Catatan

Tunjukkan catatan dari Mei, 2009

Disebalik kerumitan adanya kesenangan

Imej
Bila Anda bekerja atau berniaga kerana minat, anda tak akan terdorong berkata “bekerja untuk mencari rezeki” kerana fikiran Anda terfokus sepenuhnya pada apa yang menjadi keminatan Anda. Jika Anda minat kereta, kemudian Anda jadi mekanik kereta, Anda tak akan kata “bekerja jadi mekanik utuk mencari rezeki”. Anda tak akan suka cakap sebab bunyinya macam terpaksa. Bila Anda cakap, “saya bekerja untuk nak menimba pengalaman” bunyinya lagilah macam terpaksa, bahkan semacam dipaksa-paksa! Walaupun Anda tak minat kerja Anda, Anda minat perniagaan Anda, cuba  selidiki, gali, kaji, cari cara cemana Anda leh minat dengan kerja tu, ngan bisnes tu supaya Anda ada cetusan motivasi untuk melakukannya dengan cukup hebat, bagus sekali.Time sekolah dulu, ada pelajaran yang kita minat, ada yang kita tak minat. Tapi, bagi seorang pelajar yang nak cemerlang di sekolah mahupun di universiti, nak cemerlang punya pasal, dia akan cari cara cemana dia leh minat dengan subjek yang dia langsung tak …

Bagaimana untuk menjadi pekerja yang berduit

Generasi saya, atau dikenali sebagai generasi-Y (lahir 1978-2000) dalam market research adalah satu generasi yang tidak setia kepada sesuatu syarikat.Dalam artikel yang diterbitkan dalam Wall Street Journal, The “Trophy Kids Go to Work” menyebut:“They (employer) are concerned about this generation’s desire to shape their jobs to fit their lives rather than adapt their lives to the workplace”Dan apabila saya melihat rakan-rakan yang sama generasi, ianya betul. Kebanyakan mereka yang bekerja swasta sudah pun berpindah tempat kerja paling sedikit 2 kali walaupun baru 3 tahun bekerja.Kenapa ?Saya tidak begitu pasti.Tapi itulah secara umumnya, perangai generasi-Y.Memandangkan kebanyakan pembaca blog ini juga adalah generasi-Y iaitu jenis kaki lompat kerja sebegini, maka ada 3 rules bagaimana anda boleh menjadi seorang pekerja yang berduit.Sekurang-kurangnya anda tidak lah lompat kerja saja-saja kerana anda rasa sudah bosan bekerja di situ (Seperti tidak dibenarkan menggunakan YM, berfacebo…
Dalam blog www.sembangjurutera.blogspot.com,.. satu artikel tidak lama dulu, pasal dakwaan mengenai generasi-Y yang dikatakan tidak setia di satu tempat mereka bekerja.Dapat offer chantek sikit diorang blah.sebenarnya pada zaman 80an lagi “gejala” tersebut telah berlaku. Ramai bond trader & salesman keluar dari Salomon Brothers bila ada investment bank lain bagi gaji lagi tinggi.Tapi kenapa Generasi-Y sahaja yang kena ?Dan setelah Sebol post penulisan Datuk Salleh Majid dalam blog dia, saya fikir di situ ada jawapan dan puncanya.Gaji akauntan 1978 yang baru mula kerja RM2,000, sekarang gaji mula akauntan pun RM2,000 juga.Tapi mana ada rumah di tengah KL harga RM 200,000 lagi ?Saya fikir ini orang kata generasi Y ini suka lompat-lompat ini macam kes gejala bohsia. Masa saya umur 9-10 tahun dulu, semua sibuk cakap pasal gejala bohsia bohjan semua ni. Generasi tua dok salahkan remaja yang membohsiakan dan membohjankan diri.Sekarang, bising gejala mat rempit. Saya fikir generasi tua y…

KES PERTAMA WABAK INFLUENZA H1N1

Imej
Kementerian Kesihatan hari ini mengesahkan kes pertama wabak influenza H1N1 di negara ini melibatkan seorang pelajar yang baru pulang dari Amerika Syarikat.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan sebentar tadi, Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Ismail Merican berkata, pelajar berusia 21 tahun itu kini dirawat di Hospital Sungai Buloh.

Katanya, pelajar yang pulang ke tanah air pada 13 Mei lalu itu mula mengalami demam, sakit tekak dan sakit badan pada keesokan harinya dan dibawa ke hospital pada hari yang sama kira-kira pukul 6.45 petang."Beliau telah pun diberi rawatan antiviral dan berada dalam keadaan stabil," katanya.
Dr Ismail berkata, pihaknya telah mengambil tindakan pencegahan dan kawalan termasuk penyiasatan kontak ke atas kes.

"Ini termasuklah menghubungi ahli keluarga beliau yang ada sejarah kontak dengan beliau dan penumpang serta anak kapal yang menaiki kapal terbang yang sama," katanya.

Beliau berkata, kementerian juga menasihatkan semua penumpang penerba…

Kena marah dek bos

Imej
Bila bos Anda marah pada Anda, memaki, mencaci atau simply mengkondem Anda, maafkan saja. Jika Anda juga marah atas sikapnya itu, means Anda membuka ruang untuk pemikiran negatif menguasai Anda.Untuk kekal positif, kekal bersemangat pada tahap tinggi, hati Anda perlu jadi macam Malaikat. Jadi seorang yang pemaaf, mudah memberi maaf dan mudah menerima maaf.Kita manusia, tapi kita ada pilihan untuk meniru sikap Malaikat, juga untuk mengikuti akhlak Nabi Muhammad s.aw. Bagi sungguh baik hati, pemaaf, jujur dan professional dalam apa jua dilakukan olehnya.Orang yang hatinya pemaaf, mudah mengecap kecemerlangan. Mengapa? Hatinya terisi penuh dengan nilai-nilai positif, mindanya terisi dengan fikiran positif lants menarik dia untuk ditemukan dengan situasi-situasi positif yang membolehkan dia mencapai sesuatu tahap yang sukar dicapai oleh orang lain dalam bidang serupa dengannya.Untuk menikmati keseronokan bekerja, Anda perlu bebaskan diri dari semua yang negatif. Anda perlu belajar melupak…

bir tanpa alkohol

Adeh. Pening kepala den baca berita ni. Dah la semalam puas tengok drama minggu ini di DUN Perak.Syarikat Iran mahu buka kilang bir tanpa alkoholKUALA LUMPUR 7 Mei - Malaysian Iranian Corporation Sdn. Bhd. (MICSB), pemegang hak eksklusif bagi pengedaran minuman bir tanpa alkohol jenama ‘Istak’ dari Iran, bakal membuka sebuah kilang di negara ini dengan pelaburan hampir RM50 juta.
Pengunjung MIHAS 2009 mencuba bir tanpa alkohol (Kredit berita & gambar Utusan)1. Bukan semua orang Arab itu alim, tahu pasal Islam.  Dan Iran itu bukan negara Arab. Ia negara Parsi. Tapi biasalah, orang kita akan pukul rata mana-mana datang dari Timur Tengah adalah orang Arab. Dan tanggapan kita selalunya adalah mereka (orang timur tengah) adalah lebih alim dari orang Melayu yang tak fasih dan pandai sangat cakap Arab ni.2. Dalam kes Iran ini, satu lagi yang perlu diperhalusi adalah isu Syiah.3. Berkaitan dengan hukum arak yang ada dibahaskan dalam 4 mazhab Sunni, memang ada sedikit perselisihan. Tetapi p…

Perasan Bagus

Imej
Pernah tak Anda dengar frasa perasan bagus? Bagi saya, itu boleh disamakan dengan temberang, menunjuk-nunjuk, riak, membesarkan diri atau ‘cocky’ dalam Inggeris Amerika.Perasan bagus adalah satu sikap di mana dia berasa dia amat bagus dan terlalu menunjukkan yang dia amat bagus. Ada ada orang yang merasa dia sangat bagus dalam sesuatu, tapi lebih suka diam-diam.Sikap merasa diri amat bagus dan perasan bagus adalah penghalang terbesar kepada kecemerlangan. Anda akan terhalang dari menjadi cukup kreatif, kemudian ia akan menjejaskan perhubungan Anda dengan orang sekeliling, kawan-kawan Anda, ahli keluarga mahupun dengan kekasih Anda.Sikap perasan bagus dikategorikan sebagai salah satu sikap negatif, kerana ia menjadikan Anda cenderung untuk memandang rendah pada orang lain. Kesannya dalam jangka masa panjang, sikap perasan bagus akan membuat Anda semakin tidak cemerlang, prestasi Anda terjejas dan emosi Anda jadi semakin rapuh, semakin down, down lalu terus down (er, bukan sindrom down!…