cet Dar an-Nafais, hlm 106.
Ini dapat dilihat daripada fatwa pertama yg dikeluarkan ole…

Pesanan buat isteri

Imej
Pesanan utk isteri2Bergaduh dengan suami, kita lari balik rumah mak ayah. Suami marah, kita tarik muka masam mencuka. Suami buat kesalahan, kita tengking suami macam suami kita tu patung. 😱Kalaulah semudah itu menjadi seorang isteri, sudah tentu ramai wanita ke syurga. Tapi siapakah yang paling ramai menjadi penghuni neraka? 😒😒Dalam sesebuah perkahwinan, yang perlu memikul amanah bukan hanya suami. Isteri juga ada amanah yang perlu dijalankan. Persoalannya, adakah kita sedar tanggungjawab kita pada Allah dan juga pasangan? 😘Carilah ilmu. Jadilah isteri yang tahu dan sedar tanggungjawab diri. Andai kata suami kita 'jahat' pada pandangan kita, sesusah mana pun, cubalah hormati suami kita. ❤❤Suami yang 'jahat' itu, suami kita. Suami yang kita cinta. Suami yang kita sendiri pilih. Tak ada sesiapa paksa kita untuk berkahwin dengan suami kita. Jadi, tutuplah aib suami. Wajib bagi kita menutup dan menyembunyikan aib suami kita. πŸ‚πŸƒπŸ‚πŸƒπŸ‚πŸƒBergaduh, biarlah kita saja yang…

Perang yang bermula di Aleppo

Imej
Telah bersabda Rasulullah SAW; "Tidak akan terjadi hari kiamat, sehingga kaum Rom turun di kota Amaq (lembah Antioch, Selatan Turki) dan di Dabiq (dekat Aleppo, Syria). Kemudian datanglah suatu pasukan yang menghadang mereka dari Madinah, yang berasal dari penduduk pilihan bumi. Dan ketika mereka sudah berbaris-baris, maka berkatalah orang Rom, Biarkanlah (jangan kalian halangi) antara kami dengan orang-orang yang memisahkan diri dari kami (yang masuk Islam) untuk kami perangi. Maka kaum Muslimin berkata, Demi Allah, kami tidak akan membiarkan kamu memerangi saudara-saudara kami. Dan ketika mereka (Al-Mahdi serta para pengikutnya) telah sampai di Syam, keluarlah Dajjal. Dan ketika mereka sudah bersiap-siap untuk berperang, mereka berbaris dengan rapi. Tiba-tiba, ketika waktu shalat sudah masuk, turunlah Nabi Isa Ibn Maryam a.s." (HR. Muslim dari Sayidina Abu Hurairah R.A)Sabda Rasullullah s.a.w: "Kamu akan mengadakan perdamaian dengan bangsa Rom dalam keadaan aman lalu …

Fruits can't mix

Imej
Fruits contain digestive enzymes, which clean out the residue left from the previously eaten food. Within an hour, the fruits travel through the digestive tract and they shouldn’t be eaten with any other food group.Fruits can be divided into 4 groups:Acid fruits (grapefruit, orange, lemon, blueberries, kiwi, grapes and pineapple, blackberry, cherries, cranberry, gooseberries, kumquats, loganberries, plum, pomegranate, raspberry, sour apple, strawberry, tangelo, tangerine, tomatoes)Sub-Acid Fruits (strawberry, raspberry, mango, green apple, apricot, blueberry, cherry, kiwi, lychee, nectarine, papaya)Sweet Fruits (peach, apple, banana, plum, cantaloupe, watermelon, currants, dates, figs, prunes, raisins)Neutral Fruits (avocado, coconut, peanuts, almonds, and walnuts)Each of these fruit groups should be eaten separately and they shouldn’t be mixed with other foods. However, this rule can be bent to a degree, especially when it comes to mixing fruits with other nutrient dense ingredients.…

ROTON CVT OIL REPLACE

Assalamualaikum/salam bahagia.SOP cara tukar cvt oil dgn betul.
1.buka bateri terminal,cover cylinder head,air filter housing(screw saiz 8 dgn 10)buka turbo pipe yg ke trothtle body(saiz 8 ada juga saiz 7) baru blh nampak refill nut(allen key saiz 6) kebiasaan refill nut tu ketat sgt jadi ketuk nut tu dgn benda solid untuk mudah buka guna allen key.dah siap semua part pertama pergi second part.
2.jack kete bahagian hadapan sahaja kanan dgn kiri(nie yg buat atas lantai)pastikan ketinggian kete selesa untuk anda bekerja.pastikan taruk jack stand.
3.bukak plastik hitam bahagian bawah radiotor,x silap ada 18 biji screw saiz 10.(ini untuk preve dgn suprima shj)untuk exora bold hanya ada half cover(5 screw saiz 10).lepas buka pastik nie baru anda ada acces mudah ke oil sump cvt.
4.bahagian gearbox pulak.buka drain nut saiz 5 allen key,biar minyak keluar sampai meleleh baru tutup semula.dah tutup baru buka oil sump cover(screw saiz 10)x silap ada 14 biji.bila dah buka oil sump baru nampak cv…

Usah sombong

Imej
Syurga lelaki pada  perempuan iaitu ibu.
Syurga perempuan pada lelaki iaitu suami.Sehebat-hebat suami kena patuh pada ibu.
Sehebat-hebat ibu  kena patuh pada suami.Masa hidup anak perlukan doa ibubapa.                                                    Masa mati ibubapa perlukan doa anak.Di dunia nasab itu pada lelaki.
Di akhirat nasab itu pada perempuan.Sehebat-hebat manusia, bila mati dia tetap perlu orang lain untuk kebumi jenazahnya.Setinggi-tinggi ilmu yang manusia ada. Dia tetap perlu belajar daripada seorang guru.Berapa jauh pun seorang manusia itu mengembara. Pasti yang dirindu adalah keluarga.Walau sekaya manapun seorang manusia. Dia tetap perlu untuk berurusan dengan orang lain...Seorang General Manager tidak akan mampu uruskan perjalanan premis tanpa general worker.Seorang raja tidak berkuasa tanpa ada rakyat jelata.Inilah manusia... Lemah. Walau sehebat mana pun kita didunia. Walau memegang pangkat dan darjat tertinggi. Taraf kita hanya seorang "Hamba".Lalu kena…

Isteri

Imej
Renung2 kan lah.....Aku pernah bertanya kepada Baginda: "Siapakah orang yang paling berhak ke atas isteri ?" Baginda menjawab:"Orang yang paling berhak kepada isteri ialah suaminya". Kemudian aku bertanya lagi :"Dan siapakah orang yang paling berhak ke atas suami?" Baginda menjawab:"Orang yang paling berhak ke atas seorang suami ialah ibu kandungnya." - (Riwayat Bazar dan al-Hakim)Seperti semua sedia maklum, syurga seorang perempuan (belum kahwin) terletak di bawah tapak kaki ibunya.., tetapi, bagi seorang wanita (bergelar isteri), syurga nya terletak di bawah kaki suami. Maknanya, taat kepada suami maka, si isteri akan mudah mendapat syurga. Mudah sebenarnya seorang wanita untuk mendapat syurga Allah s.w.t.Dalam sebuah hadis yang lain pula Baginda bersabda bermaksud: "Sekiranya aku dibenarkan untuk memerintahkan seseorang bersujud kepada orang lain nescaya aku perintahkan seorang isteri bersujud kepada suaminya." - (Riwayat Tirmizi da…

Isteri bekerja

Imej
Asalnya keharusan Islam berikan kpd isteri keluar bekerja adalah utk mengurangkan beban suami dari segi perbelanjaan rumahtangga tetapi nampak gayanya suami makin terbeban dgn karenah isteri...beban sb para isteri gunakan income mereka utk benda lain, utk modal busines..utk pergi melancong, utk shooping branded2, utk mkn mewah2...matlamat asal dah lari maka keluarga akan makin pincang jadinya...suami derita tanpa suara...jd para isteri kena letak semula asas utama Islam izinkan isteri keluar bekerja adalah utk bantu suami...kalau tidak hilanglah keberkatan dlm keluarga apabila asas utama sudah dilupakan oleh si isteri ... senanglah syaitan bermaharajalela. Suami bukan semakin kurang beban malah bertambah beban dunia dan beban akhirat. Income isteri bukan lagi utk membantu suami tetapi utk perkara luar yg bukan bersifat keperluan tetapi kemewahan yg diada-adakan...bila suami minta bantuan sudah pandai menjawab itu tanggungjawab lelaki...maka mulalah sedikit demi sedikit kecurangan terc…