Sabtu, 19 Mac 2011

Skim rumah pertama


Skim Rumah Pertama, bagaimana ianya
boleh menjadi musibah jika anda menggunakannya
untuk membina LIABILITI anda dan rahmat jika anda
guna untuk bina ASET anda.

===============================================
Bagaimana membeli rumah ber’status’ LIABILITI
===============================================

Rumah ini adalah rumah untuk anda diami, jika anda
menggunakan Skim Rumah Pertama 0% downpayment untuk
membeli, anda RUGI. Sangat RUGI. Kenapa?

…. Anda membayar lebih banyak duit ‘interest’…
Lebih banyak duit anda rugi dalam jangka masa panjang…

Sedikit pengiraan kasar, harga rumah maksimum skim
rumah pertama ialah RM220,000. Anda lihat berapa
jumlah ‘interest’ yang anda bayar;

********************
0% downpayment
********************

Harga Rumah: RM220,000
% interest (kasar): 6.30% (BLR Oktober)
Tempoh bayaran balik: 30 tahun
Bayaran bulanan: RM1,362
Jumlah bayaran pada bank: RM490,320
Jumlah lebihan anda bayar: RM490,320 – RM220,000
: RM270,320

********************
10% downpayment
********************

Harga Rumah: RM220,000
% interest (kasar): 6.30%
Tempoh bayaran balik: 30 tahun
Bayaran bulanan: RM1,226
Jumlah bayaran pada bank: RM441,360
Jumlah lebihan anda bayar: RM441,360 – RM220,000
: RM221,360

Perbezaan lebih kurang RM48,960. Tapi anda lihat, jika
anda bayar 10% downpayment sekalipun, jumlah keseluruhan
yang anda bayar pada bank adalah melebihi harga 2 buah
rumah yang anda beli… inikan pula jika 0% downpayment.
AMAT RUGI… AMAT RUGI..

Cara ideal untuk membeli rumah untuk anda sendiri diami
dan MENGURANGKAN anda bayar ‘interest’ (sesuatu yang merugikan)
adalah dengan;

1 – bayar downpayment tinggi
2 – pendekkan tempoh pinjaman

Lagi panjang tempoh bayaran, lagi tinggi interest, lagi banyak
wang yang tak sepatutnya dibayar, lagi tinggi bank untung

================================================================
Jadi Bagaimana nak MANIPULASI Skim Rumah Pertama menjadi ASET?
================================================================

Jadikan rumah tersebut sebagai rumah sewa. Anda beli dan sewakan!
Ketika itu, rumah yang anda beli sudah menjadi ASET buat anda
kerana ianya mendatangkan wang untuk anda, dan bukan mengeluarkan
wang dari poket anda.

Untuk beli rumah untuk ANDA SENDIRI DIAMI, cara ideal ialah;

1 – bayar downpayment tinggi
2 – pendekkan tempoh pinjaman
>>>>akan mengurangkan jumlah interest yang perlu dibayar

Untuk beli rumah untuk disewakan, idealnya kontra dengan
idea ideal rumah anda diami;

1 – bayar downpayment serendah mungkin
2 – panjangkan tempoh pinjaman sepanjang mungkin

Tapi menggunakan Skim Rumah Pertama, anda tak perlu bayar
downpayment! Zero cost untuk anda!

————————————————————————————

Skim Rumah Pertama: ASET Zero Cost?

————————————————————————————-

Untuk beli rumah untuk disewakan, idealnya kontra dengan
idea ideal rumah anda diami;

1 – bayar downpayment serendah mungkin
2 – panjangkan tempoh pinjaman sepanjang mungkin

Betul, 2 langkah di atas jika digunapakai dalam membeli
RUMAH UNTUK ANDA DIAMI adalah satu tindakan yang amat
kurang bijak kerana ianya hanya akan meningkatkan kadar
bayaran ‘interest’ pada bank.

Tapi jika digunakan untuk membeli ASET yang akan anda
jadikan sebagai rumah sewa, adalah sangat menguntungkan.

Objektif utama 2 langkah itu adalah;

i – mengurangkan bayaran bulanan anda
ii – meningkatkan ‘cashflow’ bulanan anda

Ok sekarang, rumah yang anda beli menggunakan approach ini
akan anda sewakan, jadi sebolehnya anda mahu meminimumkan
jumlah yang anda perlu bayar kepada bank. Contohnya untuk
pinjaman perumahan biasa, downpayment paling minimum adalah
10% dari harga rumah. Itu paling minimum;

Sebagai contoh sebuah Apartment, harganya dalam RM150,000 dan rate sewa dalam RM800. Kiraan
kasar untuk pinjaman dengan minimum downpayment 10%;

________________________________________
Harga Rumah: RM150,000
% interest: 6.3 (BLR Oktober 2011)
Tempoh pinjaman: 25 tahun
Downpayment 10%: RM15,000
Bayaran bulanan: RM895
Kadar Sewaan : RM800
________________________________________

Kiranya dengan rate ini anda hanya perlu bayar RM95
sebulan kepada bank dan apartment itu milik anda!

Tapi cuba kita panjangkan tempoh pinjaman pada bank
menjadi 40 tahun, ini kiraan kasarnya;

______________________________________
Harga Rumah: RM150,000
% interest: 6.3 (BLR Oktober 2010)
Tempoh pinjaman: 40 tahun
Downpayment 10%: RM15,000
Bayaran bulanan: RM771
Kadar Sewaan : RM800
______________________________________

Huh, anda tak perlu bayar satu sen pun pada bank bahkan
anda ada lebihan cashflow RM29 setiap bulan! Anda dapat
sebuat apartment tanpa perlu bayar satu sen pun setiap
bulan bahkan dapat duit tambahan lagi!

=======================================================
Ciput je untung rupanya… nilai sebenar keuntungan
adalah pada ‘CAPITAL GAIN’ ASET tersebut dalam
jangka masa panjang dan kenaikan harga sewa 5 tahun sekali
=======================================================

Tapi menggunakan kelebihan yang kerajaan beri dalam
Skim Rumah Pertama, anda akan membina ASET anda tanpa
perlu mengeluarkan RM15,000 untuk downpayment seperti
pinjaman di atas!

Anda bermula dengan kos HAMPIR ZERO (mengambil kira minor kos
guaman dan lain-lain)

______________________________________
Harga Rumah: RM150,000
% interest: 6.3 (BLR Oktober 2010)
Tempoh pinjaman: 40 tahun
Downpayment 0%: -
Bayaran bulanan: RM857
Kadar Sewaan : RM800
______________________________________

Setiap bulan anda hanya perlu bayar RM57 sahaja kepada bank
dan anda memiliki rumah tersebut dengan 0% downpayment

==============================================

TAK PERLU BAYAR RM15,000 DOWNPAYMENT
HANYA RM57 SEBULAN ANDA dAH ADA ASET ANDA!
Terima kasih kepada kerajaan!
==============================================

Jangan sesekali guna SRP untuk beli rumah untuk anda
diami sendiri kerana anda akan RUGI BESAR!

Guna SRP untuk bina ASET PERTAMA anda dan anda akan
mendapat UNTUNG BESAR!

Kalau nak hurai lagi agak panjang dah ni, tapi rasanya anda
dapat ideanya kan?

Nak beli rumah pula bukan boleh beli begitu saja, banyak
faktor-faktor yang harus diambil kira.


Japan Earthquake And Tsunami Photos2

- Gambar selepas berlakunya Tsunami di Jepun yang terburuk semenjak 1900 yang berukuran 9.0 skala richter pada pukul 1.46ptg (waktu Malaysia 13/03/11).

- Semoga gambar dibawah memberi keinsafan kepada kita dan kita doakan semoga mangsa yang terputus bekalan air dan makanan akan selamat.

Firman Allah dalam ayat 97-99 surah al-A’araf :

أَفَأَمِنَ أَهْلُ الْقُرَىٰ أَن يَأْتِيَهُم بَأْسُنَا بَيَاتًا وَهُمْ نَائِمُونَ ﴿٩٧﴾ أَوَأَمِنَ أَهْلُ الْقُرَىٰ أَن يَأْتِيَهُم بَأْسُنَا ضُحًى وَهُمْ يَلْعَبُونَ ﴿٩٨﴾ أَفَأَمِنُوا مَكْرَ اللَّـهِ فَلَا يَأْمَنُ مَكْرَ اللَّـهِ إِلَّا الْقَوْمُ الْخَاسِرُونَ ﴿٩٩﴾

Patutkah penduduk negeri itu (bersedap hati) serta merasa aman daripada kedatangan azab Kami kepada mereka pada malam hari, semasa mereka sedang tidur? (97) Atau patutkah penduduk negeri itu (bersedap hati) serta merasa aman daripada kedatangan azab Kami kepada mereka pada siang hari, semasa mereka sedang leka bermain-main? (98) Patutkah mereka (bersukaria) sehingga mereka merasa aman akan rancangan buruk (balasan azab) yang diatur oleh Allah? Kerana sebenarnya tidak ada yang merasa aman dari rancangan buruk (balasan azab) yang diatur oleh Allah itu melainkan orang-orang yang rugi












Jumaat, 18 Mac 2011

INSIDEN NUKLEAR DI JEPUN.1

Maklumat dari Lembaga Perlesenan Tenaga Atom.

- Orang ramai dinasihatkan supaya mendapatkan maklumat yang sahih mengenai situasi semasa dan tidak hanya mempercayai khabar - khabar angin yang menyatakan Malaysia juga terdedah kepada bahaya kesan radiasi akibat kebocoran loji janakuasa nuklear Fakushima Daiichi di Jepun.

- Kerajaan Malaysia sentiasa mengawasi dan memantau keadaan ini.

- Untuk mendapatkan maklumat teknikal secara lebih terperinci dan sahih , sila layari:

1) Portal web rasmi Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA), www.iaea.org

2) Portal web rasmi Agensi Nuklear dan Keselamatan Industri Jepun, www.nisa.meti.go.jp

3) Pusat Maklumat Radiologi Lembaga Perlesenan Tenaga Atom (AELB) di talian HOTLINE berikut : 1800 88 7999

- Kerajaan sentiasa memantau keadaan ini melalui Sistem Pemonitoran Radiologi Alam Sekitar (ERMS) di 6 lokasi seluruh Malaysia (Chuping, Ipoh, Kota Kinabalu, Kuantan, Kudat dan Senai).

- Bacaan menunjukkan tiada sebarang peningkatan paras sinaran di mana paras sinaran di Malaysia berada pada paras normal.

- DATA TERKINI ERMS:
  • Tarikh : 17.03.2011
  • - Data paling tinggi : 0.25 uSv/jam (Senai)
    - Data paling rendah : 0.046 uSv/jam (Melaka)
    - Range Data di Malaysia : 0.046 ~ 0.25 uSv/jam
    - Bacaan adalah di paras normal (Latar Belakang).

  • Tarikh : 16.03.2011
  • - Data paling tinggi : 0.17 uSv/jam (Senai)
    - Data paling rendah : 0.024 uSv/jam (Kudat)
    - Range Data di Malaysia : 0.024 ~ 0.17 uSv/jam
    - Bacaan adalah di paras normal (Latar Belakang).

INSIDEN NUKLEAR DI JEPUN


- Jepun berdepan kerosakan loji nuklear di Fukushima kesan dari gempa bumi. Apa yang lebih membimbangkan ialah kesan bahan radioaktif yang terbebas apabila berlaku beberapa siri letupan di reaktor nuklear terbabit.

- Apabila berlaku gempa bumi, operasi reaktor akan terhenti (shut-down) secara automatik dan bekalan elektrik terputus. Bekalan elektrik kecemasan dijana oleh generator diesel tetapi setelah dilanda tsunami generator juga mengalami kerosakan dan bekalan elektrik terputus sama sekali. Sementara menunggu bekalan elektrik bergerak (mobile electrical supply) tiba bahan api reaktor terus memanas kerana tidak disejukkan.

- Kegagalan penyejukan teras reaktor yang mengandungi bahanapi Uranium tersinar mengakibatkan peningkatan suhu yang berterusan sehingga berlaku pencairan separa (partial meltdown) dan peningkatan tekanan terus berlaku dalam reaktor.

-Apabila stim dilepaskan untuk menurunkan tekanan dari 800 kPa ke 400kPa gas hidrogen juga terbebas dan menyebabkan bumbung bangunan reaktor meletup.

- Nasib yang sama menimpa reaktor Daiichi 1, 2 dan 3. Kebakaran pada reaktor Daiichi 4 berlaku disebabkan oleh tempat simpanan bahanapi uranium tersinar / terpakai tidak disejukan dan berlaku pemanasan.

- Daiichi 4 masih belum berjaya disejukkan sepenuhnya kerana suhu kolam simpanan bahanapi terpakai masih tinggi iaitu 84’ C sedangkan dalam operasi biasa perlu dikekalkan pada suhu 25 'C.
- Siri Letupan tersebut menyebabkan perlepasan bahan radioaktif.
- Tahap Kecemasan ialah Tahap 4 berasaskan kepadaInternational Nuclear and Radiological Event Scale (INES).

- Tahap 4 bermakna berlaku pelepasan bahan radioaktif setempat dan ia tidak mengakibatkan pencemaran antara negara atau merebaknya ke kawasan yang luas.

- Jika berlaku pencairan menyeluruh (total meltdown) seperti tragedi Chernobyl (1986) itu lebih berbahaya.

-Tetapi situasi ini tidak berulang kerana rekabentuk Boiling Water reaktor Fukushima berbeza dan lebih baik berbanding reaktor Chernobyl.

- Insiden Three Mile Island (TMI) yang melibatkan masalah Pressurised Water Reactor (PWR) hanya mengakibatkan pencemaran radioaktif setempat. Insiden Fukushima boleh diibaratkan seperti ulangan peristiwa Three Mile Island.

Kesan Ekonomi


APAKAH IMPAK TERHADAP EKONOMI NEGARA KESAN DARI BENCANA ALAM YANG MELANDA NEGARA MATAHARI TERBIT ITU DAN SETERUSNYA KEBIMBANGAN TERHADAP KESAN RADIASI... ?


By JEEVA ARULAMPALAM
jeeva@thestar.com.my

PETALING JAYA: A severe earthquake and tsunami that hit Japan late yesterday afternoon was the latest shock to send tremors throughout global equity markets, a day after many of them reeled from a sell off on Thursday.

Asian markets, which were lower throughout the day on concerns of political unrest in the Middle East, reacted to Japan’s 8.9 magnitude earthquake in the last hours of trading, accelerating losses.

Meanwhile, equity markets in Europe opened in the red, as the world now waits to assess the damage Japan’s earthquake would have on the global economy and markets. (See Page 15)

Global equity markets will remain volatile next week, as the latest incident adds to a series of incidents that will continue to spook investors, which included the political unrest in the Middle East and the resurfacing of euro-zone fiscal woes.

As at press time, a tsunami alert had been issued for New Zealand, the Philippines, Indonesia, Papua New Guinea and Hawaii.

Japan’s Nikkei 225 index closed lower by 1.72% yesterday, hitting a five-week low. Macquarie Group Ltd said in a research report issued yesterday that “inevitably there will be microeconomic disruptions” although the impact would be lower than that of the last major earthquake, Kobe, that hit Japan in 1995. Japanese stocks fell 8% in the week after that quake.

“Despite the scale of the disaster (yesterday), it is hard to find much evidence in the macroeconomic data of the effects of the Kobe earthquake. Industrial production dipped 2.6% month-on-month in January 1995 and then bounced 2.2% in February and a further 1% in March. Gross domestic product growth was 3.4% quarter-on-quarter annualised in first quarter of 1995,” the report said.

Macquarie added that the Japanese currency did not move significantly at the time, although it rose in subsequent months to a peak of just past ¥80 per US dollar in mid-April, but this did not seem to be related to the Kobe earthquake (there was significant trade tension with the US at the time).

“Significant yen repatriation that could push the currency higher and, at an extreme, disrupt global markets, looks unlikely,” it said.

The yen appreciated against all 16 of its most actively traded peers yesterday, with it trading at ¥82.23 per US dollar against its previous close of ¥82.98.

Other regional bourses also extended losses yesterday, with the South Korea’s Kopsi losing 1.31% to 1,955.54 points, Singapore’s STI down 1.04% to 3,043.49 points and Hong Kong’s Hang Seng Index shedding 1.55% to 23,249.78.

US stocks were also expected to extend their losses as US stock-index futures fell.

Crude oil futures for April traded on the New York Mercantile Exchange saw its prices fall below US$100 per barrel for the first time since early this month as the earthquake forced refiners to shutdown processing plants in Japan.

Meanwhile, the benchmark FTSE Bursa Malaysia KLCI fell 1.40% yesterday, its largest single day fall in over two weeks, driven by heavy selling in selected banking, plantation and telecommunication stocks.

The local benchmark index lost 21.29 points to end at 1,495.62 points yesterday, with losers crushing gainers at 678 to 118 and some 207 stocks remaining unchanged. Turnover was 1.02 billion shares done valued at RM1.85bil. The index hit an intraday low of 1,494.13 points.

Analysts said the sentiment on the local and regional bourses were reflective of the sell down in US equities on Thursday.

Among the banking stocks that were heavily traded yesterday include CIMB Group Holdings Bhd, which shed 6 sen to RM7.98, Malayan Banking Bhd lost 9 sen to RM8.71 and AMMB Holdings Bhd fell 10 sen to RM6.36.

IOI Corp Bhd, Sime Darby Bhd, Axiata Group Bhd, Maxis Bhd and Telekom Malaysia Bhd saw large volumes change hands yesterday. Petronas Chemicals Group Bhd, which fell 16 sen to RM6.56 with 27.2 million stocks traded, also dragged down the index.

Japan Earthquake And Tsunami Photos

We here would like to extend our deepest condolences to the people of Japan affected by the devastating earthquake and the tsunami that hit the country on March 11, 2011. Japan is a great and safe country, full of great hardworking people which allowed it to get developed into one of the world’s strongest economies.

That also means that Japan was better prepared for a natural disaster, however a hit of such magnitude is bound to leave a mark any way you spin it. This earthquake appears to be the 5th most powerful earthquake since record-keeping started in 1900.

The tsunami it triggered seems to be the most brutal yet (the wave got 10 kilometres into the land in Sendai area of Japan, one entire village of 1,000 people got literally wiped out of the surface of the Earth) making for a disaster of epic proportions. I’m dedicating to posting to one of the major natural disasters to hit the earth in our lifetime.

PICTURE FROM ALL THE BEST GORE

Houses Swallowed by Tsunami Waves Burn in Natori, Miyagi

A Tsumani Triggered by a Powerful Earthquake Sweeps Parts of Sendai Airport

Sendai Airport Surrounded by Water Brought in by Tsunami

Light Aircraft and Cars Surrounded by Debris After Tsunami Struck the Sendai Airport

Huge Tsunami Wave Sweeps Away Houses in Natori City, Japan

Tsunami Wave Engulfs a Residential Area in Natori, Miyagi

People Take Shelter as a Ceiling Collapses in Sendai

Swirls Caused by Tsunami Near Oarai, Ibaraki Prefecture, Japan

Energy Map by National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) Shows the Intensity of the 2011 Tsunami

Buildings Engulfed in Flames at Sendai Airport, Miyagi

Facing the Damage Caused by the Most Powerful Earthquake in Japan’s History

Oil Refinery in Ichihara, Chiba Prefecture Caught Fire After Massive 8.9 Earthquake Shook Japan

Coast of Natori City, Miyagi Prefecture Struck by Tsunami

Shores Swept by Tsunami Tidal Waves in Iwanuma, Northern Japan

Owner of a Ceramic Shop in Tokyo Checks Stock for Damage

Tsunami Tidal Wave Pushes the Naka River at Hitachinaka City,

Houses, Cars and Other Items Get Washed Away by Tsunami Tidal Wave in Kesennuma in Miyagi Prefecture, Japan

Houses Near Sendai Airport Are Swept Away by the Tsunami Wave

Residents of Sukagawa City, Fukushima Prefecture Check the Damage to the Road and Houses

Road Caved In in Satte, Saitama Prefecture, Japan After 8.9 Magnitude Earthquake Hit

Shores Submerged by Tsunami in Natori City, Miyagi

Vehicles Crushed by Collapsed Wall at a Carpark in Mito City in Ibaraki

.

Selasa, 8 Mac 2011

Usaha gerak semula tarian kuda kepang


JEMPOL7 Mac. - Tarian kuda kepang adalah seni budaya yang pernah berkembang pesat dan terkenal di Johor, namun ia kini hampir tenggelam berikutan peredaran masa.

Menyedari hakikat itu, seorang aktivis tempatan, Ramlee Zaiton,57, dari Felda Lui Barat dekat sini berusaha menggerakkan semula tarian kuda kepang dengan menubuhkan kumpulan yang dikenali sebagai Seri Kelembak.

"Kumpulan ini ditubuhkan pada 2006 dan kini dianggotai oleh 25 orang ahli terdiri daripada anak peneroka dan golongan belia di sekitar kawasan ini.

"Saya berhasrat memperkenalkan dan memastikan seni budaya ini diketahui dan dihayati oleh orang ramai khususnya di kalangan generasi muda hari ini.

"Menerusi persatuan ini peserta bukan sahaja dapat mempelajari tarian kuda kepang malah dapat mengelakkan belia daripada terlibat dengan gejala sosial yang tidak berfaedah," katanya ketika ditemui di sini baru-baru ini.

Menurut beliau, dia tidak menyangka sambutan yang diterima amat menggalakkan apabila ramai menyatakan minat untuk mempelajari tarian kuda kepang.

Tambahnya, latihan diadakan setiap malam Sabtu bagi mendedahkan anggota kumpulan dengan ilmu tarian kuda kepang.

Sementara itu Mohd. Alif Yahya, 24, berjaya menguasai ilmu tarian kuda kepang setelah mempelajarinya selama hampir setahun.

Walaupun berasal dari Johor katanya, dia tidak mengetahui mengenai tarian kuda kepang dan minat yang mendalam mengenainya timbul selepas mempelajarinya.

"Saya mengikuti latihan ini hanya kerana ingin mengisi masa lapang. Ternyata tarian kuda kepang tidak mudah.

''Ia memerlukan kesabaran dan apa yang penting minat untuk belajar. Setiap pemain perlu belajar teknik menari dan bermain muzik," katanya.

Halim Mahat, 11, berkata, minat yang mendalam untuk mempelajari tarian kuda kepang membuatkan dia sanggup 'mencuri masa' untuk mengikuti latihan.

"Sebagai pelajar saya mempunyai pelbagai tanggung jawab yang harus dilaksanakan. Saya sentiasa membahagikan masa dengan bijak agar pelajaran tidak terabai.

"Walaupun terpaksa mengikuti latihan kuda kepang pada waktu malam, namun saya tidak pernah ponteng sekolah," katanya.

Menurutnya, masa lapangnya kini lebih tersusun apabila dia mengikuti kelas tarian kuda kepang.

"Saya tidak lagi membuang masa dengan aktiviti yang tidak berfaedah. Keluarga juga menyokong minat saya dan pastinya saya mahu menjadi penari kuda kepang yang disegani," tambahnya.

KUDA KEPANG


JEMPOL 7 Mac. - Kuda kepang adalah sejenis tarian pahlawan berkuda yang berasal dari Jawa, Indonesia.

Tarian tersebut adalah permainan rakyat di Indonesia dan Malaysia khususnya di Johor dan ia kebiasaannya dipersembahkan pada majlis perkahwinan dan keramaian.

Peralatan permainan kuda kepang terdiri daripada angklung, gendang, gong, kuda, sebatang pecut dan tali sepanjang 30 meter.

Angklung berbentuk empat segi diperbuat daripada buluh serta rotan dan dimainkan dengan cara menggoyangkan buluh tersebut.

Gabungan bunyi nyaring buluh kecil serta bunyi bergema daripada buluh besar menghasilkan irama indah dan menarik.

Gendang yang diperbuat daripada kayu leban dan kulit lembu pula akan dipalu mengikut irama tertentu membantu menyedapkan lagi bunyi muzik pengiring.

Pecut diperbuat daripada buluh dan tali dipintal menjadi satu berfungsi mengarah dan mengawal permainan penari-penari kuda kepang.

Selain itu, perkakas yang penting ialah kuda yang diperbuat daripada kulit lembu dan diwarnakan merah, putih serta kelabu.

Tali digunakan untuk membuat pagar bagi mengawal penari-penari yang 'mabuk' daripada berkeliaran serta memudahkan ketua mengawal tarian.

Kuda kepang biasanya dipersembahkan di tempat terbuka atau di atas pentas yang besar dan sebelum tarian bermula ketua akan membakar kemenyan dan membaca jampi untuk memberikan tenaga kepada kuda-kuda.

Biasanya mereka turut menggunakan telur mentah, bunga, rumput dan air untuk persembahan.

Ketika persembahan dilakukan, seorang peserta ditugaskan melecutkan pecut untuk menentukan rentak tarian dan apabila muzik mula bergema, penari-penari akan masuk ke dalam gelanggang.

Rentak muzik bermula dengan perlahan dan agak membosankan dan setiap penari akan menunggang dan mengawal kuda mengikut pola yang ditentukan oleh rentak dan irama lagu itu.

Ketika muzik menjadi lebih pantas, kuda-kuda akan bergerak dengan lebih laju, ketika itu para penari boleh melakukan pergerakan yang aneh dan luar biasa seperti bersilat dan melompat-lompat setinggi 1.8 meter.

Semasa penari dalam keadaan itu, muzik yang mengiringi tarian akan bertambah rancak kerana dipercayai jika alunan muzik tidak rancak, penari-penari akan menerkam atau menendang pemain muzik seakan-akan kuda yang sedang berang.

Penari akan menari selama dua jam sehingga terpukau dengan kehebatan pergerakan mereka dan keadaan itu mengakibatkan mereka lalai dan bermimpi seakan menunggang kuda yang sebenar sambil menari dengan iringan muzik.

Disebabkan itu, mereka cuba menyaingi muzik itu dan ia dipanggil 'naik syeh'.

Jika keadaan bertambah teruk dan tidak dapat dikawal, ketua akan mengarahkan pembantunya yang ditempatkan di setiap sudut gelanggang untuk menangkap dan merebahkan mereka ke tanah sebelum dibacakan jampi untuk memulihkan mereka kepada keadaan asal.

Terdapat pantang larang dalam permainan kuda kepang iaitu pemain tidak boleh diganggu semasa dalam persembahan atau ketika sedang 'mabuk' dengan tarian.

Pemain juga dikatakan tidak boleh melihat kain merah kerana ia merupakan pantang larang semulajadi selain mereka juga tidak boleh melihat kaca kerana bimbang akan memakannya.