Isnin, 26 Julai 2010

Bank Islam 2


BANK ISLAM TU LOAN DIE HALAL KER??? Aritu mase nak beli kereta..pi tanye BANK ISLAM (BIMB), die kate interest rate =4 %, tanye BANK RAKYAT seblah 3.9%…kire same lah so dimanekah status kehalalannyer??.. hanya kerana ade panel syariah 4% tuh halal???- just like that???

1. Ini adalah persoalan biasa yang selalu bermain dalam pemikiran pengguna. Perbezaan bank riba vs bank Islam.

2. Seharusnya persoalan ini boleh dijawab oleh semua pegawai yang bertugas di mana-mana perbankan Islam. Tetapi malangnya ia tidak selalu berlaku. Ramai pegawai perbankan Islam sendiri tidak tahu bagaimana proses shariah di sebalik produk pembiayaan di bank masing-masing. Ini adalah satu situasi yang menyedihkan. Sekiranya pegawai sendiri ramai tidak tahu, bagaimana pengguna boleh menjadi lebih tahu ?

3. Perbankan Islam tidak memberikan sebarang bentuk pinjaman (loan / qard). Proses pembiayaan peribadi misalnya dibuat menerusi kontrak jual beli yang menghasilkan hutang (debt / dayn) seperti bai al-inah dan juga tawarruq. Hutang yang dihasilkan bukan dari kontrak pinjaman tetapi kontrak jual beli.

4. Komen di atas adalah persoalan mendapatkan pembiayan pembelian kereta. Majoriti bank Islam di Malaysia menggunakan kontrak sewa dan kemudian beli atau dalam istilah Arab, ijarah thumma al-bay’ (AITAB) dan ada juga yang menggunakan BBA. Menerusi AITAB, bank adalah pemilik kereta dan pelanggan bank menyewa dari bank dan di penghujung tempoh sewaan, akan disusuli kontrak pembelian.

5. Sekiranya pegawai itu menyebut “interest rate” maka pegawai itu sendiri sebenarnya tidak faham. Dan sekiranya pegawai menyebut “profit rate” dan pengguna menyangka ia adalah “interest rate”, maka pengguna yang tidak faham.

6. Produk pembiayaan kereta misalnya, panel shariah berperanan memastikan struktur produk pembiayaan itu menepati syarat sewa beli dalam Islam dan pegawai shariah pula perlu memastikan pegawai lain mengikut sepenuhnya prosedur yang telah ditetapkan oleh panel shariah. Pembentukan satu mekanisma yang memastikan sekiranya berlaku pelanggaran prosedur shariah yang penting, bank wajib mengisytiharkan pendapatan yang diterima adalah satu pendapatan yang tidak halal justeru ia perlu dimasukkan dalam tabung kebajikan.


Bank Islam


1. Ia bermula dengan penubuhan Bank Islam pada 1983. Umurnya baru 27 tahun. Selalunya, apa yang kita harapkan dari pemuda berusia 27 tahun ?

2. Monopoli Bank Islam selama 15 tahun dalam industri ini ada baik dan buruknya. Baiknya, Bank Islam tidak perlu pening kepala fikir mengenai persaingan sesama bank Islam lain. Buruknya, Bank Islam menjadi selesa dan apabila perbankan Islam tempatan yang lain muncul, mereka hanya meniru model yang ada. Kenapa saya katakan begitu ?

3. Fiqh muamalat merupakan sesuatu yang dinamik. Aplikasi berubah mengikut zaman tetapi prinsip asasnya tidak berubah. Contohnya kontrak yang lebih fleksibel sifatnya seperti wakalah dan ijarah misalnya tidak digunakan secara meluas. Ulama tempatan yang terlibat secara langsung lebih cenderung menggunakan kontrak jual beli seperti Bai’ Inah. Setelah diperhalusi, mereka mempunyai asas tersendiri yang sesuai pada zaman tersebut (27 tahun dahulu)

4. Kelemahan sebahagian pengamal perbankan terdahulu memahami asas ijtihad tersebut dikeluarkan menyebabkan Bai’ Inah dan Bai’ Bithaman Ajil (BBA) menjadi “panadol” dalam industri ini. Sikit-sikit telan panadol, walaupun sakitnya memerlukan preskripsi yang lain. Malah, wujud juga satu salah faham seperti kontrak Murabahah hanya untuk pembiayaan short term dan Bai’ Inah / BBA hanya untuk pembiayaan long term. Sedangkan Shariah tidak pernah menyatakan hal sedemikian.

5. Sedangkan zaman sudah berubah. Kenapa pemuda 27 tahun masih mahu menggunakan baju kanak-kanak-kanak 10 tahun ? Dalam konteks ekonomi, pasaran sebenarnya buat “protes” dan sedang membuat “demand” yang baru terhadap industri ini.

6. Ada pihak berpendapat, Bai’ Inah / BBA kan ada cop halal, kenapa nak berubah ? Pihak yang lain pula berpendapat, Bai’ Inah / BBA ini haram 100%. Baik jadi pelanggan bank riba. Saya mengambil pendekatan pertengahan iaitu betul Bai’ Inah / BBA itu halal tetapi jangan jadikan keduanya sebagai panadol. Banyak lagi pendekatan lain yang boleh diteroka. Pada masa yang sama, menyatakan perbankan Islam itu serupa dengan perbankan riba adalah satu pendapat yang tidak tepat kerana asas kontraknya adalah berbeza.

7. Hari ini, produk deposit misalnya tidak lagi terhad kepada kontrak wadiah dan mudharabah sahaja. Sudah ada produk deposit berdasarkan kontrak wakalah yang lebih fleksibel dan berbeza sifatnya dari kontrak wadiah dan mudharabah.

8. Kontrak berdasarkan konsep ijarah juga mula diperhalusi. Melalui kontrak ini, pelanggan tidak lagi dikejutkan harga jualan bank yang tinggi walaupun dari sudut operasinya masih ada kelemahan kerana bank masih cuba menguruskan kontrak sewaan 100% seperti kontrak jual beli sedangkan kedua jenis kontrak ini adalah berbeza sifatnya.

9. Kalau kita bijak bestari, perkembangan sebegini memperlihatkan perubahan dari kecenderungan penggunaan kontrak debt creating sale telah mula menjadi kontrak sewaan (neither debt creating nor equity). Dan sekiranya perbankan Islam diberikan ruang yang lebih selesa, kontrak berasaskan ekuiti akan wujud dengan lebih banyak berbanding hanya sekitar 3% pada hari ini.

10. Sememangnya apa yang ada hari ini tidak sempurna, tetapi itulah ruang yang ada. Pada masa yang sama, pengguna pun tidak sempurna. Contohnya, sebagai pengguna, mereka mahukan duit mereka selamat pada masa yang sama mahukan pulangan yang tetap sedangkan “selamat” hanya wujud dalam kontrak wadiah dan wadiah tidak boleh menjanjikan apa-apa pulangan. Kontrak wakalah pula boleh membentuk mekanisme pulangan tetap tetapi ia tidak dijamin “selamat”. Sedangkan prinsip Shariah perlu dipatuhi.

11. Seterusnya, ada pihak yang salah faham dan tidak sabar seperti menyangka perbankan Islam mesti 100% berasaskan equity participation sahaja dan mengharapkan real economics activities berlaku dengan lebih cepat sedangkan perbankan Islam hanyalah satu komponen sahaja dalam ekonomi Islam. Sedangkan kontrak berasaskan sale creating debt, ijarah dan ekuiti ini saling melengkapi. Sistem perbankan Islam juga tidak boleh bangun sendiri tanpa sokongan sistem perundangan, percukaian, zakat, wakaf, sistem matawang dan sikap masyarakat itu sendiri.

12. Dokumen Geniza misalnya ada menceritakana bagaimana sifat masyarakat pada zaman kegemilangan Islam sangat cenderung kepada konsep ekuiti, jual perkhidmatan dan tidak berapa mahu mengguna pakai kontrak sale creating debt, dan tidak ada istilah corporate slave. Sedangkan pada zaman tersebut, bank telah pun wujud. Tetapi hari ini ketika Islam dibawah, ia menjadi terbalik. Kita lebih cenderung berhutang, menjadi pekerja korporat dari menjadi usahawan dan pelabur yang bijak.

13. Kita perlu membuat kritikan yang adil kepada industri ini. Adakalanya masih berlaku kritikan berdasarkan fakta yang lama sedangkan keadaan telah pun mula berubah. Pada masa yang sama, mereka yang dalam industri ini juga perlu berubah dan faham, pengguna hari ini telah menjadi lebih bijak dari dulu.

14. Isu perbankan Islam tidak menyokong emas dan perak sebagai matawang misalnya, juga adalah kritikan yang tersasar kerana undang-undang hari ini hanya memberi kuasa kepada kerajaan Persekutuan untuk mengeluarkan matawang. Dan sehingga hari ini legal tender, currency and coinage bukan di bawah kuasa bank-bank biasa.

15. Apa yang bakal berlaku dalam tempoh 23 tahun akan datang ini adalah amat menarik dan mencabar. Bagaimana ulama generasi baru dan pengamal perbankan Islam hari ini akan mencorakkan fasa seterusnya dalam industri ini ?

Sabtu, 17 Julai 2010

Adoft Hitler

Lelaki agung, Adolf Hitler, semoga ada sepertinya di zaman ini...


Sebenarnya pihak British telah melakukan lebih dahsyat dari itu...pihak Jepun semasa zaman Emperor mereka juga sama...tapi kenapa dunia hanya menghukum Hitler dan meletakkan kesalahan malahan memburukkan nama Nazi seolah-olah Nazi masih wujud hari ini sedangkan mereka melupakan kesalahan pihak British kepada Scotland, pihak Jepun kepada dunia dan pihak Afrika Selatan kepada kaum kulit hitam mereka?"


1. Prinsip Hitler berkaitan Yahudi, Zionisme dan penubuhan negara Israel. Hitler telah melancarkan Holocaust untuk menghapuskan Yahudi kerana beranggapan Yahudi akan menjahanamkan dunia pada suatu hari nanti.

2. Prinsip Hitler berkaitan Islam. Hitler telah belajar sejarah kerajaan terdahulu dan umat yang lampau, dan beliau telah menyatakan bahawa ada tiga tamadun yang terkuat, iaitu Parsi, Rome dan Arab. Ketiga-tiga tamadun ini telah menguasai dunia satu ketika dulu dan Parsi serta Rome telah mengembangkan tamadun mereka hingga hari ini, manakala Arab pula lebih kepada persengketaan sesama mereka sahaja. Beliau melihat ini sebagai satu masalah kerana Arab akan merosakkan Tamadun Islam yang beliau telah lihat begitu hebat satu ketika dulu.

Atas rasa kagum beliau pada Tamadun Islam, beliau telah mencetak risalah berkaitan Islam dan diedarkan kepada tentera Nazi semasa perang, walaupun kepada tentera yang bukan Islam.

Beliau juga telah memberi peluang kepada tentera German yang beragama Islam untuk menunaikan solat ketika masuk waktu di mana jua...bahkan tentera German pernah bersolat di dataran Berlin dan Hitler ketika itu mennggu sehingga mereka tamat solat jemaah untuk menyampaikan ucapan beliau...



Hitler juga sering bertemu dengan para Ulamak dan meminta pendapat mereka serta belajar dari mereka tentang agama dan kisah para sahabat dalam mentadbir...

Beliau juga meminta para Sheikh untuk mendampingi tentera beliau bagi mendoakan mereka yang bukan Islam dan memberi semangat kepada yang beragama Islam untuk membunuh Yahudi...


1: Pengaruh Al-Quran di dalam ucapan Hitler.
Ketika tentera Nazi tiba di Moscow, Hitler berhajat menyampaikan ucapan. Dia memerintahkan penasihat-penasihatnya untuk mencari kata-kata pembukaan yang hebat tak kira dari kitab agama, kata-kata ahli falsafah ataupun dari bait syair. Seorang sasterawan Iraq yang bermastautin di German mencadangkan ayat Al-Quran :

(اقتربت الساعة وانشق القمر) bermaksud : Telah hampir Hari Kiamat dan bulan akan terbelah...

Hitler berasa kagum dengan ayat ini dan menggunakannya sebagai kalam pembukaan dan isi kandungan ucapan beliau. Memang para ahli tafsir menghuraikan bahawa ayat tersebut bermaksud kehebatan, kekuatan dan memberi maksud yang mendalam.

Perkara ini dinyatakan oleh Hitler di dalam buku beliau Mein Kampf yang ditulis di dalam penjara bahawa banyak aspek tindakan beliau berdasarkan ayat Al-Quran, khususnya yang berkaitan tindakan beliau ke atas Yahudi...


2. Hitler bersumpah dengan nama Allah yang Maha Besar

Hitler telah memasukkan sumpah dengan nama Allah yang Maha Besar di dalam ikrar ketua tenteranya yang akan tamat belajar di akademi tentera German.

" Aku bersumpah dengan nama Allah (Tuhan) yang Maha Besar dan ini ialah sumpah suci ku,bahawa aku akan mentaati semua perintah ketua tentera German dan pemimpinnya Adolf Hitler, pemimpin bersenjata tertinggi, bahawa aku akan sentiasa bersedia untuk berkorban dengan nyawaku pada bila-bila waktu demi pemimpin ku"


3. Hitler telah enggan meminum beer (arak) pada ketika beliau gementar semasa keadaan German yang agak goyah dan bermasalah. Ketika itu para doktor mencadangkan beliau minum beer sebagai ubat dan beliau enggan, sambil mangatakan " Bagaimana anda ingin suruh seseorang itu minum arak untuk tujuan perubatan sedangkan beliau tidak pernah seumur hidupnya menyentuh arak?"

Ya, Hitler tidak pernah menjamah arak sepanjang hayat beliau...minuman kebiasaan beliau ialah teh menggunakan uncang khas...


Bukanlah tujuan penulisan ini untuk membela apa yang dilakukan oleh Hitler, tetapi ianya bertujuan untuk menyingkap apa yang disembunyikan oleh pihak Barat. Semoga kita semua beroleh manfaat.

Khamis, 15 Julai 2010

Radiasi


Apabila badan kita terdedah kepada radiasi, maka beberapa mekanisma akan berlaku dan memberi kesan terhadap sel-sel dalam badan. Sel-sel akan mengalami kerosakan atau kematian. Kematian sel bukan sesuatu yang asing sebab itu adalah sifat tabii sel. Tetapi apabila kematian sel berlaku secara berterusan dengan jumlah yang banyak, maka badan tidak mampu menghasilkan sel pengganti. Situasi seperti ini akan mengundang situasi buruk kepada sistem badan manusia. Orang awam sepatutnya menerima had dos tahunan tidak melebihi 1mSv setahun.

Umumnya radiasi lebih sensitif kepada sel-sel yang giat membahagi dan mengalami pertumbuhan. Dalam tubuh manusia, organ yang paling banyak sel-sel aktif membahagi adalah bahagian organ pembiakan. Oleh sebab itulah kita disaran melindungi organ pembiakan kita semasa melakukan pemeriksaan yang melibatkan radiasi sepeti imbasan sinar x, ct-scan. dan lain-lain Pekerja-pekerja yang terlibat dengan radiasi seperti mengendalikan bahan radioaktif juga perlu menjaga organ pembiakan khususnya serta organ-organ lain. Bagi pekerja yang terlibat dalam bidang radiasi, had dos tahunan mestilah tidak melebihi 50mSv setahun.

Bayi dan kanak-kanak juga mempunyai sel-sel yang giat membahagi disebabkan mereka sedang dalam proses pertumbuhan dan tumbesaran. Golongan ini perlu dielakkan dari terkena radiasi yang tidak perlu kerana badan mereka cukup sensitif. Begitu juga dengan fetus dalam kandungan. Sel-sel fetus juga giat membahagi dan sebab itulah ibu mengandung dielakkan dari sebarang radiasi dan jika terpaksa mesti mendapatkan nasihat doktor atau pakar untuk terus melakukan pemeriksaan yang melibatkan radiasi. Penerimaan radiasi berlebihan boleh membawa kecacatan kepada fetus selepas dilahirkan. Had dos yang disarankan kepada fetus adalah tidak melebihi 1mSv.


Bahaya Sinaran Terion


Semua pekerja sinaran akan terdedah kepada risiko dedahan sinaran pengionan iaitu dedahan pekerjaan. Dalam kerja-kerja radiografi industri(RI), kawalan dedahan oleh sinar x dan gama adalah merupakan perkara asas dalam keselamatan sinaran. Konsep ALARA (as low as reasonably achievable) hendaklah dipakai agar kita mendapat dedahan minimum. Pekerja RI hanya terlibat dengan dedahan luaran. Tiga prinsip asas kawalan; masa, jarak dan perisai.

1) Masa - kurangkan. Dedahan = Kadar dos x masa.

2) Jarak - jauhkan. Kadar dos menurun secara gandadua dengan jarak iaitu mengikut Hukum gandadua songsang

3) Perisai - gunakan. Sinaran akan diserapkan apabila melalui perisai mengikut hukum eksponen. Perisai dari bahan berketumpatan tinggi adalah sangat berkesan.
Bekerja dalam bilik dedahan adalah yang paling selamat. Dinding bilik dedahan biasanya dibuat dari konkrit berketumpatan tinggi (2.35 g/cc). Manakala pintu pula diperbuat dari plumbum (12.4g/cc). Rekabentuk 'labyrinth' adalah yang paling ekonomik dan praktikal.
Jika kerja radiografi perlu dilakukan di lapangan, penggunaan kolimator (dibuat dari Plumbum atau Tungsten) adalah sangat-sangat digalakkan bagi punca radiaktif

Teknologi Nuklear.


Note Trainning pada 15 Julai 2010

Teknologi nuklear ialah teknologi yang melibatkan tindakbalas nukleus atom. Penggunaannya cukup meluas dari pengesan asap, reaktor nuklear, senjata nuklear dll. Di Nuklear Malaysia penggunaan meliputi bidang indutsri, perubatan dan pertanian.

Sejarah
Pada 1895, Roentgen telah menemui satu sinaran yang tidak diketahui yang telah menyebabkan setengah kimia memancarkan cahaya apabila terdedah kepada sinar ini. Sinar ini juga didapati dapat menembusi bahan yang tidak dapat ditembusi cahaya. Lalu sinar ini dinamakan sinar-X. Setahun kemudian, Becquerel pula menemui sinaran yang dihasilkan dari bahan tertentu boleh menghitamkan filem fotograf. Kajian menunjukkan bahan tersebut mengandungi Uranium yang boleh mengeluarkan sinaran yang boleh menembusi bahan. Semasa perang dunia kedua, tindakbalas nuklear telah difahami sepenuhnya dan penciptaan senjata nuklear bermula.

Struktur atom
Atom terdiri nukleus yang dikelilingi elektron (bercas negatif) seperti mana bumi dikelilingi bulan dan matahari dikelilingi lain-lain planet atau bintang. Dalam nukleus pula terdapat proton yang bercas positif dan neutron yang tidak bercas.


Radioaktif
Bila nukleus tak stabil (contohnya terdapat kelebihan neutron) ia akan menyepai dan menghasilkan sinaran. Nukleus atom ini dinamakan radioisotop atau bahan radioaktif.
Contoh radioisotop ialah Ir-192 yang menyepai menghasilkan zarah beta (bercas negatif) dan sinaran gama pada kadar tertentu. Unit bagi kadar penyepaian ialah Becquerel (Bq)
1 Bq = 1 sepaian sesaat. Unit lama Ci – 1Ci = 3.7 x 1010 Bq = 37 GBq

Penggunaan dalam pertanian
Penyinaran makanan (gama) – menggunakan sinar gama dari cobalt-60 untuk membunuh serangga, mikrob dalam rempah ratus, buahan, kentang, dll. Tujuannya untuk melanjutkan tempoh penyimpanan.
Penghasilan benih baru (biak baka mutasi) – contoh pisang Novaria, bunga raya, benih padi.

Penggunaan dalam perubatan
Pengimejan - Radiografi sinar X, tomografi
Radioterapi – bunuh sel kanser
Penyahkuman bagi alatan perubatan/pembedahan (gama Co-60) – cth: sarung getah, picagari, hidrogel, dll.

Penggunaan dalam industri
NDT radiografi sinar X, gama dan neutron
Pengukur kelembapan (neutron)
Pengukur ketumpatan (Gama)
Pengimbas paip (gama/neutron)
Pengimbas turus (gama)
Tolok nuklear
Pensterilan gama- barang kosmetik, farmasiutikal, herba.

Penggunaan dalam industri pembuatan
Taut silang alur Elektron :proses penyalutan permukaan bahan spt wayar, barangan getah, pembungkus makanan & minuman, cakera padat, dakwat percetakan, aksesori kereta dan bahan2 binaan.
Pemvulkanan lateks getah asli menggunakan sinar gama.

Penggunaan dalam alam sekitar
Analisis paras logam berat dan beracun spt plumbum, raksa, cadmium dan arsenik
Teknik penyurih (tracer) – pengurusan sumber air, pemantauan kadar pemendapan sedimen

Senjata Nuklear
Boleh guna U-235 atau plutonium. U-235 biasanya secara semulajadi ada besama U-238 dan perlu pengasingan. Plutonium boleh didapati dari reaktor nuklear.
Tindakbalas berantai antara neutron dengan U-235 boleh menghasilkan tenaga yang cukup tinggi.
Bom atom pertama ialah masa perang dunia kedua July 1945 bernama Trinity.
2 butir bom nuklear telah diletupkan di Hiroshima dan Nagasaki.

Kapal selam kuasa Nuklear - mampu belayar berbulan. Kajian sedang dijalankan bagi membina kapal terbang dan roket berkuasa nuklear.

Reaktor kuasa nuklear
Telah bermula sejak 1950 di US, UK dan Rusia. Setengah negara di dunia mengharamkan penggunaan kuasa nuklear. Bagaimanapaun kebanyakan negara maju seperti Jepun, Korea, China, Amerika, Negara2 Eropah menggunakan kuasa nuklear secara meluas. Negara lain termasuklah India, Pakistan, Israel, Iran.

Kecelakaan Nuklear
Bom Nuklear di Hiroshima dan Nagasaki (1942)Kemalangan Three Mile island (1979)
Kemalangan Chernobyl Accident (1986)

Reaktor penyelidikan di Nuklear Malaysia
Dibina Nov 81, siap 28 Jun 1982
Kuasa maksimum: 1 MW
Bahanapi – Uranium (20 w/o U-235) + ZrH
Penyejuk _ air tulen (nyah galian)
Suhu maksimum bahanapi: 500 C
Fluk neutron: 3 x 10^13 n/cm^2 saat termal di tengah teras

Kawalan Keselamatan Nuklear di Malaysia
Terikat dengan Akta 304 yang dikuatkuasa oleh LPTA. Pekerja sinaran seperti Pegawai Perlindungi Sinaran, Penyelia, Operator perlu dilesenkan. Aktiviti nuklear perlu mengikut
Prosidur Perlindungan Sinaran yang diluluskan.

Khamis, 1 Julai 2010

Fakta Tentang Manusia


1. Jika semua saluran urat darah dalam tubuh manusia dicantumkan ia boleh meliputi Jalan Raya sepanjang 96,000 Kilometer .

2. Saraf ditubuh badan manusia dapat menghantar impuls kira-kira 90 Meter sesaat.

3. Jika usus kecil manusia dibelah dan dicantum-cantumkan, ia boleh memenuhi kawasan seluas 9.2 Meter persegi.

4. Manusia akan hilang sebanyak 50 Peratus deria rasa pada usia 60 tahun.

5. Setiap langkah kehadapan anda terpaksa menggerakkan 54 otot dalam tubuh badan.

6. Orang lelaki mudah mendapat buta warna, 10 kali ganda berbanding wanita.

7 . Manusia bernafas kira-kira 23,000 kali dalam tempoh 24 jam.

8. Apabila seseorang bercakap, secara purata 300 titisan air liur akan keluar dalam tempoh seminit, iaitu
kira-kira 2.5 titisan bagi satu perkataan.

9. Secara purata sesaorang itu minum 8,000 gelen air sepanjang hidupnya.

10. Manusia hanya menggunakkan 10 peratus daripada otaknya untuk berfikir.

11. Ketika bersin, semua organ dalam badan tidak berfungsi termasuk jantung. (sebab tuh kena sebut alhamdulillah, syukur sebab tak jalan terus.... bukan sebut pardon me or excuse me..)

12. Kerosakan otak akan berlaku jika suhu badan meningkat melebihi 41 darjah Celcius.

13. Badan manusia mengandungi sulfur yang cukup untuk membunuh kutu anjing, karbon untuk membuat 9,000 batang pensel, potassium, lemak untuk membuat 7 ketul sabun, fosforus untuk membuat 2,200 batang kepala mancis dan air untuk mengisi tangki sebanyak 37 liter.

14. Ketika mulut kering, anda tidak akan dapat menikmati sebarang makanan, ini kerana air liurlah yang membantu kita merasa sesuatu yang masin, manis, masam dan sebagainya.

15. Apabila anda mengecam muka sesaorang anda sedang menggunakan otak sebelah kanan.

16 . Pada retina mata, terdapat lebih 100 juta sel yang cukup sensitif terhadap cahaya.

17. Jika 80 peratus hati manusia dipindahkan, bahagian yang tinggal masih boleh berfungsi, malahan ia akan membesar ke saiz asal dalam tempoh tertentu.

18. Secara purata kita menuturkan 30,000 perkataan sehari, mengambil masa selama 3 jam 30 minit. Ini
bererti dalam tempoh 1 jam kita menyebut 9,000 perkataan yang ada.

19. Jika anda terkurung didalam bilik yang kedap udara, anda akan mati kerana keracunan karbon dioksida bukan kerana kekurangan oksigen seperti yang disangkakan.

20. Secara purata setiap orang makan 51 kilogram bahan perasa temasuk gula dan garam setahun.